24 Eylül 2024 04:42

İşçilerden, meslek liselilere 'Fabrika Sınıfı' uyarısı: Vasıf yok, ücret düşük, angarya çok

MEB’in tekstil patronlarıyla kurduğu ‘fabrika sınıf’larına patronlar bol vaatle öğrenci bekliyor. O fabrikadaki işçiler ise uyarıyor: “Ücretler düşük. Vasıf ve eğitim yok. Angarya çalıştırma çok.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) arasında imzalanan protokolle birçok fabrikada meslek lisesi öğrencileri haftada 3 gün çalıştırılacak.  ‘Fabrika sınıfı’ adı verilen uygulama için tekstil patronları ‘Öğrencileri dört gözle bekliyoruz’ çağrıları yapıyor. MEB ve sermaye bu uygulamayı ‘vasıflı iş gücü ve istihdam garantisi’ vaadiyle sunarak çocuk işçiliği teşvik etmeye çalışıyor. 

Kayseri’de MEB ile protokol imzalayarak ‘fabrika sınıfı’ açan Karsu ve Yataş işçileri, patronların ‘vasıflı iş gücü ve istihdam garantisi’ vaatlerine tepki gösteriyor. İşçiler, bu fabrikaların patronlarının yüzlerce vasıflı iş gücünü işten attığına işaret ederek “Amaçları göz boyamak. Fabrikalarda meslek liselilere ne kadar angarya iş varsa yaptırılıyor” dedi

"EĞİTİM YOK, ANGARYA VAR"

Kayseri'de MEB ile iş birliği protokolü imzalayıp ‘fabrika sınıfları’ açan Karsu, Yataş, Lüks Kadife iş yerlerinde çalışan işçiler, ağır çalışma koşulları ve yoksulluk sınırının yarısının altında bir ücrete çalıştırıldıklarına dikkat çekiyor. ‘Vasıflı iş gücü’ denilerek gençlerin ve ailelerin gözlerinin boyanmak istendiğine vurgu yapan işçiler “Fabrikada çocuklara 3 gün eğitim verileceği söyleniyor.  Ama şu an fabrikalarda meslek liselilere ne kadar angarya iş varsa yaptırılıyor" diye konuştu. TEKSİF Sendikasının örgütlü olduğu Karsu'da çalışan işçiler, çocukların fabrikada iş eğitimi aldıkları yönündeki sözlere tepki göstererek “Çöp atılacak meslek liseli gelsin, ortalık süpürülecek meslek liseli gelsin” mantığıyla işerin yürüdüğünü söyledi.  Karsu işçileri, ‘Fabrikada sınıf devri başladı’ başlığıyla yapılan haberlere de itiraz ederek bu sınıfların henüz tamamlanmadığına dikkat çekti.

"4 YATAK DEĞERİMİZ YOK"

Öz İplik İş Sendikasının örgütlü olduğu Yataş işçileri, fabrikadaki huzursuz ortama işaret ederek ekliyor: “Son aylarda tekstilde 'vasıflı' işten çıkarmalar yaşanıyor nerede kaldı vasıflı iş gücü?​” diye sordu. Yataş işçileri, servis sorunlarından, yemekhanede porsiyonların küçültülmesine kadar çok sayıda sorun yaşadıklarını dile getirerek durumlarını “Ürettiğimiz iki yatak bir işçinin maaşı ediyor” diye özetledi.

"GERÇEKLERİ BİLSİNLER"

Karsu ve Yataş işçileri, meslek lisesi öğrencilerini, tekstilde ücretlerin giderek düştüğü, yüzlerce işçinin kapı önüne konulduğunu, baskı ve mobbingin arttığına yönelik uyardı. Tüm bunlara karşı sendikaların da patronlardan yana tutum aldığını aktaran işçiler şunları söyledi: “Meslek liseli genç arkadaşlar, ücretlerimiz asgari ücretin biraz üzerinde. Patronlar, sendikalar ve MEB işçilerin, öğrencilerin karşısında. Bu gerçekleri bilerek ve tekstilde işten atmalara karşı birlik olarak hareket edelim.”

ÖNCEKİ HABER

Refik Halit’in ‘Fotika’ ve ‘Hasip Efendi’si

SONRAKİ HABER

İsrail Gazze’yi unutmadı: Kuzey Gazze’yi boşaltma ve işgal planı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa