21 Eylül 2024 18:34

Fındıklı Köyü'nde altın madeni protestosu: Alaplı’da altına hayır

MAVERE şirketinin Zonguldak'ta altın arama girişim bölge halkı tarafından protesto edildi. Bölge halkı "İzin vermeyeceğiz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Fındıklı köyünde MAVERE şirketinin altın arama girişimine karşı bölge halkı ve çevre köylerin katılımıyla eylem gerçekleştirildi. Eylemde, çevre kirliliği ve doğa tahribatına dikkat çekildi.

Fındıklı Köyü'nün Belen Futbol Sahası’nda bir araya gelen bölge halkı, ellerinde “Fındıklı’da madene hayır”, “Akarsularımızda siyanür istemiyoruz”, “Fındıklı halkı siyanüre karşı”, “Toprağımı zehirleme” yazılı dövizler taşıyarak madene karşı tepkilerini dile getirdiler.

“CANIMIZ PAHASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Fındıklı Köyü muhtarı Bayram Sezgin, yaptığı açıklamada köy halkının geçimini tamamen doğaya dayalı tarım ve arıcılıkla sağladığını belirtti ve şu sözleri kullandı: 

“Geçimini fındık, kestane yetiştirerek ve bal üreterek sağlayan halkımız, doğa katliamcılarına canımız pahasına da olsa izin vermeyecek. Maden aranacak bölge ve çevresindeki köylerde yaklaşık bin aile, hayatını fındık bahçelerinden elde ettiği gelirle sürdürüyor. Ormanların ve doğal yaşamın yok edilmesinden büyük endişe duyuyoruz.”

BÖLGE TEHLİKE ALTINDA

Muhtar Sezgin, Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar ve Kabalar köylerinin maden sahasının içinde kaldığını vurgulayarak, Alaplı ve çevresinin ciddi bir tehdit altında olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgedeki ormanlık alanların hem doğal yaşam hem de içme suyu kaynakları için kritik olduğunu söyledi.

Sezgin, “Maden arama sahası, Yedigöller Tabiat Alanı’na kuş uçumu 7 kilometre, Gümeli beldemizdeki tarihi porsuk ağacına ise 7 kilometre mesafede. Bölgedeki ormanlar, tarihi ve ekolojik değeri yüksek alanlar olup, köy halkı tarafından özenle korunuyor” dedi.

Sezgin, Maden Arama Genel Müdürlüğünün web sitesinde, köylerinin de içinde bulunduğu 1774 hektar alanda altın arama ruhsatı verildiğini öğrendiklerini ifade etti.

Sezgin “MAVERE adlı bir şirket, hangi yöntemle maden arayacağını belirtmeden, tarım ve yaşam alanlarımızı tehdit eden bir ruhsat aldı. Bizler, çevre ve doğaya karşı sorumluluk duyan yurttaşlar olarak, açık madencilik faaliyetlerine kesinlikle karşıyız” dedi.

“GELECEK NESİLLERE SÖZÜMÜZ VAR”

Muhtar Sezgin, Erzincan İliç'te yaşanan çevre felaketini hatırlatarak, bölge halkının benzer bir doğa katliamına maruz kalmaması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. “Bizim gelecek nesillere ve doğal hayata karşı sorumluluğumuz var” diyerek sözlerini noktaladı.

Zonguldak CHP Milletvekili Eylem Ertuğrul, eyleme katılarak destek verdi. Ertuğrul, “Ülkenin her yerinde büyük bir talan yaşanıyor. Ancak biz birlik ve beraberlikle tüm kötülüklerin üstesinden gelebiliriz” dedi. Avukat Yakup Okumuşoğlu da yaptığı konuşmada, hukuki süreçlere dikkat çekerek, “Bu beraberliğimiz devam ettiği sürece üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey yok” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te binlerce kişi İsrail’in saldırılarını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa