24 Eylül 2024 13:52

CHP’li Gürer: Çiftçiler 2024 yılında dönüm dönüm zarar etti

Domates, patates, buğday, arpa gibi çeşitli tarım ürünlerinin üreticileriyle görüşen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin “tarımda karar bir yıl” olarak tanımladığı sorunlarını aktardı.

Fotoğraf: CHP basın

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde karşılaşılan sorunları üreticileri dinleyerek aktardı. Domates, biber, patates, kavun, karpuz, fasulye, buğday, arpa, lahana, şekerpancarı, üzüm ve mısır gibi çeşitli ürünlerin üreticileriyle bir araya gelen Gürer, çiftçilerin "tarımda kara bir yıl" olarak nitelendirdiği 2024 yılında, çiftçilerin artan girdi maliyetleriyle orantılı bir gelire ulaşamadığını söyledi.

22 yıldır sürdürülen plansız tarımın sürekli sorun ürettiğini ifade eden Gürer, “Bu yıl ektiği üründen zarar eden çiftçi, 2025 yılında ürün desenini değiştirmesi durumunda bazı ürünlerde arz açığı yaratabilir. Bakanlık bugünden bu bağlamda planlama yaparak önlem almalıdır. Başta su sorunu olmak üzere hangi bölgede hangi ürün ekilmesi ve dikilmesi gerektiği ve ülke ihtiyaçlarına göre ürün deseni oluşturulması sağlanmalıdır” dedi. 

“TARIMDA PLANSIZLIK ÇİFTÇİYE KARA BİR YIL DAHA YAŞATTI”

Gürer, “Buğdayın bir yıl öncesine göre yüzde 12 oranında alım fiyat artışı çiftçiyi zarara uğratırken, TMO yine hasat öncesi ithal buğday getirerek yerli üreticiye vermediği desteği, ithalat yoluyla yabancı çiftçiye verdi" derken arpada da bir yıl öncesine göre alım fiyat artışının ise yüzde 3'lerde kaldığına dikkat çekti.

Domates üreticisinin ürününü maliyetinin altında bir fiyatla salça fabrikalarına 2 lira 30 kuruşa vermek zorunda kaldığını, üstelik nakliye ve fire maliyetlerinin de üreticiye ait olduğunu belirten Gürer, “Dönüm başına 20-25 bin lira masrafı olan domatesi ürettiler ama ürünleri ellerinde kaldı. Domatesin çoğu tarlada hâlâ toplanmadı” diye konuştu.

Ayrıca bu yıl yazlık patatesin de düşük fiyat nedeniyle üreticisini zora soktuğunu aktaran Gürer, "Bu yaz yazlık patatesin kilosunu tüccar 2 liradan aldı. Üretici, maliyetlerini dahi karşılayamadığı gibi hasat yaparken bile zarar etti. Çünkü 2 liraya satılan patates, işçi maliyetini bile karşılamadı. Patates boyutuna göre seçilip orta altı patates tarlada kaldı, rafta ise fiyat düşmedi” dedi.

Karpuz ve kavun üreticilerinin de yaşadıkları zorluklara değinen Gürer, “Tarlada kalan karpuz ve kavunlar, maliyetinin altında fiyatla alınmak istenmesi nedeniyle satılamadı ve üreticiler ciddi şekilde zarar etti. Üretici, karpuzun kilosunu 4 liraya mal etti, ancak 1 liradan satamadı” dedi.

Bir fasulye üreticisinin ise, fasulyenin kilosunu geçen sene 44 liraya satarken, bu yıl en yüksek 38 liraya satabildiklerini anlattığını aktaran Gürer, “Masrafları yüzde 100 arttı; ancak ürünleri geçen seneki fiyatın bile altında kaldı” dedi.

“İKTİDAR SÜRECİ YALNIZCA SEYRETTİ”

Son olarak Gürer şunları kaydetti:

“Eğer doğru ve çözümcü kamucu önlemler alınmazsa, tarım sektörümüz daha da kötüye gidecek. Çiftçilerimizin borçlarının yapılandırılması ve tarımsal desteklerin artırılması gerekiyor. Aracılar kazanıyor, üreten ve tüketen ise zorda kalıyor. Bu yıl tarlada kalan ürüne iktidar müdahale edip Tarım Kredi marketler aracılığıyla tüketiciye daha uygun fiyatla ürün erişimi sağlayabilirdi. İktidar süreci yalnızca seyreden oldu.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

42 kişinin öldüğü sitenin arsasına, yakınlarını kaybedenlerin talebiyle zemin etüdü yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa