24 Eylül 2024 12:34

Boeing'in, grevdeki işçilere yüzde 30'luk zam teklifine sendikadan tepki

Boeing'in, grevdeki işçilere yüzde 30'luk zam teklifini sendikayı saf dışı bırakarak gerçekleştrimesi sendika tarafından tepkiyle karşılandı.

Boeing ve Airbus model uçaklar | Fotoğraflar: Pixabay

Paylaş

ABD merkezli küresel havacılık şirketi Boeing'in, grevdeki işçilerine, gelecek dört yıl için yüzde 30'luk zam teklifinde bulunması Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği (IAM) yetkilileri tarafından tepkiyle karşılandı.

IAM yetkilileri X sosyal medya platformundan, Boeing'in 4 yıl için "yüzde 30 zam, performans primi ve emeklilik yardımlarının iyileştirilmesi" teklifine ilişkin açıklama yaptı.

Teklifin yöneticilerle görüşülmeden direkt işçilere ve medyaya sunulduğunun kaydedildiği paylaşımda, müzakere sürecinin yürütülmediği belirtildi.

Açıklamada, "Bu taktik, üyelerimize ve müzakere sürecine açık bir saygısızlıktır" ifadesi kullanıldı.

Boeing'in konuya ilişkin açıklamasında teklifin 27 Eylül'de oylamaya sunulacağı kaydedilirken, IAM yetkilileri ise işçilerle görüşmek için yeterli süre olmadığını ve bu sebeple oylama yapılmayacağını vurguladı.

TEKLİFTE NELER VAR

Sendikanın reddettiği yeni teklif, bu ayın başlarında ezici bir çoğunlukla reddedilen teklife göre daha iyi olsa da talepleri karşılamıyor.

Boeing, mevcut teklifin makinistler için ortalama yıllık ücretin mevcut 75,608 dolardan dört yıllık sözleşmenin sonunda 111,155 dolara yükseleceği anlamına geldiğini bildirdi.

Öte yandan yeni teklif, Boeing'in yaklaşık 10 yıl önce kaldırdığı geleneksel emeklilik planını geri getirmeyecek. Grevdeki işçiler, şirketin bir önceki teklifine yüzde 94,6 oranında karşı oy kullanmalarının nedenleri arasında ücret ve emeklilik maaşlarını gösterdiler.

Boeing ayrıca, projenin önümüzdeki dört yıl içinde başlaması halinde bir sonraki yeni havayolu uçağını Seattle bölgesinde inşa etme sözünü de yineledi.

BOEİNG İŞÇİLERİNİN GREVİ

Çalışanlar, Boeing'in zam teklifini 13 Eylül'de yapılan oylamada, yüzde 40'ın altında kaldığı gerekçesiyle reddederek greve gitme kararı almıştı.

Boeing ise grev kararının ardından yaptığı açıklamada "yeni bir anlaşmaya varmak için masaya dönmeye hazırız" mesajı vermişti.

Boeing'de 1995'teki 10 haftalık grevden bu yana en uzun grev olan 2008'deki 8 haftalık grev, şirkete günde yaklaşık 100 milyon dolara mal olmuştu. Boeing'in 2008'de olduğundan çok daha kötü bir mali durumda olduğu belirtiliyor.

Şirket, en çok satan uçağı olan "737 Max" tipi yolcu uçaklarının 2018'de Endonezya ve 2019'da Etiyopya'daki kazalarından bu yana 27 milyar dolar kaybetti.

Boeing'in her ne kadar geliri azalıp borcu artsa da şirketin 500 milyar dolardan fazla değer biçtiği devasa bir sipariş birikimi olduğu vurgulanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş ülke genelinde örgütlü olduğu iş yerlerinde eylemler yaptı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Rabia Önver'in avukatı Azad Özer: Savcı 'ifadeye gerek yok vazgeçtim' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa