22 Eylül 2024 20:46

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

Musa Anter ve görevi başında yaşamını yitiren özgür basın çalışanları anısına bu yıl 31’incisi düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu.

Fotoğraf: Burkay Rende/EVRENSEL

Paylaş

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de JİTEM tarafından katledilen Musa Anter ve görevi başında yaşamını yitiren özgür basın çalışanları anısına bu yıl 31’incisi düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri'nin töreni İstanbul Şişli'de bulunan Cemal Candaş Kent Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Törende konuşan DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, "Özgür basın buralara kolay gelmedi. Bugünler için bize ışık olan ulu çınar Ape Musa ve yoldaşlarını anmaya devam edeceğiz. Özgür bir yaşama ulaşmak için elimizden geleni yapacağız" ifadelerinde bulundu.

Hemen sonra kürsüye davet edilen Gülten Kışanak ise, "Yeni Yaşam Gazetesi'ni kurarken gerçekler asla karanlıkta kalmayacak demiştik, görüyorum ki bunu başarmışız. Bir halkın mücadelesine tanıklık etmek, direnişini kaleme almak, kaydetmek bir nevi tarih yazmaktır. Özgür basın bu tarihi an an yazıyor ve bu gerçekler asla kaybolmayacak. Bunu bildikleri için bu baskıları yaşıyoruz. Hala cezaevinde olan arkadaşlarımız var. Bu bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi.

  • Törende “Türkçe Haber” dalında ödül, T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş'a ait “İliç’te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi, vergi borcu silindi, kârlarını katladı” haberine layık görüldü.
  • Jüriler, video haber kategorisindeyse herhangi bir haberi ödüle uygun bulamazken, JINNEWS’ten Dilan Babat’ın çektiği “Konuş Sen Nerelisin?​” görüntüsüne jüri özel ödülü verildi.
  • Fotoğraf kategorisindeyse  oy birliğiyle Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Müjdat Can’ın fotoğrafı birincilik ödülüne değer görüldü.
  • Kürtçe haber kategorisindeyse Hawar Haber Ajansı’ndan (ANHA) Silava Ebdulrehman Mihemed Emîn “Çîrokek sûdwergir a ziman û têkoşîna azadiyê” başlıklı haberi ile özel jüri ödülüne sahip oldu.
  • Karikatür kategorisi jürisi yarışmada birinciliğe değer bir eser bulmazken, Halil İbrahim Çoban’a Mansiyon ödülü verdi.
  • Kadın haberciliği kategorisindeyse Rahime Karvar’ın tarım işçisi kadınların yaşadıklarına odaklanan haber dizisi ödüle değer görüldü.
  • Son olarak, İran’da idam cezasına çarptırılan kadın hakları savunucusu ve Kürt gazeteci Pexşan Ezîzî’yi de Onur Ödülü verildi. 

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esad genel af ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa