20 Eylül 2024 16:59
Son Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2024 20:28

İsrail Beyrut'a hava saldırısı düzenledi: 5'i çocuk 9 ölü

İsrail ordusu Beyrut'un güneyine F-35 tipi savaş uçağıyla hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, ilk belirlemelere göre 5'i çocuk 9 kişinin öldüğü, 59 kişinin yaralandığı belirtildi.

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Paylaş

İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 5'i çocuk 9 kişinin öldüğü bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ölü sayısının 9'a yükseldiği bildirildi. Saldırıya ilişkin yapılan ikinci güncellemede yaralı sayısının ise 8'i ağır olmak üzere 59'da kaldığı belirtildi. Saldırının ardından yapılan ilk açıklamada 5 çocuğun öldüğü aktarılmıştı. İsrail ordusu saldırıda Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil'in öldürüldüğünü iddia etti.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail ordusu Beyrut'un güneyine F-35 tipi savaş uçağıyla hava saldırısı düzenledi. NNA'nın haberinde, Güney banliyösünde El-Kaim Kompleksi yakınında hedef alınan binanın 4 füzeyle vurulduğu, binada yoğun nüfus yaşaması dolayısıyla çok sayıda kadın ve çocuğun öldüğü ve yaralandığı, ilk belirlemelere göre 5 çocuğun hayatını kaybettiğinin tespit edildiği aktarıldı.

Güney banliyölerde İsrail saldırısının olduğu yerde bulunan Sivil Savunma ve Kızılhaç çalışanları ile sağlık görevlileri, bölge sakinlerinden saldırı alanına gitmemelerini, yolları boşaltmalarını, toplanmamalarını, kurtarma operasyonlarına yer açmalarını istedi.

İSRAİL ORDUSU AKİL'İN ÖLDÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ

İsrail ordusu, Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında, Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil'i hedef aldığını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Beyrut’a düzenlenen hava saldırısında Hizbullah’ın “Rıdvan" biriminin komutan vekili Akil’in hedef alındığı ve saldırıda öldürüldüğü iddia edildi.

Saldırıda Akil’in yanı sıra “Rıdvan” biriminin üst kadrosunun da hedef alındığı belirtildi. Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, Hizbullah'ın Radvan Gücü'nün diğer üyelerinin de İsrail saldırısında katıldıkları bir toplantının vurulması sonucu öldüğünü söyledi.

Akil, Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin 1983'te bombalanmasıyla ilişkili olduğu iddiasıyla ABD tarafından arananlar listesinde yer alıyor.

Öte yandan Britanya merkezli The Guardian'ın aktardığı bilgilere göre, hava saldırısında en az 12 kişi öldü, 66 kişi yaralandı.

LÜBNAN BAŞBAKANI: İSRAİL, İNSANİ VE HUKUKİ HİÇBİR ŞEYE DEĞER VERMEDİĞİNİ KANITLADI

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in başkent Beyrut'un güney banliyösünü hedef almasının, Tel Aviv'in "insani, hukuki veya ahlaki olan hiçbir şeye değer vermediğini" bir kez daha kanıtladığını söyledi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Mikati, İsrail'in "soykırımı andıran bir eylem içinde olduğunu" kaydetti.

Mikati, "Meskun bir yerleşim bölgesinin hedef alınması, İsrail düşmanının hiçbir insani, hukuki veya ahlaki olan hiçbir şeye değer vermediğini bir kez daha kanıtladı" ifadesini kullandı.

Başbakan, İsrail'in soykırıma benzeyen bir şeyi sürdürdüğünü ve bunun en çirkin biçimlerine salı ve çarşamba günü onlarca ölü ve binlerce yaralının olduğu saldırıda tanık olduklarını kaydetti.

Başbakan Mikati, Beyrut'un hedef alınmasıyla gerçekleşen yeni saldırının ise, küresel vicdanın ve uluslararası toplumun insan hakları, adalet ve hukuk ihlallerine sessiz kalmasının bir sonucu olarak yaşandığını vurguladı.

İRAN'IN LÜBNAN BÜYÜKELÇİLİĞİ, "iSRAİL'İN KÜSTAHLIĞINI" KINADI

İran'ın Lübnan'daki büyükelçiliği İsrail'in Beyrut'a yönelik son saldırılarını kınadı.

İran büyükelçiliği X'te yayınladığı bir mesajda şunları yazdı:

"Beyrut'un güney banliyölerindeki yerleşim alanlarını hedef alarak tüm sınırları aşan ve aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca kişinin şehit olmasına ve yaralanmasına neden olan İsrail çılgınlığını ve küstahlığını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu tür terör suçlarının Lübnan halkının kararlılığını ve inancını zayıflatmayacağını bir kez daha teyit ediyoruz. Şehitlerin ailelerine en içten taziyelerimizi ifade ediyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz."

İŞGAL YAKLAŞIYOR MU?

Lübnan’da iletişim cihazlarını patlatarak gerçekleştirilen terör saldırısının ardından özel birliklerini Lübnan sınırına kaydıran İsrail, perşembe gecesinden itibaren Güney Lübnan’a hava saldırılarını da yoğunlaştırdı. Lübnan ulusal haber ajansına göre Adshit-Qusayr, Qabrikha, Bani Hayyan, Markaba, Reb Thalatheen, Majadel ve Mahrouneh kasabaları vuruldu. Hedef alınan iki bölge olan Merceyun ve Sur’un sırasıyla 86 bin ve 270 bin nüfusu bulunuyor.

İsrail ordusu, ülkenin kuzeyindeki Yukarı Celile’de sınıra yakın İsrail yerleşim yerlerinde sabah kaldırdığı güvenlik sınırlamalarını birkaç saat sonra yeniden devreye soktu. İç Güvenlik Komutanlığı tarafından yayımlanan açıklamaların takip edilmesi gerektiğine işaret edilerek, güvenlik önlemleri çerçevesinde söz konusu bölge sakinlerinden “Yerleşim yerlerindeki hareketliliği azaltmaları, toplu halde bulunmaktan kaçınmaları, yerleşim yerlerinin kapılarını kontrol altında tutmaları ve korunan bölgelerin yakınında kalmaları” istendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Agrobay işçilerinin davası ertelendi

SONRAKİ HABER

Tiyatrosever Baysan Pamay hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa