24 Eylül 2024 18:15

İzmir Barosu: Engelli çocukların eğitim hakkı engellenemez

İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu, engelli çocukların eğitimde yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, “Engelli çocukların eğitim hakkı engellenemez” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Barosu, okulların birçok sorunla beraber açıldığını söyleyerek, engelli çocukların yaşadıklarına dikkat çekmek amaçlı Alsancak’ta bulunan baro binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın metnini okuyan İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyon üyesi Anıl Güler, “Anayasa’nın ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’ hükmünü taşıyan 42. maddesi ortadayken, yine birçok engelli ailesinde çaresizlik ve mutsuzluk egemen oldu. Keza Anayasa ve imzacısı olduğumuz Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme hükümleri uyarınca da engelli bireylerin eğitim ve eğitime erişim hakkı tanımlanmıştır” dedi.

Engelli bireyler ve ailelerin okullarda yasal düzenlemelerle belirlenmiş hakların en hafif deyimiyle ricacısı olmak zorunda bırakıldığını söyleyen Güler, “Bu durum velileri yıpratırken çocukların da hak ettiği eğitime ulaşamamasına neden olmaktadır. Engelli çocuklar yasa gereği önce durumunu gösterir sonra da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden eğitsel değerlendirme raporu almak zorundadır” ifadelerini kullandı.

“OKULLAR ENGELLİ ÇOCUKLARI İSTEMİYOR”

Rehberlik ve Araştırma merkezlerinin düzenlediği raporla, kurum tarafından hangi okula gideceği belirlenmekte olduğunu söyleyen Güler, “Bu uygulamada okullar bu yönlendirme yazısına rağmen ‘çocuğun bu okula uygun olmadığı, yeterli alt yapılarının olmadığı, yeterli eğitimci ya da destek personeli olmadığı’ gibi bahanelerle çocukların kaydını okula almak istememektedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 2023 yılı için yayımladığı bilgilendirme raporunu hatırlatan Güler, Bakanlığa bağlı kurumlarda, okul öncesi, ilk ve ortaokul, özel eğitim meslek liseleri, özel eğitim uygulama okulları dahil olmak üzere sadece 62 bin 880 öğrencinin eğitim aldığı söyledi. Güler, ardından Türkiye’nin AB ülkeleri içinde yüzde 60 oranla ilkokuldan sonra engellilerin okulu bırakma oranının en yüksek olduğu ülke olduğunu ekledi.

Güler, “Sosyal hukuk devleti olmanın bir şartı olarak, engelli bireylerin toplumsal yaşamdaki yerlerini alması ve koruması için hızlı ve etkin adımların atılması talebimizi yineliyoruz. Ayrımcılıktan uzak, eşit bireyler olarak yaşama hakkının önündeki engelleri ortadan kaldırma mücadelesi veren engelli yurttaşlarımızın yanındayız” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maden yönetmeliği yeniden değiştirildi | ‘Madenci şirketlere ücret kıyağı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa