İzmir’de Türk-İş üyesi işçiler iş yerlerinde eylem yaptı
İzmir Aliağa'da Petrol-İş'in örgütlü olduğu iş yerlerinde işçiler sabah vardiyasında “Vergide adalet” diyerek iş bıraktı. İşçiler “Patronlara değil emekçiye bütçe” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Türk-İş Konfederasyonu’nun aldığı 81 ilde 1 saatlik iş durdurma eylemi kararı doğrultusunda İzmir Aliağa’da bulunan PETKİM, TÜPRAŞ, Ravago Eastchem, Ravago Enplast ve Solufert'de işçiler iş yerleri içerisinde basın açıklaması yaptı.
September 24, 2024
Petrol-İş Gebze Şubesi'nde örgütlü Ravago Enplast işçileri, Türk-İş’in aldığı iş bırakma kararını uyguladı. Fabrika kapısına yürüyen Ravago Enplast işçileri, “Bu vergi, vergi değil. Sanki Şafak operasyonu” pankartı açarak, hükümetin vergi politikasını eleştirdi. Gece vardiyasından çıkan işçiler, kapı önünde sabah vardiyasına gelen işçilerle buluşarak “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Vergide adalet istiyoruz” sloganları attı.
"VERGİ YÜZDE 15'TE SABİTLENMELİDİR"
Ravago Enplast fabrikası önünde açıklama yapan işçiler adına konuşan iş yeri temsilcisi Birkan Günder, “İşçiler 12 ay çalışmakta ve fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Yaptıkları her harcamada KDV'si, ÖTV'si olmak üzere ödediği dolaylı vergiler var. Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15'de sabitlenmelidir. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir” dedi. Açıklamanın ardından kapı önünde oturma eylemi gerçekleştiren Ravago işçileri, bir saat süren iş durdurmanın ardından fabrikalarına dönerek işbaşı yaptı.
Aliağa'da Petrol-İş'in örgütlü olduğu PETKİM, TÜPRAŞ, Ravago Eastchem ve Solufert' de de işçiler vergide adalet diyerek iş yerleri içerisinde basın açıklaması yaptı.
Aliağa şubenin örgütlü olduğu PETKİM, TÜPRAŞ, Ravago Eastchem ve Solufert iş yerlerinde de gece vardiyası işe devam ederken, sabah vardiyasına gelen işçilerin katılımıyla servis alanlarında basın açıklamaları yapıldı. Sabah vardiyasına gelen işçiler, "Patronlara değil, emekçiye bütçe" sloganlarıyla bir saat işe geç başladı.
Bakım çalışmalarının devam ettiği Star Rafinerisinde ise açıklama yapılmadı.
"TÜRKİYE UCUZ İŞ GÜCÜ ÜLKESİ OLMAYACAK"
Petkim'de Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan servis alanında bulunan işçilere basın metnini okudu. Toptan, “Türk-İş ve sendikamız Petrol-İş; sadece işçinin değil, emeklinin, çiftçinin, esnafın yani dar ve sabit gelirli geniş kesimlerin insana yakışır şartlarda yaşaması için mücadele etmektedir. Sendikalı işçi ile örgütsüz işçi, memur ile işçi, sigortalı işçi ile kayıt dışı çalışan ve mülteciye karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. İşsizlerin iş beklentisiyle çalışanlara baskı kurulmak isteniyor. Türkiye ucuz işgücü ülkesi olmayacaktır. Rekabet düşük işçilik maliyetleri ile sağlanmamalıdır. Zorlu çalışma şartlarını biz yaşıyoruz. Geçim sıkıntısını biz çekiyoruz. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz” dedi. TÜPRAŞ İzmir Rafinerisinde de Şube yönetiminin katılımıyla ortak basın metni okundu.
Ravago Eastchem işçileri ise giriş kapısından fabrika içerisine yürüyerek, basın açıklamasını temsilcilik binası önünde gerçekleştirdi.
“İŞÇİLER YAŞAYABİLECEK BİR ÜCRET İSTİYOR”
Türk-İş ‘in aldığı ‘Zordayız, Geçinemiyoruz’ eylemleri kapsamında Bornova’da da basın açıklaması yapıldı. Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası İzmir Şubesi’nin açıklaması Ege Üniversitesi Hastanesi Poliklinik girişinde, Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri Sendikası’nın ise Bölge Karayolları önünde gerçekleşti. Ortak metnin okunduğu açıklamalarda sık sık ‘TÜİK şaşırma sabrımızı taşırma’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganları atıldı.
Açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, “Enflasyon kadar ücret zammı yoksulluğun sürmesidir. Kaldı ki açıklanan enflasyon yaşadığımızı gerçeğin çok uzağındadır. Açıklanan resmi enflasyona göre belirlenen ücret zammı bizi daha da yoksullaştırıyor. İşçiler enflasyonun sebebi değildir. Enflasyonu düşürmek için fedakârlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalıdır” ifadelerini kullandı. Kıdem tazminatının da zaman içinde eridiği belirtilen açıklamada “Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün arttırdı. “Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir” denildi.
KİT’lerde ve kamuda taşeron işçilik sona erene kadar mücadelelerini sürdürecekleri belirtilen açıklamada son olarak “696 sayılı KHK ile kadroya giren işçilerin kanundan doğan haklarını aramaya devam edeceğiz. Türkiye ucuz işgücü ülkesi olmayacaktır. Rekabet düşük işçi maliyet sağlanmamalıdır. Zorlu çalışma şartlarını biz yaşıyoruz. Geçim sıkıntısını biz çekiyoruz. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş Sendikası Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve Manisa Celal Bayar Hafsa Sultan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamalarda ortak basın metni okundu.
Türk İş'in aldığı karar doğrultusunda TES-İş İzmir 1 Nolu Şube, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü önünde oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı.
Eylemde konuşan TES-İş 1 Nolu Şube Başkanı Muharrem Ekim, ekonomik krizin bedelini işçilerin ödemeyeceğini dile getirerek, "Açıklanan enflasyon yaşadığımızın çok uzağında, enflasyonun gerçek seviyesinde açıklanması için gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır" dedi.
TÜİK'in yıllık enflasyonu yüzde 64,56 olarak açıkladığını belirten Ekim, "On gün sonra yöneticileri 'bizim hissettiğimiz yüzde 129' dedi. Buna göre bizim yüzde 65 alacağımız var. TÜİK görevini dürüstçe yapsaydı, kamuda çalışan en düşük ücret 60 bin olacaktı. TÜİK maaşımızın yarısını cebimizden almıştır" dedi.
Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Türk Metal Sendikası'n'da örgütlü CMS, NEMAK, VANSAN fabrikalarında Türk İş eylemine katılım olmadığı gibi işçilerin haberi de olmamış.
Petrol-İş İzmir Şubesinin örgütlü olduğu TPI fabrikalarında da işçiler "vergide adalet" talebiyle hazırladıkları basın metnini okudu. (İzmir/EVRENSEL)