Akcanlar’da direniş bitti, mücadele devam edecek
Akcanlar Tekstil işçileri fabrika önünde sürdürdükleri direnişi bitirme kararı aldı. İşçileri direnişlerini bu aşamadan sonra hukuksal zeminde sürdürecek.
Fotoğraf: Evrensel
Patronun yedili sistem dayatmasına ve vergi kesintilerine karşı 17 Ağustos’ta iş bırakan Akcanlar Tekstil işçileri, 36 gündür fabrika önünde direnişlerini sürdürürken patronun sahibi olduğu otellerin önünde ve kentin çeşitli noktalarında da basın açıklamaları ve eylemler gerçekleştirmişlerdi. Gelinen aşamada dayanışmanın yetersiz kaldığını, işçilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşadığı ekonomik zorlukları gidermenin giderek zorlaştığını belirten BİRTEK-SEN yaptığı yazılı açıklama ile direnişin sonlandırıldığını, mücadelenin hukuki zeminde devam edeceğini duyurdu.
"İŞÇİLER YALNIZ BIRAKILSA DA ÖRNEK BİR DİRENİŞ SERGİLEDİ"
Pazar tatilini ortadan kaldıran 7’li çalışma sistemine, ücretlerin açlık sınırı altına düşmesine sebep olan vergi dilimi kesintilerine ve fabrikadaki insanlık dışı çalışma koşullarına karşı çıktıkları için toplu halde tazminatsız işten atılan işçilerin 36 gün boyunca bütün baskı ve engellere rağmen kararlı ve cesurca direndiği vurgulanan açıklamada "Akcanlar Tekstil işçilerinin mücadelesi, taleplerini henüz elde edememiş olsa da işçi sınıfı adına son derece öğretici ve örnek bir direniş olarak önemli bir deneyim oldu. Sendikal örgütlenme ve hak arama özgürlüğünün fiilen kullanılamaz hale geldiği, Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere tüm devlet kurumlarının patronlarla açıktan iş birliği yaparak; hak arayan, itiraz eden, başını kaldıran bütün işçilerin ve sendikaların karşısına ‘patronların selamı’ ve talimatıyla dikildiğinin bir kez daha net bir şekilde görüldüğü işçi mücadelelerinden biri oldu Akcanlar direnişi” denildi.
Gaziantep’te KESK ve bağlı sendikalar dışındaki sendikaların, emek örgütlerinin; EMEP, DEM Parti, TİP ve TKP gibi sol-sosyalist partiler dışındaki siyasi partilerin; işçilerin ve sendikanın çağrılarına ve özel olarak destek talep eden görüşmelerine rağmen seslerini duymadığı belirtilen açıklamada "Akcanlar Tekstil işçileri seslerini bütün ülkeye duyuran örnek bir direniş sergiledi. Gaziantep’te şehir merkezinde ve 14 yıl sonra ilk defa Başpınar OSB’de aileleriyle birlikte kitlesel yürüyüş ve eylemler yaptılar. Bu direnişi görmeyen, işçilerin bu haklı ve onurlu mücadelesine kör ve sağır kalan, işçilere kokmuş, çürümüş, bayat yemeklerin gönderildiği Akcanlar patronuna ait lüks otellerin (Grand Hotel ve Divan Otel) önünde işçiler işkenceyle ve ters kelepçeyle gözaltına alınırken bile tek laf etmeyenlerin ise utanarak hatırlayacağı (Kendilerine özel olarak hatırlatılacağı) bir direnişti Akcanlar direnişi.” ifadelerine yer verildi.
"YETERLİ DESTEK GELMEDİ"
Açıklamanın devamında Akcanlar işçilerinin talepleri ve mücadelesinin bütün Başpınar OSB işçilerinin mücadelesi olduğu ve sonucunun bütün Başpınar OSB işçilerinin kaderine etki edecek bir mücadele olduğunu vurgulayan BİRTEK-SEN örgütsüzlük ve dağınıklık nedeniyle yeterli destek gelmediği ve ortak mücadelenin sağlanamadığını belirtti.
"MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"
Dayanışmayı ve ortak mücadeleyi örgütlemede yaşanan yetersizliklere işaret eden BİRTEK-SEN açıklamasını “Söz veriyoruz; Akcanlar Tekstil’de fabrika önünde direniş sona ermiş olsa da işçiler haklarını alana kadar mücadelemize, otel önleri de dahil eylemlerimize ve Akcanlar patronunun işçi düşmanlığını, hak, hukuk ve yasa tanımazlığını her platformda teşhir etmeye devam edeceğiz! Akcanlar işçisi kazanacak, işçi sınıfı kazanacak!” şeklinde bitirdi.
September 24, 2024
INDİTEX AKCANLAR TEKSTİL FİRMASINI BLOKE ETTİ
Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius ve Oysho gibi markaları bünyesinde barındıran, Dünyanın en büyük tekstil şirketlerinden INDITEX Akcanlar Tekstil’i bloke ettiğini duyurdu.
Direnişten hemen önce Akcanlar Tekstil’den ürün tedariki için anlaşma sürecinde olan INDİTEX, 7’li sistem dayatmasına karşı çıkan ve toplu halde işten atılan işçilerin BİRTEK-SEN öncülüğünde başlattığı direnişten sonra iş yerindeki hak ihlalleri ile ilgili inceleme başlatmıştı.
İnceleme sonucunda, Akcanlar Tekstil işçilerinin ve BİRTEK-SEN’in kamuoyuyla da paylaştığı hak ihlalleri ve işverenin işçiler ve sendikayla diyalog ve uzlaşmaya yanaşmayan tutumundan dolayı Akcanlar Tekstil firmasını bloke etti.
INDİTEX’in bloke kararını X hesabından duyuran BİRTEK-SEN, “Akcanlar Tekstil patronunun, işçilerin en temel haklarına ve sendikal örgütlenme hakkına saygı göstermeyen, insanlık dışı koşullarda çalışmayı dayatan ve işçileri haksız yere tazminatsız işten atan bu tutumu karşısında INDİTEX’in gösterdiği sorumluluğu bu firmayla çalışan diğer markalardan da bekliyoruz” dedi. (Antep/EVRENSEL)