23 Eylül 2024 04:15

Ayvalık Film Festivali'nden Karganın Uykusu | Oradan oraya sürüklenen göçmenlerin hikayesi…

2023 yılında çıkan Karganın Uykusu, aynı yıl 30. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney ödülü, en iyi erkek oyuncu, en iyi müzik, en iyi görüntü yönetmeni gibi çokça ödül toplamış.

Karganın Uykusu filminden bir sahne

Paylaş

Sedef AKÇAY
Balıkesir

Ayvalık Film Festivali’nde son gününü de geride bıraktı. Karganın Uykusu festivalin dikkat çeken yerli yapım işlerinden biri. Şüphesiz bunda almış olduğu ödüllerin de etkisi var. Filmin yönetmeni Tunahan Kurt, Adana’lı genç sinemacı kuşağın bir örneği olarak görülmekte. 2023 yılında çıkan Karganın Uykusu, aynı yıl 30. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney ödülü, en iyi erkek oyuncu, en iyi müzik, en iyi görüntü yönetmeni, Yılmaz Güney Umut Veren Genç Erkek Oyuncu ödüllerini toplamış. Ankara Uluslararası Film Festivali’nden de En İyi Film ve SİYAD En İyi Film ödüllerini alarak iyi bir başlangıç yapmış.

Uyurgezer bir baba olan Nasip geceleri o kadar tehlikeli olabiliyor ki, yedi yaşındaki çocuğu bunu gördüğünden uyku öncesi babasını yatağa zincirliyor. Buna dair aralarında bir anlaşmanın olduğunu görüyoruz. İzleyici film boyunca babayla oğlun aralarındaki bu az söze, tekrarlanan yaşayışa, yalnızlıklarına dair derin bir merak duyuyor. Şehirden uzak, izole olmuş bir yerde terk edilmiş bir tesisi işletiyor Nasip. Ara sıra gözlerden uzak eğlence isteyenlerin gelip gittiği bu tesise bir gün göçmenlerin olduğu bir grup geliyor. Göçmen kaçakçılığı yapan bir adam aracı vesilesiyle Nasip’le Suriye’li mültecilerin birkaç günlüğüne onun yanında kalmaları için anlaşıyor. Burada göçmenlerin yaşadıkları zorlu koşulları görüyoruz. Oradan oraya sürüklenen, saklanan, zorbalığa uğrayan göçmenlere bakışı kaçakçılığı organize eden adam üzerinden işitiyoruz. “Bunları çok şımartma, istekleri bitmez, yatacak yer ver bir de pisleyecekleri bir delik tamam işte” gibi… Film trajik bir sonla bitiyor ve bu zaten filmin başından kendini belli ediyor, bu film her anıyla sizi sarsacak hazır olun.

FİLMİN DOĞAL AKIŞINDA BİR KARŞILAŞMA

Karganın Uykusu’nun Vural Sinemasındaki gösteriminin ardından ekip katılımlı söyleşide yönetmen Tunahan Kurt filmin nasıl ortaya çıktığı sorusuna çocukluğundan bir anıyla cevap veriyor. Adana’da geçen çocukluklarında damda uyurken teyzesinin kuzeninin ayağını bağlamasını merak etmesiyle uyurgezerlik üzerine düşünüyor ve bu alanda çok da film yapılmamış olması sebebiyle bu konuyu işlemek istemiş. Gelen sorular üzerine filmi zamansız ve mekansız kurmaya çalıştığını da ekliyor yönetmen. Sinemaya başlamasına dair sorulan soruyla yönetmenin geçmişini öğreniyoruz. Daha öncesinde on yıl kadar polis memurluğu yapmış Kurt. Polis memuruyken de kısa filmler üretiyormuş ve daha sonra ilk uzun metraj sinema filmini yapmış. Film tutunca da istifa etmiş. “Teşkilat geri alır mı?​” sorusuna “Yok, onlar da sildi” diyerek salonda gülüşmelerin olduğu bir diyalog geçiyor arada. İnsan ticareti, göçmenlik meselesini işlemeye nasıl karar verdiği sorusuna polisken sürekli karşılaştığı bir şey olmasının ötesinde dünyanın içinde bulunduğu bir mesele olduğunu söylüyor. Hikayenin bu konu üzerine kurmadığını, her an yaşayabileceğimiz ve görebileceğimiz şekliyle filmde yer almasını istediğinden bahsediyor. Filmin doğal akışı içerisinde bir karşılaşma olarak tarifliyor bunu.

Filmin kasvetli, ağır havasını oldukça başarılı bir şekilde yansıtmış olan görüntü yönetmeni de bolca alkışlandı salonda. Nasip karakterini canlandıran Ahmet Ağgün ve göçmen gruptan Leyla’yı canlandıran Nesrin Yari de oyunculuklarıyla çokça beğenildi.

Adana’nın sanata olan ilgisine dair sorulan soruya da “Vallahi bilmiyorum sıcaktan yandık mı ne oldu bilmiyorum. Bizim Adana böyle, sanatı çok seviyor. Şairiyle, yazarıyla, senaristiyle bambaşka bir yer. Çocukluğumuzdan beri içimize düşmüştü bu ve o zamanlardan beri bir şeyler üretmeye çalışıyoruz.”

GÖÇMENLERE KARŞI İKİYÜZLÜ BİR BAKIŞ…

Söyleşi sonunda yakaladığımız yönetmene filmde geçen Alman turistlere bakışla Suriyeli göçmene bakış arasındaki farkın bilinçli olarak mı kurgulandığı soruyoruz. Bunu mümkün olduğu kadarıyla gerçekçi bir şekilde kurmaya çalıştıklarını ve evet arada böyle bir ikiyüzlü bakışın olduğunu üzülerek kabul ettiğini öğreniyoruz. Filmde göçmen grupları canlandıranların aslında yönetmenin Adana’dan arkadaşları olduğunu ve gerçekten de göçmen olduklarını öğreniyoruz.

Bu vesileyle gerçekçi, sert bir film izlemek isteyenlere Karganın Uykusu’nu önermiş olalım. Yakında Mubi’de izlenebilecek.

ÖNCEKİ HABER

Antik Kent İasos'ta planlanan liman projesine tepki

SONRAKİ HABER

Arayışlarla yazılan on yıllık ‘yolculuk’ hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa