Erdoğan'dan ABD'de yaptırım tepkisi: Müttefikliğe aykırı
Erdoğan, New York'ta Türkevi'nde "NATO'nun en güçlü müttefiklerinden biriyiz" mesajı verirken, CAATSA yaptırımlarını ve F-35 programından çıkarılmalarını eleştirdi, ticaret hacminin artmasını istedi.
Fotoğraf: TCCB
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu New York’taki Türkevi’nde ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.
Ticaret Bakanlığı İsrail’e ihracat yasaklanma kararı sonrasında 2 Mayıs itibariyle Türkiye Gümrüklerinden İsrail'e yönelik herhangi bir ihracat işlemi yapılmadığını açıklasa da İsrail İstatistik Enstitüsü'nün resmi dış ticaret istatistikleri Türkiye’den 2024 Haziran ayında yaklaşık 60, 2024 Temmuz ayında ise yaklaşık 70 milyon dolarlık ithalat yaptığı ortaya çıkmıştı. İsrail ile ilişkileri sürdürmeye devam eden Erdoğan burada yaptığı konuşmada hamaseti sürdürdü; “Netanyahu hükümeti savaşı bölgeye yaymak için her yolu denemektedir. Buna fırsat verilmemesi gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Uluslararası toplumun İsrail üzerindeki baskıları yoğunlaştırması şarttır” dedi.
"5 ÜLKENİN KEYFİ YÜZLERCE ÜLKENİN İRADESİNİ YOK SAYIYOR"
Birleşmiş Milletler'in kararlarına uyulmadığı eleştirisi yapan Erdoğan, "Alınan her kararı Güvenlik Konseyi'nde veto gücüne sahip 5 adet ayrıcalıklı ülke var. Yıllardır çözümsüzlüğe mahkum edilen her sorunda 5 ülkenin keyfi, çıkarı, öncelikleri, Genel Kurul'daki yüzlerce ülkenin iradesini yok sayıyor. Birleşmiş Milletlerin reforma ihtiyacı olduğunu herkes kabul ediyor ancak bunu hayata geçirecek adımlar atılmıyor. Bu konu, yarın 'Geleceğin Zirvesi' programında yapacağım konuşmanın özünü teşkil edecek" şeklinde konuştu.
“CAATSA YAPTIRIMLARI VE F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILMAMIZ MÜTTEFİKLİK RUHUNA AYKIRI"
"Türkiye-Amerika ilişkilerinde son dönemde yaşanan olumlu havadan memnuniyet duyuyoruz" diyen Erdoğan, ABD ile 30 milyar dolar olan ticaret hacminin artmasını istedi. Erdoğan, "Biz bu rakamı 100 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğimiz kanaatindeyiz. Milli güvenliğimizi ilgilendiren bazı konularda Amerikan yönetimiyle görüş ayrılıklarımız halen devam ediyor. Amerikalı dostlarımızla her vesileyle PKK, PYD, YPG ve FETÖ'ye verilen desteğin sonlandırılmasına dair beklentilerimizi paylaşıyoruz. NATO müttefikimiz Amerika'nın Türkiye'ye yönelik uyguladığı tedbirler ve savunma sanayi kısıtlamaları güven duygusunu menfi şekilde etkiliyor. CAATSA yaptırımlarının ve F-35 programından çıkarılmamızın müttefiklik ruhuna aykırı olduğu da çok açıktır” diye konuştu.
“TÜRKİYE NATO'NUN EN GÜÇLÜ MÜTTEFİKLERİNDEN BİRİ"
Kongrede bekleyen savunma sanayi ihraç lisans başvurularının bir an önce sonuçlandırılmasını isteyen Erdoğan, “5 Kasım'da düzenlenecek olan Amerika başkanlık ve kongre seçimlerini tüm dünya gibi biz de yakından takip ediyoruz. Seçimler sonucunda Başkan kim olursa olsun Amerika'ya bakışımız ve ilişkilerimizdeki üst düzeyli diyaloğumuz değişmeyecektir. Türkiye, NATO'nun en güçlü müttefiklerinden biridir. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ne tam üyelik perspektifi olan bir ülkeyiz. Batı dünyasıyla işbirliğimizi geliştirirken, doğuya ihmal nazarıyla bakmıyoruz. Batı dünyasıyla işbirliğimizi geliştirirken doğuyu ihmal etmiyoruz. Gerek Şangay İşbirliği Teşkilatı, gerek BRICS, gerekse ASEAN ile diyalog zemininizi güçlendirmekte kararlıyız. Bu konuda son dönemde kritik adımlar attık. Çok farklı bir iklim yakaladık. Ülkemizin çıkarlarını merkeze alan Türkiye eksenli bir anlayışla farklı bölgesel teşkilatlarla işbirliğimizi daha da ilerleteceğiz.” dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)