23 Eylül 2024 16:19

PGED Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz: "Gripten korunmanın tek yolu aşılanmadır."

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Başkanı Tüysüz, alerjiye sahip ve hamileliğin ilk üç ayındaki insanlara grip aşısı uygulanmaması uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Tüysüz'ün kişisel arşivinden

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir 

Soğuk havaların kapımızı çaldığı günlerin arifesinde grip ve soğuk algınlıklarına karşı önlem uyarıları sağlık örgütlerinden gelmeye devam ediyor. 

Genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar, çocuklar, yaşlı bireyleri etkileyen influenza erken fark edilip tedavi edilmediği takdirde halk arasında grip olarak bilinen bulaşıcı hastalık ağır sonuçlara neden oluyor. Bağışıklık sistemi virüsü tanımamasından dolayı her yıl milyonlarca kişi gribe yakalanıyor. 

Gribin halk arasında sık sık soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Başkanı Tüysüz ile İnfluenza hastalığını tetikleyen risk faktörlerini konuştuk. 

GRİP İLE SOĞUK ALGINLIĞINI KARIŞTIRMAYIN 

Soğuk algınlığı ile gribin genellikle karıştırıldığını uyarında bulunan Tüysüz, "Soğuk algınlığı sadece üst solunum yollarını etkiyen bir hastalıkken, grip akciğer dahil tüm solunum yollarını etkilemektedir. Dolayısıyla gripte oluşan ağrı, ateş ve halsizlik soğuk algınlığına göre oldukça şiddetlidir. Soğuk algınlığında nadir görünen ateş, gripte oldukça şiddetlidir. Soğuk algınlığı sinuzit ve kulak ağrısına yol açarken, grip bronşit ve zatüreye yol açar." dedi.

KİMLER AŞI OLAMAZ?

Sağlıklı bir kış geçirmenin elimizde olduğunu söyleyen Tüysüz, özellikle risk grubunda olan bireylerin aşılanması gerektiğine vurgu yaptı. 

Bu yıl da risk grubundaki kişiler için aşıların ücret ödenmeden karşılandığını söyleyen Tüysüz, "Grip aşıları; 6 aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi olanlar, aşının içindeki bir maddeye alerjisi olanlar, hamileliğin ilk üç ayında olanlara uygulanmamalıdır. İnfluenza hastalığını tetikleyen risk faktörlerini bağışıklık sistemi düşüklüğü, astım ve KOAH gibi kronik hastalıklar, diyabet, obezite, kanser, alkol ve sigara tüketimi ile hamilelik sürecidir." uyarısında bulundu. 

GRİP AŞISI YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN

Aşıların her zaman yapılabildiğini belirten uzmanlar, aşılanmanın önerildiği zaman Eylül ve Ekim ayları olduğu, aşılanmadan iki hafta sonra kişi mevcut influenza virusüne karşı bağışıklık kazandığını, aşıların etki süresi 6-8 ay arasında olduğu bilgisini paylaşıyorlar.

Soğuk algınlığı engellenemezken, grip aşılanma ve antiviral ilaçlarla önlenebildiğinin altını çizen Tüysüz; "İnfluenza virüsünün neden olduğu grip hastalığında hastanın en kötü günleri ilk 3-4 gündür. Ayrıca grip ilk 24 saat ile 72 saat arası bulaşıcı hale gelir. Bu yüzden kişiler henüz hastalanmadan virüsü başkalarına bulaştırırlar. Hastalıktan korunmanın en iyi yolu grip aşısıdır. Mevsimsel grip ülkemizde ve dünyada her yıl milyonlarca insanı etkilemekte, çok fazla sayıda hastane yatışlarına ve ölümlere neden olmaktadır." diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kick boksçu yumruk attı, 22 gün sonra öldü

SONRAKİ HABER

Sağlığı kötüleşen Emine Şenyaşar nöbete ara verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa