21 Eylül 2024 15:23

İzmir'de Çiğli halkı: Çiğli çöplük olmasın

İzmir’de Çiğli halkı, 32 yıl önce sadece 15 yıllığına kurulan katı atık toplama alanına karşı eylem yaparak, “İlçemizde koku değil huzur, risk değil güven, çöp değil güzellikler istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Çiğli halkı çöp döküm alanına karşı çıkmak için eylem düzenledi. Harmandalı İnönü Mahallesinden Harmandalı futbol sahasına yürüyerek başlayan eylemin ardından, Futbol sahasının önünde basın açıklaması yapıldı.

Basın metnini okuyan Cumhuriyet Mahallesi muhtarı Fatma Akçelik, “Bugün hak mücadelemize devam etmek için yürüyüş başlattık. Bugün burada bundan 32 yıl önce sadece 15 yıllığına kurulan katı atık toplama alanının onlarca yıldır sürdürüldüğünü ve hemşerilerimizin geleceginin karartıldığını haykırmak için toplanmış bulunuyoruz” diyerek sözlerine başladı.

“HALKIN SAĞLIĞI İÇİN HAKSIZLIĞIN DURMASINI İSTİYORUZ”

32 yıldır süren haksızlığın son bulmasını istediklerini belirten Akçelik, “Halkımızın sağlığı için haksızlığın durmasını, Çiğli'nin çöp merkezi olmaktan kurtarılmasını, ilçemizde koku degil huzur, risk degil güven, çöp degil güzellikler istiyoruz” dedi.

Akçelik, mahkeme kararlarının da uygulanmasını da talep ederek şunları kaydetti:

“İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Dairesinin kararı açık ve nettir. Çiğli’de kurulu olan Atık Toplama Merkezi istihap haddini doldurmuş, artık kullanılamaz hale gelmiştir. Merkezde metan gazı sınırları en yüksek seviyelere ulaşmış, kent ve insan sağlığını azami sekilde tehdit etmektedir. Çöplerden yükselen koku tüm ilçemize yayılmakta. Blimsel olarak yapılan bütün tahlil ve tetkiklerde elde edilen veriler tamamen yaşam hakkımıza kastedildiğini göstermektedir.”

‘HAKKIMIZI ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

İzmir Büyükşehir Belediyesinin yasa ve bilimsel verileri görmezden geldiğini söyleyen Akçelik, ilçeye hâlâ yeni çöp alanları açmakta olduğunu ekledi.

 “Belediye arazi sahiplerinin topraklarını zorla istimlak etmek istemekte ve hayvancılıkla uğraşan halkımızı işinden etmek için çaba sarfetmektedir” diyen Akçelik, haklarını arayacaklarını dile getirdi.

Yetkililere de seslenen Akçelik, “Demokratik olarak, bir kentli olarak yasalarımızın bize tanıdığı hakkın mücadelesini vermek için gelin yürüyüşlerimizle hakkımızı arayalım. Sayın valimiz, sayın kaymakamımız ve sayın Çevre ve Şehircilik Bölge Müdürlüğümüz lütfen yasalarımızın ve mahkeme kararlarının bize tanıdığı hakkımızı koruyun” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam