24 Eylül 2024 15:25

Görevli yok, okullar pis, veliler endişeli | Sınıfta hijyen, kapıda güvenlik yok

Temizlik ve güvenlik görevlisi olmayan okullardaki çocukları için veliler tedirgin. Veliler sınıf temizleyip, okul kapısında nöbet tutmak zorunda kalıyor. Personel parası da velilerden isteniyor.

Fotıoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Paylaş

Bahar EMREOĞLU
İzmir

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı devlet okulları bu yıl temizlik ve hijyen sorunuyla eğitim öğretim yılına başladı. Yurt genelindeki 60 bini aşkın devlet okulunun çoğu temizlik personeli olmadan kapılarını öğrencilere açtı. Pislik içindeki lavabo, koridorların yanı sıra çöp dağı içinde kalan okullardan paylaşılan görüntüler üzerine bakanlık 30 bin temizlik personeli alınacağını duyurmak zorunda kaldı. Ama bu rakam da ihtiyacın ancak 4’te 1’ine denk geliyor. Okul yönetimleri ise devletin karşılamadığı temizlik personelinin ücreti için velilerden para toplama peşinde. 

İşgücü uyum programı (İUP) ile günde 566 TL, haftanın 3 günü, sigortası da emekliliğe yansımayacak kölelik koşullarında çalışacak eleman bulamayan MEB yüzünden ilk günler sınıfları veliler temizledi, çöpleri öğrenciler attı. İzmir’de depreme dayanıksız olduğu için yıkılıp Ulukent Ortaokulu binasına geçen Ulukent İlkokulu velilerinin en temel gündemi temizlik sorunu. Temizlik sorununa karşı okul aile birliğinin bağış toplamasını eleştiren veliler, sorumluluğun devlette olduğunu bilseler de çocuklarının sağlığı için çözüm yolları arıyorlar.

“SINIFI BEN TEMİZLEDİM”

Çocuğunun okulundaki en temel sorunun temizlik olduğunu dile getiren veli “Geçen gün okula gelip çocuğumun sınıfını ben temizledim” dedi. Çocuğu hastalanacak diye korktuğunu belirten veli, İUP kapsamında çalışma şartlarının çok zor olduğunu belirterek “Ben de İUP’ye başvurmayı düşündüm ama ücret çok düşük olduğu vazgeçtim” dedi. Okulun bağış adı altında peçete, sabun gibi malzemeler istediğini anlatan veli “Çocuklarımız için aldık ama bunlar devletin sorumluluğu. İstenmesi doğru değil” ifadelerini kullandı.  

TUVALET PİS, GÜVENLİK YOK

Bir diğer veli ise özellikle tuvaletleri çok pis olan okulda güvenlik görevlisi de olmadığını söyleyerek “Çocuğumun temiz bir okulda eğitim almasını isterdim. Çocuğum bir hastalık kapar diye korkuyoruz. Velilerin derdi temizlik ve güvenlik. Sınıfın temizliğini de gönüllü olarak birkaç veli birlikte yaptık” ifadelerini kullanarak okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesinin çocukların aç kalmasının önüne geçeceğine dikkat çekti.

“OKULA GÖNDERİRKEN İÇİM RAHAT DEĞİL”

 Çocuğu olan bir başka veli de okulları yıkıldıktan sonra çalışma yapılmamasını eleştirerek “Güya bu sene açılacaktı ama herhangi bir çalışma bile yok. Çocuklarımız ortaokul öğrencileriyle birlikte pis bir okulda eğitim görmeye çalışıyor” tepkisini gösterdi. Çocuğunu okula gönderirken içinin hiç rahat olmadığını anlatan veli “Çocuklarımız bunu hak etmiyor. Bağış adı altında para istiyorlar.  Herkesin durumu ortada. Anca çocuklarımızın kırtasiye masrafını karşılayabiliyoruz. Biz okul kıyafetlerimizi bile yeni alamıyoruz. İki tane çocuğum var ikisine de alamadım. Gidip arkadaşlarımızın okulu biten çocuklarından kıyafetlerini alıyoruz. Biz sadece çocuklarımızın karnını doyurmaya çalışıyoruz. Bari çocukların temiz bir ortamda okuma hakkını ellerinden almasınlar” diye konuştu.  

“ ‘TUVALETE GİRME’ DEDİM”

Çocuğu 1.sınıfa yeni başlayan bir veli, hasta olmasından korktuğu için çocuğuna ‘Tuvalete girme’ dediğini belirterek “Ödediğimiz vergilerin karşılığını alamıyoruz. Okulda hijyenin yanı sıra güvenlik de yok. Çocuklarımızın başına bir şey gelmesinden korkuyoruz. Güvenlik için okul aile birliğinden birileri kapıda nöbet tutuyor” dedi. Devletten kaynak alamayan okulların giderlerini karşılamak veliler para topladığını, kendisinin de çocuğu için bu parayı verdiğini belirten veli “Aslında bu devletin görevi. Devlet temizlik ve güvenlik için çözüm üretmediği için biz de kendi çözüm yollarımızı arıyoruz” ifadelerini kullandı.

“DEVLET YAPMIYOR, ÇÖZÜMÜ BİZ ARIYORUZ”

Okulda sadece bir tane kadrolu temizlikçi personel olduğunu onun da tek başına 2 okulun bir arada olduğu binayı temizlemesinin mümkün olmadığını anlatan veli “Benim 2 çocuğum var. Ülkede her şeyin fiyatı uçtu. Okul aile birliği yaşanan sorunlara karşı biz velilerden bağış istiyor. Devlet yapmıyor biz de kendimiz çözüm yolu arıyoruz” ifadelerini kullanarak eğitimden tasarruf olmayacağına dikkat çekti.  

ÖNCEKİ HABER

Bakan "yemek vereceğiz" demişti | Hatay'da okul öncesine yemek yok

SONRAKİ HABER

Sri Lanka'da Harini Amarasuriya, başbakan olarak atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa