21 Eylül 2024 10:18

ODTÜ’de topluluklardan tepki geldi, rektörlük dilekçelere yönelik kısıtı geri çekti

ODTÜ'de dönem başlamadan önce toplulukların etkinlik yapmasını engelleyen dilekçe kısıtlaması, toplulukların tepki göstermesi sonucu geri çekildi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) öğrenci topluluklarının etkinlik yapmasının önünde engel oluşturan dilekçe kısıtlaması, öğrenci topluluklarının ortak hareket ederek tepki göstermesi sonucu geri çekildi.

ODTÜ'de öğrenci topluluklarının etkinliklerini resmi olarak gerçekleştirilmesi gereken bürokratik işlemlerin 7 Ekim’e kadar ertelendiği ve öğrenci topluluklarının etkinlik dilekçelerinin kabul edilmeyeceği duyurulmuştu. Bu durum öğrenci topluluklarının etkinliklerini okulun ilk 2 haftası yapamayacağı anlamına geliyordu. Tanışma toplantılarını yapamayacak duruma düşen topluluklar duruma tepki gösterdi.

Öğrenci toplulukları ile ilgilenen rektörlük birimleri olan Kültür İşleri Müdürlüğü ve Spor Kültür Sanat daire Başkanlığına 48 topluluğun imzası ile mail gönderildi. Gösterilen tepki sonrası etkinliklerin yapılmasının önüne konulan engel geri çekildi, topluluk dilekçelerine yönelik kısıt kaldırıldı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz ODTÜ öğrencisi, öğrenci topluluklarının dilekçe iletme haklarının engellenmesine tepki olarak öğrenci dekanına e-posta gönderilmesi sürecini şöyle değerlendirdi: “Eylül başında aldığımız bir habere göre ODTÜ öğrenci topluluklarının 7 Ekim tarihine kadar Kültür İşleri Müdürlüğüne dilekçe iletme haklarının engellendiğini öğrenmiştik. Buna karşı elliden fazla ODTÜ bileşeni olarak bu dilekçe engelinin, çoğu topluluğun planlarını aksatacağını ve hazırlanan etkinlik takvimini sıkıştıracağını belirtmek adına öğrenci dekanına bir e-posta gönderdik.”

Geçen senelerde uygulamalardaki iletişim kurulabilecek kanalların eksikliğine dikkat çeken öğrenci, “E-postaya gelen dönüşle beraber bu kararın geri alındığı ve dilekçelerin verilebileceği biz öğrencilere iletildi. Geçen senelerdeki uygulamalara bakıldığında bu tarz kararlarda öğrencilerin iletişim kurabileceği kanallar bulunmamaktayken, e-postamız üzerine kararın geri çekilmesi olası mağduriyetlerin önlenmesi bakımından sevindiricidir” diye belirtti.

"DİLEKÇE İPTALİ TOPLULUKLAR İÇİN ÇOK CİDDİ BİR PROBLEM"

ODTÜ öğrencisi, öğrenci topluluklarını baskı altında bırakan hali hazırdaki sisteme ek olarak toplulukların iletişim kanallarının engellenmeye çalışılmasını, “Geçen sene bahar döneminde topluluk işleyişindeki değişiklik dolayısıyla topluluklar, dönem içinde yapacakları büyük etkinlikleri ilk on dört gün içerisinde belirtmek zorunda kalmıştı. ODTÜ kültürüne uymayan bu kararla birlikte öğrenci topluluklarının baskı altında oldukları bir sistem gelmiş oldu. Bu duruma ek olarak, hali hazırda topluluklar için en önemli zaman olan dönem başlangıçlarında dilekçe verme engeli işleminin düşünülmüş olması bile ciddi bir problemdir” diyerek eleştirdi.

"KARARLAR TOPLULUKLARLA BİRLİKTE ALINMALI"

Öğrenciler ve yönetim arasındaki iletişime de değinen öğrenci bunları şu sözlerle ifade etti: “ODTÜ kültürünün önemli parçalarından biri olan öğrenci topluluklarını ilgilendiren kararlar, öğrenci toplulukları temsilcilerine danışılarak ortak bir şekilde alınmalı ve uygulanmalıdır. Bu süreçler iletişime açık, ortak akıl ve şeffaflık içerisinde düzenlenmelidir. Böyle bir yaklaşım oluşabilecek mağduriyetlerin de önüne geçecektir. Temennimiz, öğrenciler ve yönetim arasındaki iletişimin kurulması ve ODTÜ’yü ilgilendiren kararların tüm ODTÜ bileşenleriyle ortak alınması şeklindedir.”

ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğundan (THBT) bir öğrenci ise durumu, “Toplulukların dilekçelerinin okulun açılma tarihinden daha geç bir tarihe kadar alınmaması yönündeki karar ODTÜ’de ve genel olarak Türkiye’de bürokratik sürecin nasıl işlediğini çok iyi özetliyor” diye değerlendirdi. Dönemin başlamasıyla birlikte ilk iki hafta içerisinde THBT ve ODTÜ oyuncularının sene başı tiyatro oyunları, müzik toplulukların "Göl Şenliği" gibi oldukça köklü etkinlikleri olduğunu ve bu etkinlikleri çıkarabilmek adına dönem başlamadan üyelerini çağırdığını, toplantı ve provalarını alıp etkinliklerini organize ettiklerini ifade etti. Birçok topluluğun da tanışma toplantılarını aynı zaman diliminde aldığını belirtti.

"TOPLULUKLAR YÖNETİM ELİYLE MAĞDUR EDİLİYOR"

THBT üyesi öğrenci, toplulukların yaşadıklarını ise şu cümlelerle dile getirdi: “Öğrencilerle kıyaslandığında sınırsız denilebilecek imkanlara sahip yönetim, yeni görev atamalarıyla birlikte uygun toplantı tarihi seçemiyor, gerekli yazışmaları vaktinde bitiremiyor. Böylece işlerini çoktan tamamlamış öğrenciler aksayan bürokratik süreç yüzünden mağdur ediliyor.”

"BU KARARIN İPTALİ DE ÖĞRENCİLERİN DURUŞUYLA GERÇEKLEŞTİ"

Öğrenci, bunların yaşanmasındaki en önemli sebeplerden birinin toplulukların yaşadığı bu sürecin bilinmemesi ya da bilinse bile üzerinde pek durulmuyor olması olduğunu belirtti. Buna karşılık topluluklara düşenin ise kendilerini resmi kurumlara ve ODTÜ kamuoyuna iyi anlatmak olduğunu dile getirdi.

ODTÜ'lü öğrencilerin bu süreçte bunu sağlamak adına adımlar attığını ve atmaya da devam edeceklerini söyleyen öğrenci, alınan bu kararın iptal edilmesinin de öğrencilerin bu duruşuyla gerçekleştiğini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bekaert İzmit’te işten atılan işçi fabrika önünde direnişe başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa