22 Eylül 2024 21:52

Brandenburg’da seçimi SPD kazandı, AfD ve BSW’nin yükselişi devam ediyor

Doğu Almanya’nın Brandeburg eyaletindeki parlamento seçimlerini, açıklanan ilk verilere göre Sosyal Demokrat Parti kazandı. Seçimlere katılım oranı yüzde 74 gibi yüksek bir oran oldu.

Fotoğraf: Yücel Özdemir/EVRENSEL

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR

2,1 milyon seçmenin çağrılı olduğu Doğu Almanya’nın Brandeburg eyaletindeki parlamento seçimlerini, açıklanan ilk verilere göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazandı. Seçim sonrasında yayınlanan verilere göre göre SPD, 2019’da yapılan seçimlere göre oylarını yüzde 5,1 artırarak yüzde 31,3’e çıkardı. Eyaletteki koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan SPD’nin oylarını artırmasında, anketlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin birinci olma olasılığının yüksek olmasının da etkisi oldu. AfD’nin birinci olmasını istemeyen diğer partilerin seçmenlerinin bir bölümü bu seçimlerde SPD’ye oy verdi. Eyalet Başbakanı Dietmar Woidtke, seçimlerden önce AfD’nin birinci çıkması durumuna istifa edeceğinin mesajını vermiş ve SPD’nin kalesi olarak bilinen Brandenburg’da böyle bir tablo istemediğini açıklamıştı.

AfD ise beş yıl öncesine göre oylarını yüzde 5,8 artırarak yüzde 29,5’e çıkardı. AfD’nin planı Brandenburg’da da birinci parti olmaktı. 1 Eylül’de Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerden AfD birinci parti olarak çıkmıştı.

Brandenburg seçimlerinin üçüncü partisi ise ocak ayında kurulan Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) oldu. BSW ilk kez katıldığı seçimlerde yüzde 12,4 oy aldı. BSW’nin ayrıldığı Sol Parti (Die Linke) ise yüzde 3,5 ile yüzde 5 barajının altında kaldı. Sol Parti geçen seçimlere göre yüzde 7,2 oy kaybetti. Partinin oyları önemli ölçüde BSW’ye kaydı. Seçim sonrasında yapılan analizlerde BSW’nin en fazla daha önce sandık başına gitmeyenlerden oy aldığı yönünde.

KATILIM ORANI YÜZDE 74

Seçimlere katılım oranı yüzde 74 gibi yüksek bir oran oldu. Beş yıl önceki seçimlere katılım yüzde 61’de kalmıştı.

Eyalette SPD’nin koalisyon ortağı olan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise yüzde 11,9 ile dördüncü parti oldu. Anketlerde ülke genelinde birinci olan CDU, Brandenburg’da oy kazanma yerine kaybetti. CDU üyesi Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer, seçimlere bir hafta kala AfD’ye karşı SPD’ye oy verme çağrısında bulunmasının da bunda etkili olduğu tahmin ediliyor.

Son beş yıl içinde SPD ve CDU’nun koalisyon ortağı olan Yeşiller partisi ise ilk sonuçlarda yüzde 4,6 ile meclis dışında kaldı. Bu sonuca göre eyalette Sol Parti’den sonra en fazla oy kaybeden parti Yeşiller oldu. Keza daha önce Mecliste grubu bulunan Brandenburg Hür Seçmenler (BVB) partisi de barajı aşamadı.

Yeşillerin yüzde 5 barajını aşmaması durumunda 88 saldalyeli Brandenburg eyaletinde kıl payıyla yeniden SPD-CDU koalisyonu kurulabilir. Son bir değişiklikle kurulmaması durumunda SPD-BSW koalisyonu da seçenekler arasında. Hiçbir parti aşırı sağcı AfD ile koalisyon kurmaya yanaşmıyor.

Almanya’da ülke genelindeki siyasi gelişmeleri etkilemesi beklenen Doğu Almanya’daki seçimler serisi Brandenburg’da tamamlanmış oldu.

1 Eylül’de Thüringen ve Saksonya’da yapılan seçimlerle birlikte değerlendirildiğinde bölgede AfD ve BSW’nin yükselişi devam ediyor. 

ÖNCEKİ HABER

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

SONRAKİ HABER

Fredric Jameson yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa