24 Eylül 2024 12:26

Türk-İş ülke genelinde örgütlü olduğu iş yerlerinde eylemler yapıyor

Türk-İş bu sabah örgütlü olduğu iş yerlerinde eylemler yaptı. Türk-İş'in eylemleri kamu iş yerleriyle sınırlı kalırken kimi iş yerlerinde basın açıklaması dahi okunmadı.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel

Paylaş

Türk-İş’in aldığı eylem kararı doğrultusunda Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler dün sabah İstanbul’dan Ankara’ya, İzmir’den Eskişehir’e, Kayseri’den Adana’ya kadar birçok ilde, gelirde ve vergide adalet talepleriyle iş yerlerinde eylemler yaptı. Eylem savunma, demiryolu ve sağlık gibi kamu iş yerleri başta olmak üzere, petrokimya, gıda ve taşımacılık iş kollarında hayata geçti. Sendikacıların öncülük ettiği eylemlere katılım tam olurken, sarı sendikacıların eylemi baltaladığı iş yerlerinde ise yaprak kımıldamadı.

Türk-İş’e bağlı T. Harb-İş ve Demiryol-İş üyesi işçiler bulundukları tüm illerde işe 1 saat geç başladı. Fabrikaların önünde yapılan eylemlerde, “Geçinemiyoruz”, “Yoksulluğa hayır”, “Vergide adalet”, “Uzun eller kıdem tazminatımdan uzak dursun” taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşınırken, Eskişehir’deki Harb-İş üyesi işçiler Türk-İş Genel Merkezini istifaya çağırdı.

Kocaeli’de Harb-İş’in örgütlü olduğu Gölcük Tersanesi işçileri, eylemde “Hükümet istifa” sloganları attı.

İŞÇİLER DÖVİZLERİ KENDİLERİ HAZIRLADI

Petrol-İş Gebze Şubesi örgütlü olduğu bütün fabrikalarda kararı uyguladı. İşçiler iş bırakma eylemine kendilerinin hazırladıkları dövizlerle katıldı. “Saraya değil emekçiye bütçe”, “Genel grev genel direniş”, “Enflasyon sahte yoksulluk gerçek”, “Vergide adalet istiyoruz” ve “Dokunma kıdeme gideriz greve” sloganları atan işçilerin hazırladıkları bazı dövizlerde ise, “OVP’ye kemer sıkmaya sömürüye hayır”, “Fiyatlar artarken gelirler neden azalıyor”, “Zamlara işsizliğe yoksulluğa son”, “Azdan az çoktan çok vergi alınsın” ve “Ne sökük kaldı ne dikiş enflasyona el at Petrol-İş” yazıları yazıldı.

İzmir Aliağa’da Petrol-İş’in örgütlü olduğu Petkim, Tüpraş, Ravago Eastchem ve Solufert’de işçiler iş yerleri içerisinde basın açıklaması yaptı. “Patronlara değil, emekçiye bütçe” sloganını atan işçiler, işe bir saat geç başladı. Bakım çalışmalarının devam ettiği Star Rafinerisinde ise açıklama yapılmadı.

Selüloz-İş’in örgütlü olduğu Kartonsan’da da işçiler fabrika önünde açıklama yaptı.

METAL FABRİKALARINDA DUYURU BİLE YAPILMADI

Türk-İş’in kararına rağmen bazı sendikalar eylem kararını gündeme bile getirilmedi. En çok üyeye sahip olmakla övünen Türk Metal’in çok az iş yerinde eylem yapıldı. Ford işçilerinin bir gün önce X üzerinden yaptığı #TURKMETALKARARAUY çağrısına da yanıt verilmedi. Eylem öncesi ne bir duyuru yapıldı ne de eylem kararı uygulandı. Kocaeli’deki Ford Otosan’da önce hattın yarım saat duracağı söylense de ‘Denetim var’ denilerek işçiler çalıştırılmaya devam etti.

Kimi sendikaların yöneticileri ise fabrikaları arayarak temsilcilere eylem yapmayın talimatı verdi.

İş yerlerinde okunan ortak basın açıklamasında işçilerin acil olarak çözülmesi gereken başlıca sorunları, “Hayat pahalılığı, satın alma gücümüzdeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu işyerlerinde ücret dengesizliği, işsizlik ve güvencesiz çalıştırma” diye sıralandı.

İŞÇİNİN MİLLİ GELİRDEN ALDIĞI PAY AZALDI PATRONUNKİ ARTTI

Türk-İş olarak şimdiye kadar sabrettiklerini ancak işçiler açısından bıçağın kemiğe dayandığını bundan böyle sözlerini meydanlarda söyleyeceklerini ifade ettikleri açıklamada, “Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor. Dün aldığımızı aynı fiyatla bugün alamaz olduk. Büyükşehirlerde ev kiraları ortalamada asgari ücretin üzerine çıktı. Okullar açıldı, eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hale geldi. Elektriğe ve doğalgaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi. Kişi başına düşen gelir artıyor ama işçinin ve emeklisinin geliri değil sefaleti artıyor. İşçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken işverenlerin payı her geçen gün artmaktadır” denildi.

“ENFLASYONUN SEBEBİ İŞÇİ ÜCRETLERİ DEĞİLDİR”

Geçmişte de dönem dönem ekonomik krizlerin yaşandığını ancak bugünkü kadan yolluk görülmediğinin, işçilerin bu kadar yoksulluk görmediğinin vurgulandığının açıklamada, “İşçiler enflasyonun sebebi değildir. Enflasyonu düşürmek için fedakârlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalıdır. Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Enflasyonun yüksek olması sebebiyle, sözleşme başlangıç tarihleri arasındaki bir aylık zaman farkı bile ücret zammı açısından soruna yol açmıştır. Kamuda bir ücret dengesizliği ortaya çıkmıştır. Acilen, ek çerçeve anlaşma protokolü yapılması talebimizi yaptık” ifadelerine yer verildi.

Ortak açıklamanın devamında şu talepler sıralandı:

-2024 yılı içerisinde emekli aylığı talebinde bulunanların emekli aylıkları, 2025 yılında başvuracaklara göre daha fazla olacaktır. Bu durum birçok işçinin emeklilik başvurusu yapmasına sebep olmaktadır. Bu mağduriyetin yaşanmaması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. İşçinin hak kaybına uğramasının önüne geçilmelidir.

-Kıdem tazminatı da zaman içinde eridi. Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün arttırdı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir.

-KİT’lerde ve kamuda taşeron işçilik sona erene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, 696 sayılı KHK ile kadroya giren işçilerin kanundan doğan haklarını aramaya devam edeceğiz.

ERGÜN ATALAY: ŞİMŞEK'E KALDIYSAK YANMIŞIZ

Türk-İş Genel başkanı Ergün Atalay Ankara TCDD Sincan Bakımevi işçileriyle birlikte katıldığı eylemde basın mensuplarına verdiği demeçte, "Tüm iş yerlerine girerken sendika şubelerinden arkadaşlarımız basın açıklamalarımızı okuyacak ardından içeri girip oturma eylemi yapacak" şeklinde konuştu. Atalay imzalanan toplu sözleşmelerin son 6 ayda eridiğini söyledi. "Herkes bir aylık maaşını verecekse ve ülkenin sorunları çözülecekse biz de verelim ama vergi adaletsizliği yüzünden ocakta aldığımız maaşı nisanda alamıyoruz" diyen Atalay "Kıdem tazminatı eriyor tavanı arttırma talebimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı. Atalay, Fox TV muhabirinin “Mehmet Şimşek’in karnesi nasıl, başarılı buluyor musunuz?​” sorusuna “Salı günü göreceksiniz ne düşündüğümüzü Mehmet Şimşek’e kaldıysak yanmışız" şeklinde cevap verdi.

İSTANBUL

İstanbul Tersane Komutanlığı içinde servislerden inen Harb-İş üyesi işçiler çıkış yaparak tersane önündeki alanda toplandı. “Direne direne kazanacağız” ve “İnsanca ücret, vergide adalet” sloganları atan işçiler 07:45’te iş durdurma eylemine başladı. Eyleme katılan bir işçi “İki ay önce işten çıkarılan arkadaşım özel sektörde 65 bin liraya iş buldu. Burada bizim ücretlerimiz ise 30-35 bin TL arasında. Ücret düşüklüğünden dolayı emekli olup özel sektörde çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımız da var. Ailesi olan kimsenin bu ücretlerle geçinmesi mümkün değil. Zam istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TALEPLERİMİZ ORTAK METİNDEKİ TALEPLERİ AŞIYOR

İşçilerin alana toplanmasının ardından ortak basın açıklamasının dışına çıkarak konuşma yapan Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya, “Türk-İş’in merkezi bir açıklaması var arkadaşlar. Ancak bizim taleplerimiz buradaki talepleri aşıyor o yüzden biz bu açıklamaya eklemeler yapmak zorunda kaldık” dedi.

“EYLEMLER YETERLİ DEĞİL GÜÇLENEREK DEVAM ETMELİ”

Yalçınkaya daha sonra sözlerine şöyle devam etti: “Biz iki senedir ücretlerimizde iyileştirme talebimizle alanlardayken bize marjinal gruplarla hareket ediyorlar diyenler bugün bizim dediğimiz noktaya gelmişlerdir. Taleplerimiz için çıktığımız eylemler şu an da yeterli değil. Güçlenerek devam etmelidir” diye konuştu.

İstanbul’da ayrıca Harb-İş üyesi Maltepe Dikimevi işçileri, Petrol-İş üyesi Mutlu Akü işçileri iş yerlerinde eylem yaptı.

İZMİR

İzmir Aliağa'da Petrol-İş'in örgütlü olduğu iş yerlerinde işçiler sabah vardiyasında “Vergide adalet” diyerek iş bıraktı. İşçiler “Patronlara değil emekçiye bütçe” dedi.

İzmir Aliağa’da bulunan Petkim, Tüpraş, Ravago Eastchem, Ravago Enplast ve Solufert'de işçiler iş yerleri içerisinde basın açıklaması yaptı.

İzmir’de Petrol-İş Gebze Şubesi'nde örgütlü Ravago Enplast işçilerinin eylemi öne çıktı. Fabrika kapısına yürüyen Ravago Enplast işçileri, “Bu vergi, vergi değil. Sanki Şafak operasyonu” pankartı açarak, hükümetin vergi politikasını eleştirdi. Gece vardiyasından çıkan işçiler, kapı önünde sabah vardiyasına gelen işçilerle buluşarak “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Vergide adalet istiyoruz” sloganları attı.

Ayrıca İzmir’de Demiryol-İş Sendikası Halkapınar TCDD Lokomotif Bakım ve Atölyesi’nde Türk-İş’in ortak basın açıklamasını okudu.

ESKİŞEHİR: EN BÜYÜK SİLAHIMIZ MÜCADELE

Eskişehir’de Harb-İş’in örgütlü olduğu 1. Hava İkmal Fabrikası’nda çalışan işçiler sene başından beri çeşitli eylemliliklerle, eriyen ücretler ve artan enflasyona karşı ‘ücretlere zam’ taleplerini dile getirmişlerdi. Çeşitli yürüyüşler ve açıklamalarla seslerini ve taleplerini dile getiren kamu işçileri bugün de Kartal Kavşağı’nda oturma eylemi yaptı.

Hava İkmal işçilerinin ezici çoğunluğunun katıldığı eylemde basın açıklamasını T. Harb-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak yaparken, işçiler de  “Türk-İş İstifa”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Vergide Adalet Gelirde Adalet” ve “Hükümet Şaşırma Sabrımızı Taşırma” sloganları attı.

Atak, “Kamu işçilerinin taleplerinin karşılanmasının tek yolunun mücadeledir. Bugün burada olan ya da küskün olup gelmeyen işçi arkadaşlarımız bilmelidir ki. Elimizdeki en büyük silah mücadele etmemizdir. Biz herkesle mücadele edeceğiz; kendi içimizde umudu kırılan arkadaşlarımızla da, bize bugüne kadar ses vermeyen konfederasyonumuzla da ve haklarımızı görmezden gelen yasa koyucularla da hükümetle de mücadele ederek sesimizi duyuracağız. Başka yolu da yok başka çaresi de yok!”

“HÜKÜMET KADAR SENDİKACILARDA DA SORUN VAR”

Kamu işçilerinin geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kaldıklarına değinen Atak, yaşanan ekonomik darboğazdan hükümet kadar sendika yönetimlerinin atıllığının da sorumlu olduğunu ifade ederken, “Buradan tüm sendikacılara sesleniyorum. Ülkemizde ciddi bir ekonomik sorun vardır. İşçilerin alım gücü 20 yıldır düşmektedir. Ama arkadaşlar bu ülkede maalesef sendikal mücadele sorunu da vardır. Durumun bu noktaya gelmesinde hükümetin bir zoru varsa bu ülkede sendikacılık yapan bizlerin de kesinlikle sorumluluğu vardır” diyerek tüm sendikaları mücadeleye çağırdı.

ANKARA

Tez Koop İş ODTÜ işyeri temsilcisi Tuna Pekmezci, maaşlar ve hayat pahalılığıyla geçimin mümkün olmadığını belirterek eylem yaptı.

Tez Koop İş üyesi bir işçi, “22 yıldır ODTÜ'de çalışıyorum. Emeklilik hakkını kazanmış biri olarak söylüyorum. Emekli olmaya korkuyoruz. Emeklilik yasasının da değişebileceğine dair kaygılarımız var. Çünkü her fırsat bulduğunda, mevcut iktidar hem emekli maaşımızı hem kıdem tazminatımızı keserek işçinin üzerinden para kazanmayı denedi, denemeye de devam ediyor. Biz de tüm sendikalar olarak birlik olduk şu ana kadar, inşallah bundan sonra da olacağız.  Sendikadan da talebimiz, demokratik bir yönetimin olması. Mesela ODTÜ'de temsilcilik seçimi yapılmıyor. Şubelerde şube başkanlığı, şube yönetimi seçimi yapılmıyor. Devamlı atama yoluyla bir yere gidiliyor" dedi. İşçi, kendi seçtikleri kişiler tarafından temsil edilmesinin bu eylemleri başarıya götüreceğini düşündüğünü söyledi.

KOCAELİ

Kocaeli'de Türk-İş'in 1 saatlik iş durdurma eylemine çok az sayıda işyerinde uyuldu. Harb-İş'in örgütlü olduğu Gölcük Tersanesi önünde bekleyen işçiler 'hükümet istifa' sloganları attı. Türk Metal Sendikası'nın örgütlü olduğu işyerlerinde ise hiçbir duyuru yapılmadı ve eylem kararının uygulandığı tek bir işyeri bile olmadı. Ford Otosan'da önce hattın yarım saat duracağı söylense de denetim var denilerek işçiler çalıştırılmaya devam etti.

Selüloz-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Kartonsan'da işçiler fabrika kapısının önünde açıklamayı okudu.

HATAY

Türk Harb-İş Sendikası Adana şubesine bağlı Hatay İl Temsilciliği, 51'inci bakım fabrika müdürlüğünün önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. İskenderun 'daki eyleme Harb-İş Adana Şube Başkanı Erdal Akalın ve Şube İdari Sekreteri Mustafa Horan ile Hatay İl Temsilcisi Cengiz Güner katıldı.

Demiryol-İş Sendikası da Adana bölgesine bağlı tüm işyerlerinde 1 saatlik oturma eylemi yaptı. Payas gar ve İskenderun Lokomotif Bakım Depo Müdürlüğü önünde işçiler bir araya gelerek taleplerini sıraladı.

Yapılan açıklamalarda, "Yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek için önce geçtiğimiz ay 81 ilde basın açıklaması yaptık. Ardından 26 Ağustos’ta Tekirdağ/Çerkezköy’de, 3 Eylül’de ise Zonguldak’ta on binlerce işçinin katıldığı mitingler yaptık. Sesimizi duyurmak istedik. Sağduyulu davranmaya gayret ettik. Diyalog kapılarını açık tuttuk. Ancak bir sonuç alamadık. Sürekli sabırlı olmamız istendi. Ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz" denildi.

KAYSERİ: "EYLEMLERİN DEVAMI GELSİN"

Türk İş’in ülke genelinde 1 saat işe geç başlama eylemi Kayseri’de Yol İş’in çağrısıyla Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü bahçesinde, Demiryol İş’in çağrısıyla Kayseri Gar önünde ve Harb İş’in çağrısıyla 2. Hava İkmal Bakım Merkezi’nde, Sağlık İş’in çağrısıyla ERÜ Tıp Fakültesi işyerleri önünde gerçekleştirildi. Kamu işçilerinin eylemlere dair çağrısı, “Eylemlerin devamı gelsin” oldu.

"DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERİN MÜCADELESİ SELAMLANDI"

Basın açıklamasını okuyan Yol İş Kayseri 1 No'lu Şube Başkanı Atilla Özmel, “Soma’daki Fernas Maden işçileri, İstanbul’da direnen Polonez işçilerine, ülkenin dört bir yanında hakları için direnen tüm işçilere selam olsun. Sıkıntılarımız artarak devam ediyor. Hayat pahalılığı, adaletsiz vergi sistemi, kamudaki ücret dengesizliği, KHK ile kadroya geçen işçilerin sorunları ve taşeronlaştırma sorunları sürüyor. Mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntıyla mücadele etmektedir” dedi.

Elazığ’da Demiryol-İş Üyesi işçiler okunan basın açıklamasının ardından Elazığ Tren Gar’ı önünde iş durdurma eylemi düzenledi.

Afyonkarahisar TCDD bünyesinde çalışan Demiryol-İş üyesi işçiler basın açıklamasının ardından taleplerini içeren dövizleriyle birlikte Ali Çetinkaya Garı önünde oturma eylemini gerçekleştirdi.

Malatya’da Demiryolu işçileri Malatya Tren Garında işyeri içinde oturma eylemi düzenledi.

Amasya’da TCDD işçileri Amasya Garı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kütahya Tavşanlı TCDD Araç Bakım Depo Müdürlüğü işçileri işyerinde yaptıkları basın açıklamasıyla birlikte iş durdurma eylemi gerçekleştirdi.

Konya Selçuklu Tren Garında Çalışan TCDD işçileri basın açıklamalarının ardından üzerinde “İşçi üvey evlat değildir” yazan dövizleriyle iş durdurdu.

Zonguldak Çatalağzı’nda Demiryol-iş üyesi işçiler basın açıklamasıyla birlikte bakımhane içinde iş durdurma eylemi gerçekleştirdi.

Hatay Payas Garında çalışan Demiryol-İş üyesi TCDD işçileri iş durdurdu.

Sakarya Adapazarı demiryolu fabrikası işçileri okunan basın açıklamasının ardından işyeri içinde iş durdurdu.

Eskişehir’de İş yeri önünde basın açıklaması düzenleyen Demiryol-İş üyesi TÜRASAŞ işçileri hazırladıkları döviziler ile fabrika önündeydi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ferit Şenyaşar: Erdoğan görüşme talebini reddetti

SONRAKİ HABER

Boeing'in, grevdeki işçilere yüzde 30'luk zam teklifine sendikadan tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa