20 Eylül 2024 23:02

Bilkent Üniversitesinde öğrenciler ring saatlerindeki değişikliği protesto etti

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, ring saatlerindeki değişikliklere tepki göstererek rektörlük önünde protesto düzenledi ve ulaşım haklarının korunmasını talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bilkent Üniversitesi yönetimi, 16 Eylül’de başlayan yeni öğrenim döneminden bir gün önce şehirden kampüse ve kampüsten şehire giden ring araçlarının saatlerinde önemli değişiklikler yaptı. Bu yeni program, önceki seferlerin neredeyse yarısına indirildi ve semt servislerinin sayısı 13’ten 8’e düşürüldü. Ayrıca sefer saatleri, birçok öğrencinin dersleri bitmeden servislere ulaşamayacağı şekilde düzenlendi.

Bu duruma tepki gösteren Bilkent Üniversitesi öğrencileri, önce düzenledikleri forumda neler yapabileceklerini tartıştı. Bugün ise (20 Eylül) rektörlük önünde bir protesto düzenledi. “Ulaşım hakkımız engellenemez!", "Karar öğrencilerin, karar bizimdir!” yazılı pankartlarla toplanan yüzlerce öğrenci, ulaşım haklarının korunması ve üniversitede daha demokratik bir yönetim talebiyle eylemlerini gerçekleştirdi.

Rektörlükle görüşme talep eden öğrenciler, taleplerinin geçiştirildiğini düşünerek rektörlük binası önünde beklemeye devam etti. Sonunda rektörlük, öğrencilerle aynı gün görüşme yapmayı kabul etmek zorunda kaldı ve öğrenci konseyiyle Salı günü için bir görüşme randevusu verildi. Ancak, rektörlük, bugünkü görüşmeye katılmak isteyen öğrenci konseyi başkanını kabul etmedi.

Protestoların ardından Bilkent Üniversitesi öğrencileriyle yaptığımız röportajlarda, öğrenciler kararlardan nasıl etkilendiklerini anlattılar. Bilgisayar mühendisliği öğrencisi bir katılımcı, "Karar alınırken biz öğrencilerin görüşlerinin dikkate alınmadığı gibi haklarımızın da korunmadığını düşünüyorum. Çünkü bu değişikliklerden ancak kararlar alındıktan sonra haberdar olduk ve süreçlere dahil edilmedik. Öğrenci Konseyi’nin karar alma mekanizmalarında yer alması bizim için hayati bir önem taşıyor" dedi.

Yeni hazırlık öğrencisi ise "Öğrencilerin ulaşım haklarının gözetilmediği çok açık bu sonuca bakacak olursak. Hiçbir öğrencinin de memnun olduğuna, zorluk çekmediğine şahit olmadım. Öğrencilerin görüşlerinin önemsendiği ve bizlere danışarak bu gibi kuralların, uygulamaların geldiğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Grafik Tasarım öğrencisi de, "Bu karar alınırken öğrencilerinin haklarının kilim altına atıldığını düşünüyorum. Öğrencilerin görüşlerinin ve eleştirilerinin sürdürülebilir bir Bilkent için bir şart olduğunu düşünmekle beraber okulumuzun maalesef aynı fikirde olmadığını her geçen gün göstermeye devam ediyor" yorumunu yaptı.

İç Mimarlık öğrencisi ise, "Ring saatlerinin değiştiğini dönemin başlamasından 1 gün önce akşam öğrendim. Yurtta kalmıyorum ve özel aracım yok o yüzden bu değişiklik tüm programımı yeniden düşünmeme sebep oldu. Bana nasıl etki edecek, okulda kulüp, spor veya seminer benzeri etkinliklere kalmak istediğimde zamanı nasıl ayarlamam gerekecek diye düşündüm. Özellikle mimarlık fakültesinde okuyan bir öğrenci olarak dönem boyunca süren grup veya bireysel ödevleri stüdyolarda yapmak zorundayım, bu stüdyolardan genelde okuldan 23.40 ringini kullanarak dönüyordum ama şimdi o da kalktı. Tüm bölüm hocalarımız stüdyolarda çalışmamızı istediklerini ısrarla belirtmelerine ve zaten evimizde bu projeleri yapacak alan olmamasına rağmen sanırım bu dönem stüdyo da kullanamayacağım. Dolayısıyla ne öğrencilerin ulaşım hakkının veya taleplerinin ne de bölümlerin gereksinimlerinin bu kararları alırken gözetildiğini düşünüyorum” şeklinde görünüşünü ifade etti.

Öğrenci Konseyi üyesi ise konseyin yetki eksikliğine dikkat çekti: “Öğrenci Konseyi öğrencileri temsil etmesi için bulunan bir konsey. Öğrencilerin eğitimini ve kampüs yaşamını etkileyen herhangi bir karar alınırken öğrencileri temsil etmesi ve karar mekanizmasında yer alması gerekirken konseyin senatoda oy hakkı bulunmuyor. Karar mekanizmasında yer almamakla kalmayıp üniversiteye ve şehire ulaşımda en büyük yeri edinen ringlerin saatlerinde gidilen değişiklikten dahi haberdar edilmiyor. Öğrenci Konseyi amacını yerine getirebilmeli ve karar mekanizmasında yer almalıdır. Bu durum öğrencilerin ulaşım hakkını elinden alan bu gibi kararların önüne geçilebilmesini sağlayacaktır.” (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Sosyal medya fenomenleri Candan kardeşler davasında 6 tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa