24 Eylül 2024 04:44

Eğitim bahanesiyle çocuk işçilik teşviki var

Meslek ortaokuluyla 10 yaşındaki çocuklar için 4 ilde açılan işçilik okulları, çocuk sömürüsü merkezi olacak. Uzmanı uyardı: “Ucuz iş gücü için kurulan bu okullar çocuk hakkı ihlalidir.”

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki eğitim yaşını düşürme ve çocuk işçiliğini yaygınlaştırmada kararlı. Türkiye’de ilk defa bu yıl açılan mesleki ortaokulların teme amacı da bu.  Meslek ortaokulları ile mesleki eğitim adı altında MEB, çocuk işçiliğini 10 yaşına indirmiş oldu. Bu okullara giden çocuklar (öğrenciler) çok erken yaşlardan itibaren sermayenin ‘ara eleman’ ihtiyacı için yetiştirilecek. Bu kapsamda Burdur, Bursa, Sivas ve Konya olmak üzere 4 ilde meslek liseleri bünyesinde meslek ortaokulları açıldı.  

"ÇOCUKLAR MAKİNE DEĞİL OYUN KURMALI"

Meslek ortaokullarının çocukların geleceğini, ruhsal ve fiziki gelişimini nasıl etkileyeceğini FİSA Çocuk Hakları Merkezinden Çocuk Gelişimi Uzmanı Ezgi Koman ile konuştuk. Devletin ucuz iş gücü yaratmak için küçük yaşta çocuklara ihtiyaç duyduğunu, MESEM'lerde yaşananların ortada olduğuna işaret eden Koman “Oyuncakla oynaması gereken çocuklardan makine kullanmasını bekliyorlar. Burada büyük bir çocuk hakları ihlali var” tepkisini gösterdi.

"ETKİNLİKLERİ SANAT, KÜLTÜR, SPOR OLMALI"

Mesleki ortaokullarda okuyacak çocukların 10-11 yaş grubunda ve gelişimlerinin hızlı döneminde olduklarına işaret eden Koman “Bu yaşlarda çocukların soyut düşünme becerileri gelişiyor. Kendi becerilerini keşfettikleri bir dönem. Küçük ve büyük kaslar bu dönemde tam oturmaya başlıyor ama gelişim halen devam ediyor. Bu gelişimde önemli bir faktör de arkadaşlık ve rol modeller. Kurallara uyma vb. davranışlar bu dönemde anlam kazanıyor. Kısaca bu yaş aralığı çocuğun sanat, kültür, spor gibi etkinliklere katılıp kendini geliştirmesi gereken bir dönem” dedi.

"BECERİ İLE MESLEK KAZANILIR ALGISI YANLIŞ"

Meslek eğitiminin beceri ile kazanılacağı, 'İleride ne olacağını öğrenir' yaklaşımının yanlış olduğuna dikkati çeken Koman “Çocuk neden bir iş makinesini kullanarak ilgi ve becerilerini geliştirsin ki? Neden kazandığı el göz koordinasyonunun kendisine zarar verme riski taşıyan bir ortamda gelişsin? Biz bu yaş grubu çocukların basketbol oynamasını, resim yapmasını, kitap okumasını, dil öğrenmesini, el becerileri ve el sanatlarını geliştirmesini isteriz” dedi.

EĞİTİM ADI ALTINDA ÇOCUK SÖMÜRÜSÜ

Mesleki ortaokulların sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda açıldığını dile getiren “Devlet ve sermaye ucuz iş gücü yaratmak için küçük yaşta çocuklara ihtiyaç duyuyor. Bu büyük bir çocuk hakkı ihlali. Üstelik MESEM'lerde yaşananları biliyoruz, lise çağındaki çocuklar iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Denetimsizliği biliyoruz, ölmeyen hayatta kalan çocukların yaralandığını görüyoruz. Kısacası çocukların zor şartlarda çalıştırıldıkları artık hepimizin bildiği bir şey. Üstelik eğitim altında yapılıyor bu sömürü” ifadelerini kullanarak bunun da ailelere iyi bir fırsat gibi sunularak ailelerin ve çocukların kandırıldığını söyledi.   

"MESLEKİ EĞİTİM 18 YAŞINDAN SONRA OLMALI"

Mesleki eğitimin lise eğitimi sonrası verilmesi gerektiğini ifade eden Koman, “Bu model üniversiteye gitmek istemeyip, mesleki eğitim görmek isteyen yetişkin bireyler için olmalı. 18 yaşına kadar çocuklar okullarda akademik becerilerini kazanıp ilgi ve becerilerini geliştirip kendilerini tanımalılar. 18 yaş sonrasında seçimlerini yapabilir hale gelmeliler” dedi. Haftanın beş günü çalışıyor olmanın çocuklar için yorucu, yıpratıcı ve kısıtlayıcı olduğuna dikkat çeken Koman “Yaptığımız görüşmelerde çocuklar dinlenmek, kendilerine vakit ayırmak istediklerini söylüyorlar. Bir gün tatilin kendilerine yetmediğini anlatıyorlar. Ekonomik koşulların yarattığı bu eşitsizliği eğitim sistemi de pekiştiriyor. Meslek edinme adı altında bu durum kalıcı hale getiriliyor. 10-11 yaşındaki çocukları meslek eğitimi adı altında çocuk işçiliğe sevk ediyorlar” ifadelerini kullanarak çocuk işçiliğinin kabul edilemez olduğunu söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş üyesi işçiler: Eylemlere güçlü katılım şart

SONRAKİ HABER

"Cezasızlık politikalarına karşı mücadeleye devam edeceğiz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa