23 Eylül 2024 15:09

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları: Projelerimiz engellendi, 5 ayda 5 müfettiş atandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları 6 aylık süreçte belediyenin karşılaştığı sorunları aktardı, yanlış uygulanan tüm ihalelerin takip edildiğini belirtti.

Fotoğraf: İnanç Yıldız

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun belediyenin çalışmalarına dair gazetecilerle bir araya geldi. İskenderpaşa Konağı’nda yapılan buluşmaya çok sayıda gazeteci katıldı, Eş Başkan Serra Bucak’ın açılış konuşması sonrası sinevizyon gösterimiyle yapıldı. 6 aylık sürecin değerlendirilmesini yapan Bucak, 6 ayın kolay değerlendirilebilir olmadığını, uzun dönem seçilmiş bir belediye başkanı ve Meclisin olmadığı süreç yaşadığını söyledi. Kayyım sürecinde çok ciddi tahribatlar yapıldığını ifade eden Bucak, “Belediyeye ait her alanda bir bakım-onarım süreci başlattık çünkü ek bir çivi çakılmamıştı. Bir yandan bunları yaparken bir yandan da mahalle toplantıları yaparak kentin farklı kesimleriyle, muhtarlarla bir araya gelerek yoğun bir hazırlık çalışması yaptık. Bundan sonra kendi stratejik planımız daha detaylı bir biçimde paylaşabileceğiz. Bundan önceki çalışmalarımız biraz tespit ve revizyon çalışmalarıydı. Artık Diyarbakır halkının, Meclisimizin, bizlerin şekil vereceği bir süreci karşılıyoruz. Belediyenin kaynaklarını hizmet etmek için harcamak istiyoruz” dedi.

"KAYYUMUN ALDIĞI İŞÇİLER İŞ YAVAŞLATIYOR"

Bucak’ın konuşması sonrası soru cevap kısmına geçildi.

Eş Başkan Doğan Hatun en zorlandıkları alanın temizlik alanı, temizlik sorunu olduğunu ifade etti. “Konu ile ilgili bir ihale yapmak istiyorduk ancak Çevre Şehircilik Bakanlığı tasarruf tedbirlerini gerekçe göstererek buna engel oldu. Kayyumun aldığı çalışanlar da biraz iş yavaşlatma durumuna gittiler ve bu durum bizi epey zorladı” dedi.

Taşınmazlarla ilgili de yürütmeyi durdurma kararı aldırıp mahkeme sürecine geçtiklerini söyleyen Hatun “Yanlış uygulanan tüm ihaleleri hukuk müşavirliğimiz takip ediyor” diye konuştu.

"DEMOKLESİN KILICI GİBİ TEPEMİZDELER"

Bucak ise şöyle devam etti: “Kentte nereye elimizi atıyorsak imara açılmış bir alan, yanlış, usulsüz yapılmış bir ihale ve bunu çözmek için karşımızda devasa biçimde duran maddi manevi zorluklar. Biz belediyeyi halk yanlısı bir şekilde devralmış olsaydık bu gerçekten devir olurdu. Ancak bu süreci sürdürebilmek için çok zorlandık. Çalışmamızın ilk ayında müfettiş silsilesi ile karşı karşıya kaldık. 4. ya da 5. müfettiş geldi. Zarokistan’ın tadilatını yapıp hizmete açtık, bunun için iki müfettiş görevlendirildi. Tepemizde Demokles’in kılıcı gibi dolaşıyorlar, bu durumdan rahatsızız. Ama bizim gönlümüz rahat, her şeyimiz şeffaf.”

TASARRUF TEDBİRLERİ GEREKÇESİ İLE ENGEL

Ulaşım sorunun kentin en büyük sorunlardan biri olduğunu dile getiren Bucak, 2 milyonluk büyük bir kent bura, okullar açıldı. Meclisimiz 150 otobüs alma kararı çıkardı ancak yine tasarruf tedbirleri kapsamında Bakanlık bize ‘Hurdaya çıkan 14 otobüsün yerine otobüs alabilirsiniz’ dedi. 14 otobüsle hangi sorunu çözeceğiz? Ama buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz, filoyu güçlendirmek için elimizden geleni yapacağız. Bir diğer konu hafif raylı sistem. Bu kentin bu sisteme ihtiyacı var, sorunları bir bütün çözebilecek bir proje. Hafif raylı sistem cumhurbaşkanlığı yatırım programında ve bu listede kalmak 2025’i garantiye almak için bir çalışma içerisindeyiz. Bu listede kalırsak bu projeyi de hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK TAHRİBAT KÜLTÜR SANAT ALANINDA

Kültür sanat alanındaki çalışmalarını güçlendirmek istediklerini de ifade eden Bucak, kayyumun özellikle kültür sanat alanında bir asimilasyon politikasıyla hareket ettiğini ve bu konuda başarılı da olduğunu söyledi. Bucak, “Çok ciddi tahribatlar var bu alandan da. Meltem İnşaat Turizm isimli bir şirkete çok uzun yıllar kültür sanat alanıyla ilgili işler vermiş. Biz bir iki organizasyon yaptık ve bunu da tekliflerle yaptık. Ancak bu alanda da tasarruf tedbirlerini göz önünde bulundurmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Bucak DİSKİ Ek binasının da tavanının çöktüğünü belirterek şöyle dedi: “2018 yılında hayata geçirilmiş bir proje. Kayyım dönemi yapılmış olumsuzluklar derken yine böyle bir şeyler karşılaştık. Elektrik kabloları ve bilgisayarlar da yandı. Ciddi maddi hasar var. Ayrıca yazın su sorunu yaşadık kışın da kanal ve yağış sorunu yaşayacağız ama buna şimdiden hazırız.”

ZAROKİSTANLARA MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin çok dilli hizmet veren Zarokistan Kreş ve Gündüz Bakım Evlerine yönelik müfettiş görevlendirildi. Zarokistanlar kayyım döneminde işlevsiz hale getirilmişti. Belediyenin DEM Parti’ye geçmesiyle tekrar faaliyete sokulan kreş, 3-6 yaş arası çocuklara çok dilli hizmet veriyordu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çeşme Turizm Bölgesi Projesi iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa