24 Eylül 2024 13:23
Son Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2024 17:49

İsrail Lübnan'ın güneyine ve Beyrut'a saldırdı: Can kaybı 558'e yükseldi

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine ve Beyrut'a yeniden saldırı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 50'si çocuk, 95'i kadın olmak üzere 558 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Fotoğraf: Ramiz Dallah/AA

Paylaş

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine yeniden hava saldırıları düzenlerken, Hizbullah’ın güçlü olduğu Beyrut'un Dahiye bölgesindeki Gubeyri Mahallesi'nde bir binayı da hedef aldı. İsrail'in pazartesi gününden itibaren Lübnan'a düzenlediği saldırılarda, 50'si çocuk, 95'i kadın olmak üzere ölenlerin sayısının 558'e yükseldiğini bildirildi.

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine saldırıları bugün de sürdü. İsrail ordusu, Lübnan'a salı sabahından itibaren üçüncü defa hava saldırıları düzenlediğini açıklarken, pazartesi sabahından bu yana ise bu ülkeye 2 binden fazla bomba attığını itiraf etti. Açıklamada, Lübnan'ın güneyi ve Bekaa bölgesinde Hizbullah'a ait silah depoları, komuta merkezleri ve bölgedeki askeri altyapının hedef alındığı kaydedildi.

BEYRUT'UN GÜNEYİNE ÜÇÜNCÜ SALDIRI: 6 ÖLÜ

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut’un güneyinde bir binaya hava saldırısı düzenledi. Söz konusu saldırı Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesindeki Gubeyri Mahallesi'nde gerçekleşti. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre bir binanın 4 ve 5. katları hedef alındı. Bu saldırı, İsrail’in bir hafta içinde Beyrut'a düzenlediği üçüncü saldırı oldu. İsrail ordusu saldırı ile ilgili açıklamasında "Beyrut saldırısında Hizbullah'ın füze sistemlerinden sorumlu Kubeysi'yi hedef aldık" dedi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 6 kişi yaşamını yitirdi, 15 kişi yaralandı. Söz konusu saldırının F-35 savaş uçaklarıyla gerçekleştirildiği bildirildi.

CAN KAYBI ARTIYOR

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in dün sabah saatlerinden bu yana ülkenin güneyi ile doğusundaki kasaba ve köylere düzenlediği saldırıların yol açtığı kayıplara ilişkin bilgi verdi. Ebyad, İsrail'in Lübnan'ın kasaba ve köyleri hedef alan saldırılarında ölenlerin sayısının 558'e, yaralananların sayısının ise 1835'e yükseldiğini aktardı. Hayatını kaybedenlerin 50'sinin çocuk, 95'inin kadın olduğunu belirten Ebyad, ayrıca Er-Risale İzci Derneği'nde görevli 4 ilk yardım çalışanın da ölenlerin arasında bulunduğunu kaydetti. Ebyad, dün sabahtan bu yana düzenlenen İsrail saldırılarının kurbanlarının büyük çoğunluğunun evlerindeki savunmasız siviller olduğuna dikkati çekerek, bu durumun da İsrail'in silahlı kişileri hedef aldığı iddiasıyla çeliştiğini ifade etti.

HASTANE, AMBULANS VE İTFAİYE ARACI HEDEF ALINDI

İsrail'e ait uçakların 14 ambulans veya itfaiye aracının yanı sıra Bint Cebel Devlet Hastanesini de hedef aldığını aktaran Ebyad, bunun İsrail saldırılarının vahşetinin bir başka örneği olduğunu kaydetti.

Ebyad, İsrail'in başkent Beyrut'un Dahiye bölgesine 20 Eylül'de düzenlediği hava saldırısında 7'si çocuk 55 kişinin öldüğünü, 66 kişinin yaralandığını belirtti. Sağlık Bakanı, güvenlik güçlerinin saldırıda hayatını kaybedenlerin kimliklerini tespit etmek için çalışmalar yürüttüğünü, çok sayıda parçalanmış cansız beden olduğunu ifade etti.

KUZEYE GÖÇ

İsrail'in saldırılarına maruz kalan Lübnan'ın güneyinden başkent Beyrut'a doğru göç dalgası sürüyor.

Ülkenin güneyinden binlerce kişi, başkent Beyrut ve kuzey bölgelerine doğru göç ediyor. İsrail ordusunun hava saldırıları nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan Lübnanlılar yanlarına alabildikleri eşyalarla birlikte başkent Beyrut'a gitmeye çalışıyor.

LÜBNAN İSRAİL'İN KUZEYİNE ROKET SALDIRISI DÜZENLEDİ

Lübnan'dan atılan roketler nedeniyle ise İsrail'in kuzeyindeki çok sayıda yerleşim yerinde bu sabah saatlerinden itibaren saldırı alarmları çaldı. İsrail ordusunun hava saldırıları devam ederken Lübnan'dan İsrail'e sabah itibarıyla yaklaşık 100 roket atıldı. Lübnan sınırına yakın Kiryat Shimona yerleşiminde belediyenin deposuna isabet eden bir roket nedeniyle yangın çıktı. Yerleşimin açık alanlarına düşen bazı roketler nedeniyle bölgeden dumanlar yükseldi. İsrail itfaiyesi 6 ekiple çıkan yangını söndürmeye çalıştıklarını bildirdi. İsrail hava savunma sistemlerinin Lübnan'dan atılan roketleri imha etmesi nedeniyle gökyüzünde patlama sesleri duyuldu. İsrail'in kuzeyinde bazı noktalarda açık alanlara, yol kenarlarına roketler düştüğü bildirildi.

Öte yandan, İsrail'in kuzeyindeki stratejik Hayfa kenti semalarında da İsrail savaş uçaklarının sesleri duyuluyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Netanyahu, 7 Ekim sonrası Hizbullah’la artan sınır çatışmaları nedeniyle sınır bölgelerinden göç etmek zorunda İsraillilerin geri dönmesini savaşın yeni hedefi olarak açıkladı. 17 ve 18 Eylül’de Lübnan’ın çeşitli kentlerinde Hizbullah üyelerince kullanılan çağrı cihazlarını ardından el telsizlerini patlatarak 37 kişiyi öldürdü ve 3 bine yakın kişinin de yaralanmasına neden oldu. İkinci saldırının ardından İsrail Savunma Bakanı Yaov Gallant, İsrail’in odağının kuzeye kaydığını ve “Savaşın yeni bir aşamaya geçtiğini” söyledi. Bu açıklamadan bir gün sonra ise Beyrut’un güneyinde bir binayı vuran İsrail burada da aralarında Hizbullah yöneticilerinin yanı sıra çocukların da bulunduğu 45 kişiyi öldürmüştü. Bu tarihlerden sonra İsrail Lübnan’a hava saldırılarını yoğunlaştırdı. 

İsrail, Lübnan sınır bölgelerinden Hizbullah’ın uzaklaştırılmasını istediğini söylüyor ve bunun içinde Lübnan topraklarında kendi kontrolünde bir koridor oluşturulmasını talep ediyor, yani Lübnan’ın sınır bölgelerini işgal etmek istiyor. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant önceki gün yaptığı açıklamada “Lübnan’daki saldırılarımızı yoğunlaştırıyoruz; bu eylemler dizisi hedeflerimize ulaşana, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine geri getirene kadar devam edecek. Bu başarı aynı zamanda iç cephenin düzgün bir şekilde yürütülmesine de bağlıdır” ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Rabia Önver'in avukatı Azad Özer: Savcı 'ifadeye gerek yok vazgeçtim' dedi

SONRAKİ HABER

Sosyal medya fenomeni Kübra Aykut 5’inci kattan düşerek hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa