23 Eylül 2024 13:59

ORÇEV: Altınordu’daki mağaraya duvar yapan inşaatın çalışması durdurulmalı

ORÇEV, Altınordu'da sahilde bulunan Rum Kilisesi, Ruhban okulu ile de bağlantısı olduğu bilinen mağaranın, özel bir inşaat firması tarafından yapılan duvarla kapatılmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Altınordu ilçesinde sahilde bulunan Rum Kilisesi, Ruhban okulu ve rahibelerin eviyle bağlantısı olduğu bilinen mağaranın, özel bir inşaat firması tarafından yapılan duvarla kapatılmasına tepki gösterdi. Gönül, “Bu alan tamamı sit alan bu şekilde buraya inşaat yapılması hem tarihsel hem de mimari anlamda sakıncalı. İnşaat çalışması acilen durdurulmalıdır” dedi.

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, açıklamasında derneklerine 'burada çalışma var' diyerek birçok kişinin görüntü attığını ardından dernek olarak mağaraya incelemeye geldiklerini aktardı. Kültür Müdürlüğü’nü aradıklarını da anlatan Gönül, “Kültür Müdürlüğü'nde bir sit alanı olmadığını incelemesinde söylemiş fakat buradaki görüntü şu, ben mağaranın içerisine girdim bir 7- 8 metre düz gidiyorsun sonra sola dönüyorsun devam ediyorsun ama önü kapatılmış oranın. Orası 1,80 yüksekliğinde var ve insan çok rahatlıkla giriyor çok da geniş bir yer. Toplam uzunluğu 18- 20 metre genişliğinde şimdi tuhaf olan şu; geçmişte burası bilinirken, kapanmış. Buraya inşaat izni verilmiş, buraya duvar çekilmiş bu inşaatı yapanlarda burayı kapatmak ve görünmez hale getirmek için çaba sarf ediyorlar” dedi.

“BURAYA İNŞAAT YAPILMASI TARİHSEL ANLAMDA SAKINCALIDIR”

Alanda ciddi bir araştırmanın yapılması gerektiğini ifade eden Gönül, “Bu şekilde buraya inşaat yapılması tarihsel anlamda sakıncalı hem de mimari anlamda da sakıncalı çünkü altında bir geçit var bunun olmaması gerekiyor. Bizler de gerekli bilgilendirmeyi belediyeye, Kültür Müdürlüğü’ne yetkili kurumlarla görüşerek nasıl izin alınmış onları takip edeceğiz. Gelinen cevaba göre de böyle bir hukuki gerekçe var ise tabii ki mücadele edilebilir, dava açılabilir veya savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Ama şu vaziyette burada inşaat çalışmasının kesinlikle durması gerekiyor” diye konuştu.

“YERALTI GEÇİDİ OLDUĞUNU TESPİT ETTİLER”

Taşbaşı Mahallesi eski Muhtarı Arif Gürsoy ise "Enver Yılmaz'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığında, bu mağara için müracaat ettim, mağara bilimciler geldi burayı incelediler. Buranın mağara değil yeraltı geçidi olduğunu tespit ettiler, burayı açmak için teşebbüs ettiler. Enver Yılmaz da bu işi yaptıracaktı ancak görevden alındığı için kaldı burası. İçeriye girip burada hazine gibi bir şeyler aramasınlar diye ağzına demir parmak kapı yapıldı ve kitlendi" dedi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Rabia Önver'e "yanıltıcı bilgi yayma" suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa