23 Eylül 2024 16:44

Gebzeli işçiler: Sesimizi duyurmamız için bir fırsat, iyi değerlendirmemiz lazım

Türk-İş'in "Vergide ve gelirde adalet" talebiyle 1 saat iş bırakma kararına dair Gebzeli işçiler, "Hem patronlara, hem Hükümete sesimizi duyurmamız için bir fırsat. Bunu iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Türk-İş Genel Merkezi, konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanlıklarına, bölge ve il temsilciliklerine gönderdiği yazıda, "Vergide ve gelirde adalet" talebiyle, yarın (24 Eylül salı) örgütlü oldukları işyerlerinde mesai başlangıcında servislerden fabrikalara yürüyüş ve 1 saat oturma eylemi yapılacağını duyurdu. Türk-İş'in aldığı bu kararın önemli olduğunu belirten işçiler, seslerini duyurmanın önemli bir aracı olarak gördükleri bu eylemin bütün sendikalar tarafından sahiplenilmesi gerektiğini belirtti. 

"ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANALIM"

Petrol-İş üyesi Gebzeli bir işçi, eylemlerin göstermelik olmaması gerektiğini söyledi. Konfederasyonun kararına bağlı bütün sendikaların uyması gerektiğini ifade eden işçi, "Bizim fabrika özelinde, 'Yapamayacağımız' inancı hakim. Bu durum kimilerinin işine yarar tabi ama bir şeylerin olması şart artık. Geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz, yaşayamıyoruz. Biz isteyince olmuyor böyle şeyler, bir bahane buluyorlar yapmamak için ama konfederasyon karar almış, o zaman taleplerimizi güçlü bir şekilde haykırdığımız bir eylem olsun. Sözde ya da görüntüde bir eylem olmasın. Ya da sadece Petrol-İş eylem yapmasın, diğer bütün Türk-İş üyesi sendikalar da bu karara uysun, olması gerekeni, olması gerektiği gibi yapsın. Birkaç fotoğraf çekilip, onları sosyal medyada paylaşmakla olmaz. Konfederasyonumuz ne dediyse onu yapmak, üretimden gelen gücümüzü kullanmak lazım" dedi. 

"KONFEDERASYONLAR ORTAK EYLEM YAPMALI" 

Bu eylemleri bütün işçilerin hep birlikte yapması gerektiğini belirten bir başka Petrol-İş üyesi işçi ise diğer konfederasyonlara da seslendi. Ortak eylemlerin yapılması için adım atılması gerektiğini belirten işçi, "Gönül isterdi ki bu eylemliliği bütün örgütlü, örgütsüz işçiler olarak hep beraber yapalım. Nasıl ki bu eylemlilik sürecinin başında Türk-İş, DİSK ve Hak-İş Genel Başkanları yan yana gelip, taleplerimizi dile getirdiyse bu eylemliliklerde de yan yana olmalıyız. tyan fabrikamda DİSK üyesi işçi ile, onun yanındaki fabrikada Hak-İş üyesi işçi ile bu eylemi gerçekleştirmek daha doğru olurdu. Ama yine de diyorum ki, bu bile Türk-İş için önemli bir adım. Bunu sahipleniyoruz ve daha fazlasını istiyoruz, ta ki taleplerimiz karşılanana kadar. Ücretlerimizin iyileştirilmesini ve vergide adalet istiyoruz. Umarım daha sonraki süreçte bu üç konfederasyon ayrı ayrı eylem yapmayı bir kenara bırakır, tek bir yumruk olarak ortak mücadele eder: Taban buna hazır, tavan da tamam derse bu iş çok daha hayırlı sonuçlar doğurur biz işçiler için" diye konuştu. 

"EMEK PARTİSİ BİLDİRİSİYLE ÖĞRENDİK"

"Bize şu saat oldu hala bir şey diyen olmadı" diyen Türk Metal üyesi bir işçi ise yapılacak eylemden Emek Partisi'nin dağıttığı bildiriyle haberdar olduğunu söyledi. Taleplerini hep bir ağızdan haykırmaları gerektiğini ifade eden işçi, "Pazartesi günü temsilcileri sendikaya çağırdıklarını duyduk sadece, onlar bile bilmiyor ne olduğunu. Cuma gecesi Emek Partisi fabrikamızın önünde konuya dair bildiri dağıttı, onlardan öğrendik, bizi bilgilendirler ama bizim temsilcimiz 'Böyle bir şey yok, benim haberim yok, yalan söylemeyin' diye bildiri dağıtan arkadaşlara çıkıştı. Çok tuhaf değil mi? Senin bağlı olduğun konfederasyon karar alıyor ama sende hala tık yok. Ya son dakika göstermelik bir şeyler yapacaklar, ya da hiç bir şey olmamış gibi davranacaklar. Ama onlar bir şey olmamış gibi davranınca bizim borçlarımız yokmuş gibi, geçim sıkıntımız bitmiş gibi, ülke güllük gülistanlık gibi olmuyor. Bunlara bir ses çıkarmak lazım. Açık söyleyeyim, tek başıma bir şey demeye çekiniyorum. İşten atılma korkusu yaşıyorum ama diğer işçi arkadaşlarla birlikte olursak, ortak hareket edersek, taleplerimiz için o kadar yol almış oluruz. Yarınki eylem bunun için bir adım olur umarım" dedi. 

Tez-Koop-İş üyesi bir işçi ise, "Bize bir şey diyen olmadı. Böyle bir karar alındıysa bunu sendikamızın da uygulaması gerekiyor. Biz işçiler hepimizin türlü türlü sıkıntıları, sorunları var. Ekonomik anlamda, vergi sorununa dair birçok problemimiz var. Bu sorunların bir an evvel çözülmesi gerekiyor. Bu eylem kararı sorunlarımızın çözülmesi için kıymetli bir adım. Hem patronlara, hem Hükümete sesimizi duyurmamız için bir fırsat. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ve Scholz Türkevi'nde görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa