24 Eylül 2024 10:49

İzmir’de Türk-İş üyesi işçiler iş yerlerinde eylem yaptı

İzmir Aliağa'da Petrol-İş'in örgütlü olduğu iş yerlerinde işçiler sabah vardiyasında “Vergide adalet” diyerek iş bıraktı. İşçiler “Patronlara değil emekçiye bütçe” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk-İş Konfederasyonu’nun aldığı 81 ilde 1 saatlik iş durdurma eylemi kararı doğrultusunda İzmir Aliağa’da bulunan PETKİM, TÜPRAŞ, Ravago Eastchem, Ravago Enplast ve Solufert'de işçiler iş yerleri içerisinde basın açıklaması yaptı.

Petrol-İş Gebze Şubesi'nde örgütlü Ravago Enplast işçileri, Türk-İş’in aldığı iş bırakma kararını uyguladı. Fabrika kapısına yürüyen Ravago Enplast işçileri, “Bu vergi, vergi değil. Sanki Şafak operasyonu” pankartı açarak, hükümetin vergi politikasını eleştirdi. Gece vardiyasından çıkan işçiler, kapı önünde sabah vardiyasına gelen işçilerle buluşarak “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Vergide adalet istiyoruz” sloganları attı.

"VERGİ YÜZDE 15'TE SABİTLENMELİDİR"

Ravago Enplast fabrikası önünde açıklama yapan işçiler adına konuşan iş yeri temsilcisi Birkan Günder, “İşçiler 12 ay çalışmakta ve fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Yaptıkları her harcamada KDV'si, ÖTV'si olmak üzere ödediği dolaylı vergiler var. Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15'de sabitlenmelidir. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir” dedi. Açıklamanın ardından kapı önünde oturma eylemi gerçekleştiren Ravago işçileri, bir saat süren iş durdurmanın ardından fabrikalarına dönerek işbaşı yaptı.

Aliağa'da Petrol-İş'in örgütlü olduğu PETKİM, TÜPRAŞ, Ravago Eastchem ve Solufert' de de işçiler vergide adalet diyerek iş yerleri içerisinde basın açıklaması yaptı.

Aliağa şubenin örgütlü olduğu PETKİM, TÜPRAŞ, Ravago Eastchem ve Solufert iş yerlerinde de gece vardiyası işe devam ederken, sabah vardiyasına gelen işçilerin katılımıyla servis alanlarında basın açıklamaları yapıldı. Sabah vardiyasına gelen işçiler, "Patronlara değil, emekçiye bütçe" sloganlarıyla bir saat işe geç başladı.

Bakım çalışmalarının devam ettiği Star Rafinerisinde ise açıklama yapılmadı.

"TÜRKİYE UCUZ İŞ GÜCÜ ÜLKESİ OLMAYACAK"

Petkim'de Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan servis alanında bulunan işçilere basın metnini okudu. Toptan, “Türk-İş ve sendikamız Petrol-İş; sadece işçinin değil, emeklinin, çiftçinin, esnafın yani dar ve sabit gelirli geniş kesimlerin insana yakışır şartlarda yaşaması için mücadele etmektedir. Sendikalı işçi ile örgütsüz işçi, memur ile işçi, sigortalı işçi ile kayıt dışı çalışan ve mülteciye karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. İşsizlerin iş beklentisiyle çalışanlara baskı kurulmak isteniyor. Türkiye ucuz işgücü ülkesi olmayacaktır. Rekabet düşük işçilik maliyetleri ile sağlanmamalıdır. Zorlu çalışma şartlarını biz yaşıyoruz. Geçim sıkıntısını biz çekiyoruz. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz” dedi. TÜPRAŞ İzmir Rafinerisinde de Şube yönetiminin katılımıyla ortak basın metni okundu.

Ravago Eastchem işçileri ise giriş kapısından fabrika içerisine yürüyerek, basın açıklamasını temsilcilik binası önünde gerçekleştirdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li belediye Danıştay'a rağmen sanayi projesini onayladı

SONRAKİ HABER

Tartıştığı arkadaşını pompalı tüfekle vurup, öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa