21 Eylül 2024 10:58

ATK’den hasta mahpusa iki ayrı karar: Cezaevinde kalamaz ama tahliyeye gerek yok

Hasta mahpus Şaban Kaygusuz’a dair daha önce “Tek başına cezaevinde kalamaz” kararı veren ATK, ikinci kararında “Kesin bir tehlike” arz etmediğini belirterek tahliyesine gerek olmadığını kaydetti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Sağ eli ve sağ bacağı olmayan hasta mahpus Şaban Kaygusuz’a Adli tıp Kurumu (ATK) önce, “tek başına cezaevinde kalamaz” kararı verirken; ikinci kararında tahliyesine gerek olmadığı kararını verdi.

Şırnak’ta 2018’de sağ elini ve sağ bacağını kaybeden Şaban Kaygusuz (26), gözaltına alınıp tutuklandı. Siirt Cezaevi’nden Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Kaygusuz’a, Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 31 yıl hapis cezası verildi.  Kaygusuz son olarak 20 Ekim 2021’de Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

HASTANE: CEZAEVİNDE KALMASI SAKINCALI

Bir süre burada tutulan Kaygusuz, eli ve ayağının yanı sıra vücudundaki diğer yaralar nedeniyle sık sık Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanenin sağlık kurulu, 3 Eylül 2019’da Kaygusuz hakkında düzenlediği raporda Kaygusuz’un mevcut durumda cezaevinde tutulmasının “Sağlığı açısından tehlike arz ettiği” tespitine yer verdi.

ATK: HAYATINI YALNIZ BAŞINA İDAME ETTİREMEZ

Hastanenin bu kararı sonrası, Kaygusuz'un avukatları söz konusu raporu Eylül’de Kaygusuz’un yargılandığı mahkemeye gönderdi. Mahkeme ise hastanenin raporunu 28 Kasım’da İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderdi. ATK bunun üzerine Kaygusuz’u 11 Aralık’ta muayene etti. ATK’nin 3’üncü İhtisas Kurulu, iki gün sonra Kaygusuz’a ilişkin rapor düzenledi. Kurul, bulgulara işaret ederek, Kaygusuz’un cezaevi şartlarında hayatını yalnız başına idame ettiremeyeceğini ve bir başkasına muhtaç olduğuna oy birliği ile kabul etti. 

ATK RAPORUNA RAĞMEN TAHLİYE TALEBİNE RED 

Bu gelişme üzerine Kaygusuz’un avukatları, tahliyesi için aynı mahkemeye başvuruda bulundu. Tahliye talebine dair karar oluşturan mahkeme, ATK’nin, “Yalnız başına cezaevinde kalamaz” şeklindeki yanıtını oluşturduğu kararında, “Sanığın cezaevinde tek başına kalmasının hayatı açısından kesin bir tehlike teşkil ettiğine dair bir tespitin yapılmamış olması” şeklinde tanımlayarak, Kaygusuz’un tahliyesini engelledi.

ATK’Yİ DEĞİL HASTENEYİ REFERANS ALDI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, tüm bu olup bitlere dair Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle 5 Aralık 2023’te Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Uysal, önergesinde Kaygusuz’un ATK raporuna rağmen neden serbest bırakılmadığını da sordu. Yakın zamanda Uysal’a yanıt veren bakanlık, ATK raporuna değinmeden Kaygusuz’un tahliye edilmemesi yönünde karar veren hastanelerin raporlarına işaret etti.

AYNI KURUL AYNI MAHPUS FARKLI KARAR

Uysal, bu raporlar sonrasında Kaygusuz’un tekrardan ATK’ye sevk edildiğini paylaştı. Uysal’ın verdiği bilgilere göre, Kaygusuz 12 Haziran 2024 tarihinde ATK’ye sevk edildi. Muayene edilen Kaygusuz’a dair rapor hazırlayan 3’üncü İhtisas Kurulu, daha önce verdiği, “Cezaevi şartlarında hayatını yalnız başına idame ettiremez” şeklindeki kararından ayrı bir karar kurdu. 

7 Ağustos’ta karar veren kurul Kaygusuz’un durumuna dair, “Sürekli hastalık durumu olmadığı, sakatlık hali niteliğinde olduğu ve kocama hali niteliğinde olmadığı” yönünde ifadeler kullanarak eski kararından caydı.  

Uysal, siyasi tutsakların yaşam hakkının hiçe sayıldığını belirterek, “Onları adeta ölüme sürükleyen bu uygulamaları kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. İnsan yaşamını ve insanlık onurunu hiçe sayan iktidarı, düşman hukuku uygulamalarından bir an önce vazgeçmeye, tüm kamuoyunu adaletten ve hukuktan yana tavır almaya çağırıyoruz” diye belirtti. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de sulama kanalına düşen otomobildeki 3 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa