24 Eylül 2024 18:58

Befesa grevi kazanımla sonuçlandı

Hatay’da düşük ücretlere karşı mücadele eden Birleşik Metal-İş üyesi Befesa Silvermet işçilerinin, 61 günlük grevi kazanımla sonuçlandı.

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Befesa Silvermet metal işçilerinin grevi kazanımla sonuçlandı. “Befesa işçisi köle değildir” diyerek, 61 gündür düşük ücretlere karşı direnen Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin toplu sözleşmesi 2 yıllığına bağıtlandı. 61 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesine göre, 31 Aralık 2023 tarihindeki ücretler baz alındığında 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ortalama ücrette yüzde 164 oranında zam alınırken, ikinci altı ay zammı dahil edildiğinde ortalamada yüzde 235 ücret zammı alındı.

ALİ ÇELTEK: 12 YILLIK TAHRİBATI KARARLI MÜCADELE KALDIRDI

Konuya ilişkin görüştüğümüz Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Çeltek, “Burada 12 yıldan beri sarı sendikanın yaratmış olduğu bir tahribat vardı. Burada arkadaşlarımızın gerek ücretleri gerek özlük hakları son derece düşük bir noktadaydı. 12 yıllık bir tahribatı ortadan kaldırmak tabi ki kolay değildi. Ama toplu sözleşmemizin bugün itibariyle iyi bir noktaya gelmesi üyelerimizin, sendikamızın kararlı mücadelesiyle bu noktaya geldi. Bu grevin başından bugüne kadar emek veren, destek olan kurumlara, siyasi partilere, sendikalara hem Befesa işçileri adına hem de Birleşik Metal-İş Sendikası adına teşekkürlerimizi iletiyorum. Darısı şuan da direnişte olan bütün fabrikalardaki işçi kardeşlerimize diyorum” diye konuştu.

Çeltek, bölgedeki örgütlü örgütsüz işyerlerindeki tüm işçilere umut olduklarını ekleyerek örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı.

İKİ YILLIK ANLAŞMA SAĞLANDI

Befesa işçilerinin toplu iş sözleşmesi süreci, yetki davası nedeniyle 2024 yılının başında başlayabilmiş idi. 61 günlük grev sonucunda yapılan toplu iş sözleşmesi ile kazanımları Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı açıklamayla şöyle duyurdu:

  • Ücret zammı; 31 Aralık 2023 tarihindeki ücretler baz alındığında 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ortalama ücrette %164 oranında ücret zammı alınmıştır.
  • 2. altı ay zammı dahil edildiğinde ortalamada %235 ücret zammı alınmıştır.
  • Üretime dayalı prim uygulamasının yerine ikramiye uygulaması koşulsuz ve şartsız olarak getirilmiştir. Sendika üyesi işçilerin her ay ücret ödemeleri ile birlikte olmak üzere yılda 3 aylık ikramiye alması toplu iş sözleşmemizde yer almıştır.
  • 2. 3. ve 4. altı aylarda enflasyonun üzerine 2 puan refah payı toplu iş sözleşmemizde yer alınmıştır.
  • Sosyal ödeme ve ödenekler sözleşmenin ilk altı ayında %100 ile %150 oranında arttırılmıştır.
  • Sosyal ödeme ve ödenekler 6’şar aylık dönemler halinde ücret zam oranında arttırılması toplu iş sözleşmemizde yer almıştır.
  • Fazla çalışma ücreti %50’den %100’e çıkartılmıştır.
  • Arefe Günleri tam gün Tatil olmuştur.
  • İdari maddelerde de mali haklarda da yeni kazanımlar elde edilmiştir.”

İşçiler ise, “Hakkımızı örgütlü gücümüzle kazanmış olduk. 61 gündür kararlılıkla mücadele ettik, grev birçok şeyi öğretti. Hakları için direnen işçiler birleşerek kazanır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu: Engelli çocukların eğitim hakkı engellenemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa