24 Eylül 2024 16:48

Tomris Giritlioğlu uğurlandı | "Türkiye tarihinin dönüm noktalarını perdeye taşıdı"

Tomris Giritlioğlu son yolculuğuna uğurlandı. Gazetemize konuşan yönetmen, oyuncu ve sinema yazarları, gazeteciler Giritlioğlu için "Türkiye tarihinin dönüm noktalarını perdeye taşıdı" dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Şeyma AKCAN
İstanbul

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybeden Senarist, Yapımcı ve Yönetmen Tomris Giritlioğlu için Mecidiyeköy’deki İstanbul Devlet Tiyatroları sahnesinde tören düzenlendi. Törene Giritlioğlu’nun erkek kardeşi, oğlu, aile yakınları ile sanatçı dostları ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşma yapan Oyuncu Cansel Elçin, “Bizlerin, sektördeki herkesin bir anısı vardır onunla. Onunla çalışanlar, onunla beraber olanlar yetim kaldı” dedi.

Erkek kardeşi Başar Arcak ise “O kadar güzel şeyler söylediler ki o zaman daha da gurur duydum. İyi ki benim ablammış. Onu çok seviyorum” diye konuştu. Oğlu Ilgaz Giritlioğlu ise “Tomris’in oğlu olmak hem çok zor hem de çok kolay. Çetin ceviz bir hayat, uykusuz montaj odaları, bol sigara, çok fazla senarist, kostümler, güzel oyuncular ve kameralarla dolu, nefes kesen bir hayat. Seninle çok gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

Tomris Giritlioğlu’nun cenazesi bugün Antakya Asri Mezarlığında toprağa verilecek.

"CESURDU, ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAKTAN SAKINMADI"

Yönetmen, oyuncu ve sinema yazarları gazetemize Tomris Giritlioğlu’nu anlattı.

Salkım Hanımın Taneleri, Güz Sancısı vs. sinemaya kazandırdığı eserleriyle unutulmayacağını belirten Yönetmen Yeşim Ustaoğlu: “Başımız sağ olsun, çok üzüldüm, çok acı ve erken bir kayıp. Kadın yönetmen olarak da hepimiz için çok önemli bir yeri var. Tomris’in çok cesur bir yönetmen olduğunu düşünüyorum. Konuşmaktan imtina ettiğimiz meseleler hakkında elini taşın altına koymaktan sakınmadı. Önemli işler becerdi, bir dil oluşturmaya çalıştı” dedi.

"DEVRİMCİ KUŞAĞI RESMEDEN YAPIMLARA İMZA ATTI"

Tomris Giritlioğlu’nun, Türkiye’nin gayriresmi tarihinin hafızasını anlattığına vurgu yapan Sinema Yazarı Şenay Aydemir, “Varlık vergisinden 6-7 Eylül’e azınlıkların mülklerine nasıl çöküldüğünü cesaretle anlattı. ‘60 ve ‘70’lerin devrimci kuşağını yalnızca mücadeleci yönleriyle değil, birer genç olarak resmeden yapımlara imza attı. Eksikliklerine rağmen yapımcı ve yönetmen olarak imza attığı işler birer referans olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

"EMEĞİN VE İŞÇİNİN HAKKINI SAVUNMAYI ÖĞÜTLEDİ"

Hatırla Sevgili dizisinde Giritlioğlu ile birlikte çalışmış Oyuncu Feride Çetin, Giritlioğlu’nu anlattı: “Tomris Giritlioğlu’nun vefatı kültür dünyamızın ikiyüzlülüğünü bir kez daha hatırlattı bana. Türkiye tarihinin dönüm noktalarını beyaz cama taşıma cesareti göstermiş bu demir leblebi, hüsrana uğradığı son birkaç çalışmanın ardından köşesine çekilmiş yorgun bir savaşçıydı.

Kültür kodlarını yerle bir eden bir Amazon’du ve dizi sektörümüzün 80 ülkede varlık gösterdiği günümüzde, artık kapısı Arap ortaklı büyük yapım şirketleri tarafından çalınmayan bir tasarımcıydı.

18 yıl evvel Hatırla Sevgili dizisinde çalışırken tanıştığım bu yaratıcı kadın, gecenin bir yarısı bir kostüm, makyaj ya da dublaj detay için arar, kurguya ve prodüksiyona oyuncusunu davet eder ve ekibinin sanatsal üretimini arttırmak için her imkanı seferber ederdi. Deniz Gezmiş’in idam sahnesinin çekildiği esnada kamera arkasında sergilediği adanmışlığı unutmam mümkün değil. Keşke sersem gençliğimle onunla tartışmasaymış ve daha çok dinleseymişim. Onunla çalışmış herkes şu anda yeryüzünün gariban coğrafyalarına dizi pazarlayan yapımevlerinde görev alıyor. Dilerim bize öğütlediği gibi emeğin ve işçinin hakkını savunmayı ve hikayenin renklerini korumayı başarabiliriz.”

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır-Mardin yangınına dair yeni bilirkişi heyeti oluşturuldu

SONRAKİ HABER

Akcanlar’da direniş bitti, mücadele devam edecek 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa