24 Eylül 2024 15:06

MSB'nin Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya açtığı tazminat davası ertelendi

Milli Savunma Bakanlığı'nın, önceki dönem Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya açtığı tazminat davası 17 Ekim’e ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Milli Savunma Bakanlığı'nın, önceki dönem Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın, bir kanalın canlı yayınında yaptığı bilimsel değerlendirmeleri gerekçe göstererek açtığı tazminat davasının beşinci duruşması Dışkapı Adliyesi 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Dava 17 Ekim, saat 12:30'a ertelendi. 

Ankara Dışkapı Adliyesi 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya TTB Merkez Konseyi üyeleri, DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, KESK Eş Genel Başkanları ve MYK üyeleri, Tüm-Bel-Sen MYK üyesi Bülent Türkmen, Eski HDP Milletvekili Mithat Sancar, SES Eş Genel Başkanı ve MYK üyeleri, İHD Başkanı Hüseyin Küçükbalaban'ın yanı sıra çok sayıda hekim katıldı. 

"HAK SAVUNUCUSU KİMLİK SORMAZ"

Fincancı duruşmada, uluslararası bağımsız adli uzmanlar grubunun olduğunu, 15 yıl önce kurulan bu grubun hak ihlaller konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade ederek, "Benim tutuklanmama neden olan bu olaya dair dijital kaynaklara dair kimler sorumludur diyerek bir çalışma yaptılar. Bu çalışma oldukça önemlidir. Açıklamalarımda hak ihlallerinin olup olmadığına dair kullandım. Burada da bana danışıldı ve ben de adli tıp uzmanı olarak konuştum. Buradan alınganlık yapılmasını, tazminat davası açılmasını kabul etmiyorum. Ben daha önce Bahreyn ve Filistin'den bana gönderilen fotoğraflarla ölümlü olaylara dair de görüş bildirdim. Ve ben dijital verileri inceleyerek doğru sonuca ulaştım. Kısaca bugün burada olmamam neden olan durum benim bilimsel görüşümün bana danışılmasından başka bir şey değildir. Basının kimliğini sormadım. İnsan hakları savunucusu kimlik sormaz. Davanın reddini talep ediyorum" diye konuştu.

Fincancı ayrıca söz konusu olaya dair kendisinin bir ön tanı yaptığını, olayın incelenmesini gerektiğini ifade ettim, diyerek konuştu. 

"BİR VARSAYIMLA SAVUNMA YAPIYORUZ"

Fincancı'nın avukatı Meriç Eyüpoğlu da söz alarak şöyle konuştu: "Yargılamanın başından bugüne davanın neden haksız olduğunu söyleyeceğiz ama müvekkilim ne yaptı da burada bunu bilmiyoruz. Çünkü müvekkilin ne söylediği, hangi cümleler dolayısıyla bugün buradayız, bilmiyoruz."

Eyüpoğlu devamında "Böyle bir belirsizlik olunca, konulmaya bakmak gerekiyor; 7 dakikalık bir konuşmayı size daha önce emniyete sunmuştum. Sunucu müvekkilimizden daha uzun konuşmuş, ancak müvekkilimiz çok kısa konuşuyor. Müvekkilimin skype ile bağlandığı yayında konulmasında hukuki atıf yaptığı yer Cenevre Sözleşmesidir diyerek bağımsız heyetlerin inceleme yapması gerektiğini ifade etmiştir" dedi. Eyüpoğlu bir varsayımla bu hukuki savunmayı yaptıklarını ifade etti. 

"TÜZEL KİŞİ MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇAMAZ"

Fincancı'nın bir diğer avukatı Hülya Yıldırım, "Tüzel kişiler manevi tazminat isteyemez. Tüzel kişinin kişilik haklarına saldırı davası açabilir, ancak manevi tazminat davası açamaz, tüzel kişinin elem duyması gerekir, ancak bu durum yok" dedi. 

Dava 17 Ekim Saat 12:30'a ertelendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Ahmak davası' hakkında konuşan İmamoğlu: Tam bir sefillik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa