24 Eylül 2024 16:19

Menemen Belediyesi ramsar alandaki taşınmazı "haraç mezat" satışa çıkardı

Göreve geldiğinden bu yana 2 milyon 500 metre karelik taşınmaz satışı gerçekleştiren AKP'li Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'ın listesine yenileri ekleniyor.

Fotoğraf: Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü resmi sitesi

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle 1 milyon 501 bin metrekarelik alanda Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulacağı 30 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'de açıklanan alandaki taşınmaz satışları hız kesmiyor. 

İzmir'in AKP'li Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, taşınmaz satış listelerine her gün yenilerini eklenmeye devam ediyor. Taşınmazlar arasında tarım arazileri, konut-ticari amaçlı gayrimenkuller ve 1. ve 2. derece sit alanları da bulunuyor.   

TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubeleri, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ana kararlarına ve 3194 sayılı İmar Kanunu'na uygun olmadığı için Menemen Serbest Bölgesi kararına tepki göstererek dava açmışlardı. 

Davalık alanda satışlara devam eden Menemen Belediyesi'nin son satışa çıkardığı tarla nitelikli taşınmazla ilgili olarak Menemen Belediyesi CHP Meclis üyesi ve Grup Sözcüsü Egemen Ege, gazetemize yeni açıklamalarda bulundu.

“TAŞINMAZ SATIŞINA KARŞIYIZ”

Maltepe Köyü'nde, satışa çıkarılan 1521 parseldeki 153 bin 258 metrekarelik konut dışı kentsel çalışma alanında yer alıyor. İlk satışta, 459 milyon muhammen bedel biçilen taşınmazın ikinci satış bedeli 390 milyon liraya düşürüldü.

Gayrimenkul satışına karşı olduklarını söyleyen Ege, "Satışa çıkarılan alan için öncelikle değerden bağımsız olarak bu gayrimenkulün satılmasına karşıyız. İndirim yapılmadan önceki bedeli de bu bedeli de kabul edilebilir miktar olarak görmüyoruz" dedi.

Menemen Belediyesi, satışın gerçekleşmesi durumunda belediyenin kasasına 390 milyon lira girmesi beklenirken, bu parsel satışından önceki komşu parsel satışını hatırlatan Ege, "Daha önce Serbest Bölgeye dahil edilip satılan 1520'deki 1 milyon 500 bin metrekarelik alanın hemen yanında bulunuyor. Haliyle niteliği tarla olsa da akıbeti diğer çevre parsellerden farklı olmayacaktır" uyarısında bulundu.

RAMSAR ALANDA BULUNUYOR

Satışa çıkarılan alan, nesli tehlike altında olan su kuşlarına yaşama, barınma ve üreme alanları sağlayan habitat çeşitliliği ve yaşayan su kuşu sayısının yüksek olması nedeni ile Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamına da dahil edilmişti. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Yüksek Ziraat Mühendisi Hüseyin Kaya, "Menemen Serbest Bölge ilanından önce 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği çevresel etki değerlendirmesi yapılması gerekirken bunun yapılmadığını biliyoruz. Çevresel etki değerlendirmesi yapılan plan açıklama raporunda ilgili değişikliğin büyük ovaya, verimli tarım topraklarına ve sulak alana olası olumsuz etkileri değerlendirilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kurum görüşünde 'Gediz Deltası Tampon Bölgesi sınırları içerisinde kalan kesimde serbest bölge sanayi alanı kurulmasının mevzuat kapsamında uygun olmadığı' belirtilmiş ancak plan değişikliği kurum görüşüne aykırı olarak onaylandı” dedi.

Reklam