Çağrı-İş Sendikasından Telus'un yetkiye itiraz etmesine tepki: Bizim anayasal hakkımız
Telus’ta işverenin yetki belgesine itiraz etmesine Çağrı-İş Sendikası tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Telus’ta emekçiler, kötü çalışma şartlarının iyileştirilmesi için Çağrı-İş Sendikasında örgütlenmeye başladı. 1781 emekçinin çalıştığı Telus’ta 924 sendikalı olmasının ardından yetki süreci işlemeye başladı.
Çağrı-İş Sendikasının, Sosyal Güvenlik Bakanlığından sözleşme yetki belgesi almasının ardından işveren ise belgeye itiraz etti. Bugün de İzmir’de Çağrı-İş Sendikası üyesi Telus emekçileri bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.
Telus önünde yapılan açıklamada basın metnini Çağrı-İş Sendikasından Hakan Şimşek okudu.
“TÜRKİYE’DE SENDİKALAŞMA ORANI AZ”
“Üniversite mezunu genç işçi ve işsizlerin istihdam kapısı olarak anılmaya başlanan Telus International gibi uluslarası şirketler son yıllarda akın akın Türkiye’de yeni lokasyonlar açarak, menşei olduğu Avrupa ve Amerika gibi ülkelerdeki çalışan yoğunluğunu buraya kaydırmaktadır” diyerek sözlerine başlayan Şimşek, “Bunun sebebinin ‘ülkemizin işsiz gençlerine istihdam yaratmak onların işsiz kalmasına gönüllerinin el vermemesi ve onlara daha iyi yasam standartları sağlama isteği’ demek isterdik. Bu elbette hiçbir inandırıcılığı olmayan bir iddia olmakla kalmayıp oldukça da komik olurdu” ifadelerini kullandı.
Şimşek ardından “Neden Türkiye’ye art arda yatırım yaparak işletmeler açtıklarına dair su götürmez bir gerçek var; yaygın eğitimli genç işsizlik, değerini bitiren Türk lirası ile birlikte ucuzlayan işgücü ve en önemlilerinden birisi de Türkiye' de sendikalı çalışma oranının oldukça düşük olması” dedi.
“BİN KİŞİYE YAKIN İŞÇİNİN İRADESİNE KARŞI DURDU”
Şimşek, Çağrı-İş Sendikasının yaşanan haksızlıklar ve biriken tepkiler sonrası ortaya çıktığını belirtti. “İlk genel kurulunu yaptığı 2023 haziranından sonra daha bir yıl geçmeden Telus İşçileri ile hem işkolunda barajını aştı hem de yasanın aradığı üye çoğunluğunun çok üstünde bir oran ile Çalışma Bakanlığına başvuru yaptı. Bakanlıkta olumlu yetki tespitini taraflara ulaştırdı” diyen Şimşek, “Sendikaya karşı olmadığını Kanada ve Almanya gibi ülkelerde sendikalı işçi çalıştırdıklarını, çalışanlarına değer verdiklerini dile getiren Telus firmasının bu son derece makul ve meşru anayasal hakkı tanıyıp Kanadadaki merkezlerinde işçilerine sağladığı sendika hakkını tanımasını isterdik. Ama şirket ‘bize devlet hak tanımış itiraz ederiz’ diyerek tamamen geçersiz sebeplerle sendikal yetkimize 1000'e yakın işçinin iradesine karşı durarak itiraz etti” ifadelerini kullandı.
“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Şimşek, “Sendikal hakkımıza itirazın aslında Anayasal hakkımızı engellemeye yönelik bir girişim olduğu gerçeğini bilerek bizler de hem sendika olarak hem de sendika ile bütünleşmiş Telus emekçileri olarak yetkimize yapılan itirazı geri çektirene kadar sesimizi yükselterek ve çoğaltarak şirkete de kamuoyuna da resmi kurumlara da duyurmaya devam edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)