21 Eylül 2024 20:08

Kristal-İş 19. Olağan Genel Kurulu: Tüzük değişiklikleri genel merkezi mutlak güç yapacak

Kristal-İş Olağan Genel Kurulu'nda tüzükte yapılacak değişiklikler ve Eskişehir ile Balıkesir şube başkanlarının görevden alınması tartışmaları öne çıktı.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel

Paylaş

Andaç Aydın ARIDURU
İstanbul

Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası 19. Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Cuma günü gerçekleşen genel kurulda gündemde, tüzükte yapılacak değişiklikler ve Eskişehir ile Balıkesir şube başkanlarının görevden alınması tartışmaları yer aldı. Genel kuruldan geçen kararlar genel merkez yönetim kuruluna şube açma ve kapatma, bir şubeyi bir başka şubeye bağlama, iktisadi işletme ile işlemler yapma yetkilerini veriyor.

Genel kurulda Bilal Çetinkaya 154 oy alarak yeniden başkan seçildi. Yavuz Yalçın ise 41 oyda kaldı.

Türk-İş ve sendika yönetimi temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda enflasyon, örgütlenmenin önündeki engeller önemli yer tuttu.

20 Eylül’de The Green Park Pendik Hotel’de gerçekleşen genel kurulda Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu divan başkanlığını yaptı.

Özdemiroğlu yaptığı konuşmada Tez-Koop-İş’in örgütlü olduğu yerlerde çalışma yürüten Liman Dok Gemi-İş Sendikasına tepki gösterdi.

Özdemiroğlu “Bizim iş yerlerimize saldırıyorlar yakın zamanda aynısını Kristal-İş de yaşadı. Türk-İş’den bir uyarı gelmedi” diye konuştu.

İstanbul Bölge Temsilcisi Halil Faki Erdal ise kendi konuşması sırasında “Çalışma Bakanlığının verdiği yetki belgesinin işverenlerce itiraza açık olması örgütlenme önündeki en büyük engeldir” dedi. Erdal, Özdemiroğlu’nun Türk-İş eleştirilerine “Kol kırılır yen içinde kalır burada olmayan bir genel başkanımıza söz söylememek gerektiğini naçizane bir kardeşi olarak söylemek istiyorum” ifadeleriyle sitem etti.

Özdemiroğlu’na bir Liman Dok Gemi-İş temsilcisi de tepki gösterince Özdemirlioğlu, “Babadan oğula sendikacılık olmaz, baba genel başkan oğlu genel sekreter. Utanın. Senin başkanın kendine Almanya'da özel Mercedes yaptırdı” dedi. Salondaki delegelerin bu ifadeyi alkışlaması üzerine Liman Dok Gemi-İş temsilcisi “Sen hangi arabaya biniyorsun söylesene” diyerek genel kurulu terk etti.

“TÜZÜK, ÇETİNTAŞ KAZANSIN DİYE Mİ DEĞİŞTİRİLİYOR?​”

Sendika içi demokrasi tartışmalarının da önemli yer tuttuğu genel kurulda Genel Başkan Adayı Yavuz Yalçın, gündeme gelen tüzük değişikliklerine ve önceden yapılmış tüzük değişikliklerine dikkat çekerek, “Şube açmak için yeterli üye sayısını 500’den 300’e düşürmüştük. Şimdi de tekrar 500’e çıkarıyoruz. Bilal Çetintaş seçimi nasıl kazanacaksa o şekilde mi tüzük yapıyoruz” diye sordu. Yalçın şube genel seçimlerinde delege belirlenirken genel merkezin adaletsiz davrandığını belirtti.

Görevden alınan Eskişehir eski Şube Başkanı Erdal Akyazı’nın gündeme taşıdığı sendika kasasından alınan 260 bin TL’nin Çetintaş ve Genel Başkan Yardımcısı tarafından geri konulduğunun belgelendiğini ve sendika otelinin usulsüz bir şekilde satılmak istendiğini söyleyen Yavuz, Bilal Çetintaş’ı açıklama yapmaya çağırdı.

Eskişehir’de gerçekleşen son olağanüstü şube seçimlerinden önce Çetintaş’ın işçilere temsilci seçimleri için söz verdiğini ve bu sözün gerçekleşmediğini söyleyen Yalçın, Çetintaş’ı eleştirdiği için kendisini Şişecam yönetimiyle birlikte zorla emekli ettiğini de iddia etti.

“Sendika içinde eleştiri yapanların işten atılmaması için, sendika aidatlarının düşürülmesi için, aidatların yolsuzluklara değil üyelerin yararına kullanılması için adayım” dedi.

Kristal-İş Sendikası Balıkesir eski Şube Başkanı Tangüder Tatar da Balıkesir Şubesine taşınan Gebze Şubesinin usulsüz bir şekilde taşınarak Balıkesir Şube yönetiminin düşürülmek istendiğini vurguladı.

Kristal iş Genel Başkanı Bilal Çetintaş ise yaptığı konuşmada Eskişehir ve Balıkesir Şube başkanlarının açtıkları 16 davadan 15’ini kaybettiğini söyledi. Şube yönetimlerini devirmek için usulsüzlük yaptığı iddialarını reddeden Çetintaş “Seçimleri kaybettiler mahkeme ile sendikanın adını kirletiyorlar” çıkışında bulundu.

Çetintaş sendika içi demokrasiye geniş alan tanıdığı için iki şube başkanının iş yerlerine fitne ve fesat taşıyabildiğini iddia etti. “Şişecam’da imzalanan sözleşmelerle birlikte ortalama ücretler 100 bin TL civarına geldi” diyen Çetintaş yeni yönetimin ortak kararı olmadıkça karar alınmayacağını, yapılan tüzük değişikliklerinin ise işleri kolaylaştırmak amacı taşıdığını söyledi.

SENDİKA GENEL MERKEZİNE TAM YETKİ

Genel kurulda kabul edilen tüzük değişiklikleri ise şöyle:

  • Yasak faaliyetler altında bulunan ‘Sendika ticaretle uğraşamaz’ ibaresi kaldırıldı
  • Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gebze, İzmir, Mersin, Trakya şubeleri hakkında kapatma yeni şube açma ve şubeleri birleştirip dağıtma kararları sendika genel merkezince verilecek
  • Sendika genel merkezi gayrimenkul alıp satabilecek
  • Genel merkez nakit mevcudunun yüzde 40’ına kadar miktarla yatırım yapabilecek, iktisadi işletmesi ile ilgili işlem yapabilecek faaliyetleri yürütecek.
ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde metrobus kazası: 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa