25 Eylül 2024 08:06

Evrensel'in manşeti | İşçiye sarı duvar

Sendikacıların öncülük ettiği eylemlere katılım tam oldu, işçiler genel direniş çağrısı yaptı; sarı sendikacıların eylemi baltaladığı iş yerlerinde ise yaprak kımıldamadı.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel

Paylaş

Vergide adalet ve insanca yaşanacak ücret için Türk-İş’in 1 saatlik iş bırakma eyleminde iki ayrı tablo: Sendikacıların öncülük ettiği eylemlere katılım tam oldu, işçiler genel direniş çağrısı yaptı; sarı sendikacıların eylemi baltaladığı iş yerlerinde ise yaprak kımıldamadı.

TALEPLER İÇİN İŞÇİLER EL ELE

TÜRK-İŞ’in eylemi, savunma, demir yolu ve sağlık gibi kamu iş yerleri başta olmak üzere, petrokimya, gıda ve taşımacılık iş kollarında hayata geçti. Sendikacıların çağrı yaptığı fabrikalarda işçiler eylemlere tam katıldı, “Mücadeleye hazırız” mesajını verdi. Kendi pankart ve dövizlerini hazırlayan işçiler, OVP’yi protesto etti, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiler el ele genel greve” sloganlarıyla birlik çağrısı yaptı.

‘EYLEME KATILMAYIN’ TALİMATI

TÜRK-İŞ’in kararına rağmen bazı sendikalar eylem kararını gündeme bile getirmediler. En çok üyeye sahip olmakla övünen Türk Metal’in çok az işyerinde eylem yapıldı. Ford işçilerinin bir gün önce X üzerinden yaptığı #TURKMETALKARARAUY çağrısına da yanıt verilmedi. Kimi sendikaların yöneticileri ise fabrikaları arayarak temsilcilere eylem yapmayın talimatı verdi.

 ‘ŞİMŞEK’E KALDIYSAK YANMIŞIZ!’

Eylemlerde okunan açıklamada “Bıçak kemikte” dendi, OVP hedefe kondu. “Mehmet Şimşek’in karnesini başarılı buluyor musunuz?​” sorusuna “Şimşek’e kaldıysak yanmışız” diye yanıt veren Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, ücretlerdeki erimeye dikkat çekti: “1-1.5 sene evvel sözleşmede aldığımız ücret 6 ayda eridi. Öyle bir noktadayız ki, ben 40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum.”

TEK TİP TİS'E KARŞI MÜCADELE ZAMANI

Bugün belediyelerde toplu sözleşme süreci devam ederken belediye yönetimleri adına masaya oturan SODEM-SEN, tasarruf gerekçesiyle tek tip sözleşme dayatıyor. Bu tür saldırılar ancak ve ancak işçi sınıfının iş yeri temelinde başlayan mücadelesiyle püskürtülebilir...

AYAKKABI İÇİN FAZLA MESAİYE KALIYORLAR

 Etlik Şehir Hastanesinde çalışan taşeron şirket işçileri, aldıkları ücretin yarısını eğitim masraflarına harcadıklarını anlatıyor. Masraflar için aylar öncesinden hazırlanmak gerektiğini vurgulayan işçiler, “Bir ayakkabı almak için fazla mesaiye kalan arkadaşlarımız var” diyor.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BMGK, 1 haftada ikinci kez Lübnan için acil oturumla toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa