23 Eylül 2024 16:35

Erdoğan ve Scholz Türkevi'nde görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Scholz ABD'de Türkevi'nde görüşecek. Görüşmede Alman şirketi Siemens'in ekipman teslimatındaki sorunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Fotoğraf: TCCB

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Erdoğan ve Scholz'un Türkiye saatiyle 22:00'da Türkevi'nde bir araya gelmeleri bekleniyor.

İkili ABD'de Temmuz ayında gerçekleştirilen NATO zirvesi sırasında bir araya gelmişti. Temmuz ayındaki görüşmenin kritik başlıklarından olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin bugünkü toplantının da ana gündemini oluşturması bekleniyor.

DW Türkçe'nin aktardığına göre Alman şirketi Siemens, Türkiye'nin nükleer santral projesinin tedarikçileri arasında. Ancak yaklaşık bir yıldır teslimatlar yapılamıyor. Türkiye, projenin takvime uygun ilerleyebilmesi için Almanya'dan santralde üretilen "elektriğin iletimini sağlayan" ekipmanı bekliyor.

Erdoğan NATO zirvesinin sonunda düzenlediği basın toplantısında bu konuya da değinmiş, "Akkuyu'nun en önemli ünitelerinden bir tanesi de Siemens ile ilgili olan münasebetlerimiz. Siemens'in bize göndermesi gereken türbinler meselesi var. Bu türbinlerde de şu anda Alman gümrüklerinde bunlar bekliyor. Bunları da kendilerine (Başbakan Olaf Scholz) söyledik" ifadelerini kullanmıştı. Siemens konusunda Scholz ile temaslarının iyi geçtiğini belirten Erdoğan, çözüm beklentisine dikkat çekerek "Buralarda bazı tıkanıklıklar var ama aşacağımıza inanıyorum. Bu konuda Sayın Şansölye ile münasebetler iyi geçti" demişti. Ancak aradan geçen zamanda söz konusu ekipmanın Almanya'dan ithal edilmesinde ilerleme sağlanamadı. 

TYPHOON JETLERİ DE GÜNDEMDE

Erdoğan, Temmuz ayında Scholz ile yaptığı görüşme sonrası savaş uçağı Eurofighter Typhoon alımı ile Türkiye'de üretilen savaş gemileri için ekipman ithalatının da gündeme geldiğini anlatmıştı. Türkiye ve ABD arasında F-16 savaş uçağı alımına dair anlaşmazlık aşılırken halihazırda Milli Savunma Bakanlığı ile tedarikçi taraflar arasında teknik görüşmeler devam ediyor. Ankara hâlâ F-35'leri almak istiyor ancak CAATSA yaptırımları satışa engel oluyor. Türkiye'nin bu iki uçağın yanı sıra Avrupa üretimi Eurofighter'ları da envanterine katmak istediğini Savunma Bakanı Yaşar Güler 2023 Kasım'ında açıklamış, 40 adet jet almak istediklerini söylemişti. Anlaşma şu ana dek Almanya'nın vetosu nedeniyle yapılamadı. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

MMO’dan Afşin Termik Santrali'ndeki kaymaya tepki: Söylüyoruz dinlemiyorlar! Yazıyoruz okumuyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa