23 Eylül 2024 14:01

Lübnan Başbakanı Mikati: İsrail, Lübnan'ın köy ve beldelerini yok etmeyi planlıyor

Lübnan Başbakanı Mikati, İsrail’in saldırılarla Lübnan'ın köy ve beldelerini yok etmeyi, tüm yeşil alanları ortadan kaldırmayı planladığını belirterek BMGK'nin kararının uygulanması çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Necib Mikati (solda), European Union, 2024 CC BY 4.0/Wikimedia Commons | Beyrut'taki yıkım (sağda), Houssam Shbaro/AA

Paylaş

Lübnan Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Lübnan Başbakanı Necib Mikati, başkent Beyrut’ta düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

"BMGK'NİN KARARI UYGULANMALI"

Mikati, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Lübnan’ın güneyinin ikinci bir Gazze’ye dönüşmesi yönündeki endişesini hatırlatarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören 2735 sayılı kararının uygulanması ve İsrail-Filistin sorununun iki devletli çözüm çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

İsrail’in Lübnan’a devam eden saldırılarına dikkat çeken Mikati, "İsrail'in bu saldırıları, Lübnan'a yönelik tam anlamıyla bir soykırım savaşıdır. İsrail, saldırılarla Lübnan'ın köy ve beldelerini yok etmeyi, tüm yeşil alanları ortadan kaldırmayı planlıyor." dedi.

Mikati, gerçekleştirdikleri tüm görüşmelerde BM’ye, BMGK’ya ve aktif devletlere doğru olanın yanında yer alma ve saldırıları durdurma çağrısı yaptıklarını belirterek Lübnan’ın BMGK’nin 1701 sayılı kararına bağlı olduğunu kaydetti.

İSRAİL’İN LÜBNAN PLANI NE?

Geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Netanyahu, 7 Ekim sonrası Hizbullah’la artan sınır çatışmaları nedeniyle sınır bölgelerinden göç etmek zorunda İsraillilerin geri dönmesini savaşın yeni hedefi olarak açıkladı.

17 ve 18 Eylül’de Lübnan’ın çeşitli kentlerinde Hizbullah üyelerince kullanılan çağrı cihazlarını ardından el telsizlerini patlatarak 37 kişiyi öldürdü ve 3 bine yakın kişinin de yaralanmasına neden oldu. İkinci saldırının ardından İsrail Savunma Bakanı Yaov Gallant, İsrail’in odağının kuzeye kaydığını ve “Savaşın yeni bir aşamaya geçtiğini” söyledi. Bu açıklamadan bir gün sonra ise Beyrut’un güneyinde bir binayı vuran İsrail burada da aralarında Hizbullah yöneticilerinin yanı sıra çocukların da bulunduğu 45 kişiyi öldürmüştü. Bu tarihlerden sonra İsrail Lübnan’a hava saldırılarını yoğunlaştırdı. 

İsrail, Lübnan sınır bölgelerinden Hizbullah’ın uzaklaştırılmasını istediğini söylüyor ve bunun içinde Lübnan topraklarında kendi kontrolünde bir koridor oluşturulmasını talep ediyor, yani Lübnan’ın sınır bölgelerini işgal etmek istiyor. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, 22 Eylül’de yaptığı açıklamada “Hizbullah’ın Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesini dünya sağlayamazsa bunu kendilerinin yapacaklarını” söyledi.

Bu arada İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant “Önümüzdeki günlerde halkın sakin, disiplinli ve İç Cephe Komutanlığı talimatlarına tam uyum göstermesi gerekeceği” açıklaması yaparak, “Lübnan’daki saldırılarımızı yoğunlaştırıyoruz; bu eylemler dizisi hedeflerimize ulaşana, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine geri getirene kadar devam edecek. Bu başarı aynı zamanda iç cephenin düzgün bir şekilde yürütülmesine de bağlıdır” ifadelerini kullandı.

İSRAİL "MUHALEFETİ" DE LÜBNAN SALDIRILARINI DESTEKLİYOR

Haaretz gazetesinde Rula Daoud ve Alon-Lee Green imzasıyla yayımlanan bir analizde İsrail muhalefetinin de Lübnan saldırılarını desteklediğine dikkat çekildi. İsrail Demokrat Parti Lideri Yair Golan’ın bir mülakatta Lübnan içinde yarım kilometre genişliğinde bir şeridi işgal etmeyi önerdiği hatırlatılan yazıda, "Bu Golan’ın tek seferlik bir tökezlemesi değildi. İki ay önce de ‘Lübnan’a girilmesini’ ve ‘sınırdan uzanan 2 kilometre genişliğinde bir güvenlik şeridi oluşturulması da dahil olmak üzere güney Lübnan’ın karadan işgali için tasarlanan bir plana göre konuşlandırılmasını’ desteklediğini tweetlemişti” denildi. 

Yazıda şu ifadeler kullanıldı: "Lübnan’da daha önce yaşanan iki savaşta olduğu gibi bu yolun da felakete davetiye çıkardığı aşikar. İsrail’in kuzey sınırı boyunca güvenliği sağlamanın yolu güney sınırını soğutmaktan geçiyor. Rehineleri evlerine geri getirecek, savaşı ve Gazze Şeridi’ndeki masum insanların toplu katliamını durduracak bir rehine anlaşması, kuzeydeki toplulukların bombalanmasını durduracak ve tahliye edilenlerin geri dönmesine izin verecek koşulların yaratılmasına yardımcı olacaktır.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ORÇEV: Altınordu’daki mağaraya duvar yapan inşaatın çalışması durdurulmalı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesinde oryantasyon günlerinde sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa