Yerel yönetimler sınıfta kalıyor
TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Başkanı Necati Uyar, 2009 yerel seçimlerinden bu yana geçen sürede yerel yönetimlerin başarısız olduğunu ve kalan bir yıllık süreyi de benzer biçimde tüketmeleri durumunda sınıfta kalmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.Yerel seçimlere bir yıl kala yerel yönetimlerin faa
TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Başkanı Necati Uyar, 2009 yerel seçimlerinden bu yana geçen sürede yerel yönetimlerin başarısız olduğunu ve kalan bir yıllık süreyi de benzer biçimde tüketmeleri durumunda sınıfta kalmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Yerel seçimlere bir yıl kala yerel yönetimlerin faaliyetleri konusunda değerlendirmede bulunan ŞPO Genel Başkanı Necati Uyar, önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan seçimlerle birlikte yerel yönetim sisteminde de değişiklik olacağını ve belde belediyelerinin birçoğunun kapatılacağını hatırattı. Uyar, belde belediyelerinin kadro, donanım ve ekonomik koşulları açısından yeterli hizmet veremediğini, bu belediyelerin kapatılmasıyla da hizmet kalitesinde bir artış beklentisinin dile getirildiğini belirtti. Uyar, “Seçim sonrasında gelecek günlerin geçmişin yetersiz belediye hizmetlerinin arandığı günlere dönüşmesi de büyük olasılık. Geçen dört yıllık süre içinde kentlerimizde bir önceki dönem ile karşılaştırıldığında sorunların giderilmesi açısından önemli adımların atılamamış olması, sorunların büyüyerek devam ediyor olması, geçmişte yapılan hataların ısrarla sürdürülüyor olması, bazı yetkilerin yolsuzluk aracı olarak kullanılmasından vazgeçilemiyor olması geleceğe ilişkin umutlarımızı karartıyor” dedi.
Geçen dört yıl boyunca belediyelerin çağdaş ulaşım sistemlerine yönelik yatırımlarının kısıtlı kaldığını belirten Uyar, başta Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaştırma Bakanlığı’na devrettiği metro inşaatı olmak üzere metro yatırımları konusunda belediyelerin sınıfta kaldığını ifade etti.
Uyar, belediyelerin ulaşım konusunda aldığı kararları yaşama geçiremediğini, bu nedenle de uzak altgeçit yatırımları ve teleferik girişimleri ile halkı oyaladığına dikkat çekti. Otopark konusundaki sorunların çözümü konusunda da belediyelerin başarılı olamadığını ifade eden Uyar, “Kent merkezinde araçlarına park yeri arayanlar, sokak aralarında otopark mafyası ile baş başa bırakılmıştır” dedi.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM BELEDİYELERİN RANT OYUNCAĞI’
Van depreminin travmasının sürdüğü ortamda yapılan yasal düzenlemelerle kentsel dönüşüm kararları alındığını belirten Uyar, bu kararların belediyelerin yeni rant oyuncağına dönüştüğünün altını çizdi. Uyar, Samsun Canik’te yaşanan afeti hatırlatarak, “Canik`te yaşananlar, bu yerel yönetim döneminin yüz karası uygulamalarından biri olarak öne çıkmıştır” dedi. Uyar, muhalefete mensup belediye başkanlarının kesintisiz müfettiş incelemelerinden yakındığını öne sürerken, iktidara mensup belediyelerde benzer durumların gözlenmediğine dikkat çekti. Uyar, “Bu belediyelerde denetimlerin gereği gibi yapılmaması, imar ve planlama yolsuzlukları konusunda bu belediyeleri daha da cesaretlendirmiştir” ifadelerini kullandı. Uyar, belediyelerin geride kalan dört yıllık görevlerinde var olan tablonun başarısızlık olduğunu belirtti. (AnkaraEVRENSEL)