23 Eylül 2024 04:30

Türk-İş üyesi işçiler: ‘İş bırakma için hazırlık yapılmalı’

Türk-İş ‘vergide ve gelirde adalet’ talebiyle yarın bir saat iş bırakma kararı aldı. Bu kararın önemli olduğunu belirten işçiler, iş yerleri özelinde hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Hilal TOK
İzel Gözde MEYDAN
İstanbul-Kocaeli

Türk-İş Genel Merkezi, konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanlıklarına, bölge ve il temsilciliklerine gönderdiği yazıda, ‘vergide ve gelirde adalet’ talebiyle yarın örgütlü olunan iş yerinde mesai başlangıcında servislerden fabrikalara yürüyüş ve bir saat oturma eylemi yapacağını duyurdu. Türk-İş’in uzun bir aradan sonra ilk kez iş bırakma kararı alması ve hükümetin ekonomik programlarını eleştirmesi üyelerini şaşırttı. Sendikalara yollanan duyuru mesajının işçilere ulaşıp ulaşmadığı sorumuza işçilerin çoğunluğu kendilerine bir bilgilendirme yapılmadığı yönünde cevap verdi. İşçiler bu eylem kararının önemli olduğunu vurgularken, iş yerleri özelinde hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdi.

‘ARTIK BU EYLEMİ YAPMAK ZORUNDAYIZ’

Daha önce ek zam için yaptıkları eylemleri genel merkez yöneticileri tarafından engellenenTürk Harb-İş üyeleri, bu eylem kararına karşı temkinli ve soru işaretleri var. Savunma sanayide çalıştıkları için grev haklarının olmadığını ifade eden işçiler, bu iş bırakmanın kendilerini de kapsayıp kapsamadığı konusunda net bir fikre sahip değil. İşçiler, “İşveren bize iş bırakma eylemi yapamayacağımız üzerine imza attırdı, iş bıraktığımızda başımıza bir şey gelmeyeceğinin garantisini veriyor musunuz” diye sordu. “Mücadele olmadan zam olmaz” diyen işçilerin bir bölümü de bu eylem kararının önemli olduğunu, ancak bunun ‘bir kereliğe mahsus’ olmaması gerektiğini söylüyor. İşçiler, “Pek çok yerde zam isteyenler iş bırakarak zamlarını aldı. Bir şey kazanmak için mücadele lazım. Talepler konusunda eleştiri yapabiliriz ama eylem kararı önemli. Artık bu eylemi yapmak zorundayız ve herkes katılmalı, kendimiz ve ailemiz için. Bu eylem başlangıçsa, bu tür eylemler durmadan devam edecekse bu güzel. Eylemlere iştirak etmek boynumuzun borcu, ama sadece bu eylemi yapıp kenara çekileceklerse olmaz. Zor, stresli ve çok gerildiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Ancak ortak akıl, birlik ve beraberlik çok önemli. Kendi içimizde dağılmamamız lazım. Bir olursak kimse bizi yıkamaz.”

‘İŞİN İÇİNDE BİZ OLDUĞUMUZDA KAZANIM ELDE EDERİZ’

Farklı illerden bir grup Demiryol-İş üyesi de şunları söylüyor: “İşçilere bilgilendirme yine mesaj yoluyla geldi, iş yerinde bir bilgilendirme olmadı. Ayrıntılar daha sonra konuşulacak dendi. İşçiler olarak bu eylem kararından memnunuz tabii. Ancak bu eylem bir mesajla örgütlenemez. İş yerlerinde tek tek dolaşılıp işçilerin katılımı sağlanacak bir çalışma yapılmalıydı. 20 senedir böyle karar almamışlar, iş yerlerinde bir saat de olsa iş durdurulacak. Ama söylemek yetmez. İşçide bugüne kadar güveni zedelediler, bu güveni yeniden inşa etmeliler, işçiler sendikalarının arkasında olduğunu bilmeli. Şimdi sendikacılara güvenmeyen işçiler kolay kolay sendikacıların kararına uyacak değil, ama çabalarlarsa işçiler toplu olarak bu eyleme katılacaktır. Elbette biz işçiler olarak sendikacılarla husumetimizi bir kenara koyup bunun kendi ekmek davamız olduğunu bilip eylem kararını hayata geçirmeliyiz. Artık Türk-İş’e güvensek de güvenmesek de işin içinde biz olduğumuzda kazanım elde edebiliriz. Bu eyleme katılmazsak sendikacılara öfkemizden yine biz kaybetmiş oluruz.”

İŞÇİLERİN EYLEMDEN NEDEN HABERİ YOK?

Gebze’den bir Petrol-İş üyesi işçi ise kendilerine bir ‘talimat’ gelmediğini belirterek, “Umarım bu eylem olur. Bu dönemde böyle eylemlerin zaten olması gerekiyor, geç bile kalındı. Ancak bu eylemin altyapısının da hazırlanması lazım. Bildirimler, hazırlıklar önceden yapılmalı. Ama sadece bir bildirge yayımlandı” diyor.

Kocaeli’den Türk Metal üyesi bir Ford Otosan işçisi ise eylem kararını Evrensel’den duyduğunu söylüyor: “Türk-İş’in eylem kararı aldığını sizden duydum. Sendika bu konuda hiçbir şey söylemedi. Zaten bundan önceki basın açıklaması ve mitingleri de basından öğrendim. Zordayız, geçinemiyoruz diyorlar, vergide adalet diyorlar ama bu sorunların gerçek muhatabı olan işçileri eylemlere katmıyorlar. Haberimiz bile olmuyor. Salı günü için alınan karar oldukça önemli. İşe 1 saat geç başlamak, 1 saat işi durdurmak anlamına gelir. Biz zaten üretime dokunan eylemler yapılmadıkça hiçbir sorunumuzun çözülmeyeceğini biliyoruz. Bu eylemlerin güçlü geçmesi gerekiyor.”

Bir başka Ford Otosan işçisi de benzer şeyler söylüyor: “Bırakın bizim haberimizin olmasını, çalıştığım bölümdeki sendika temsilcisinin böyle bir karardan haberi yok. Böyle sendika, böyle sendikacı olur mu? Eğer gerçekten salı günü vardiya girişinde toplanılıp, işe 1 saat geç başlanacaksa, 1 saat iş durdurulacaksa sendikacıların bölüm bölüm gezmesi gerekiyor. İşçilere sadece mesaj atmakla olmaz. Bölümleri gezecekler, temsilcilik odası turnikelerin yanında, turnikelerde durup tüm işçilere eylemle ilgili bilgi verecekler. İşçilerin eyleme katılması için uğraşacaklar.”

GERÇEKTEN ÜRETİM DURACAKSA İŞÇİ KATILIR

Türk Metal’in örgütlü olduğu Çelik Halat Fabrikasından bir işçi de “Eylem kararı olumlu ama bize haber verilmedi, belki verilir. Sendika gerçekten isterse üretimi durdurur, işçi zaten katılır. Yok göstermelik yapacaklarsa daha önceki gibi belli kişilerin katıldığı bir iş olur. Bizimki gibi küçük orta ölçekli iş yerlerinde bu işleri daha az yansıtıyorlar. Bir de ben açıkçası hükümetin vergi meselesine dair bir düzenlemeye gideceğini düşünüyorum. Sendika da ‘Biz istedik verdiler’ diyebilmek için böyle bir çağrı yapıyor ama böyle mi göreceğiz” diyor.

Eylem kararını duyduğunu ifade eden Petrol-İş üyesi TÜPRAŞ işçisi ise “Bunu birkaç arkadaşımla da konuştum. Açıkçası bu tutuma anlam veremedik, yorum yapamadık. Hep böyle kararlar alsalar keşke. Gerçek ve sonuç getiren eylemlere ihtiyacımız var. İşçilerin öfkesi bu kararın alınmasında etkili olmuştur mutlaka ama ben hâlâ bu ülkede sendika ve konfederasyonları böyle eylemlere zorlayacak bir işçi topluluğunu maalesef göremiyorum. Türk-İş’in aldığı bu eylem kararı şaşırttı. Sonuçta bireysel değil sendika ile yapılacak şeyler bunlar. TÜPRAŞ’ta üretimin tam olarak durması mümkün değil ama daha önce birkaç vardiyada tanker satışları yavaşlatılmıştı. En azından bu yapılabilir” diyor.


TÜRK-İŞ’İN EYLEM DUYURUSU

Yarın mesai başlangıcında bir saat iş bırakma, basın açıklaması ve oturma eylemi planlarının ‘eksiksiz’ örgütlenmesi için çağrı yapan Türk-İş’in metninde şu ifadeler yer aldı: “Çalışma hayatında karşılaşılan başta geçim şartları olmak üzere iş barışını bozan gelişmeler yaşanmaya devam etmektedir. Ücret ve vergideki adaletsizlik, kamuda ücret dengesizliği, başta KİT'ler olmak üzere kamuda taşeron uygulamalarının sürmesi ve benzeri sorunlar Konfederasyonumuz kurullarında ve düzenlenen toplantılarda değerlendirilmiş, sorunların çözüme kavuşması için çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. Ancak sorunların çözüme kavuşması bir yana, orta vadeli program (2025-2027) ile ortaya konulan hedefler, ücret geliriyle geçimini sürdüren kesimlere yönelik yeni olumsuzlukları içermektedir. Bu gelişmeler çerçevesinde; ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların çalışanlara olumsuz yansıması, gelirde ve vergide mevcut adaletsizlik, yaşama ve çalışma şartlarındaki sıkıntıların sürmesi, hak ve taleplerimizin yeniden gündeme taşınması zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Konfederasyonumuz tarafından devam etmekte olan eylem programı çerçevesinde; 24 Eylül 2024 Salı günü mesai başlangıcında iş yerlerinin önünde işçiler toplanacak (İş yerinde servis varsa servisten inilerek iş yerinin önüne yürünecek) ve ‘basın açıklaması’ ile birlikte iş yeri önünde bir saat süreyle oturma eylemi yapılacaktır. Yapılacak kitlesel basın toplantısı ve oturma eylemine eksiksiz olarak katılımın sağlanması için gereğini rica eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.”

ÖNCEKİ HABER

Al Jazeera: İsrail, Ramallah’taki ofisimizi kapatmakla Gazze’deki savaşı gizliyor

SONRAKİ HABER

Star Rafineri: İşçiler düşük ücretlerle ‘çalışma kampı’nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa