25 Eylül 2024 08:00

BM Genel Kurulu: Biden "barış" derken bile savaşı kışkırttı

ABD Başkanı Biden son kez BM Genel Kurulunda konuşma yaptı. Medyanın önemli bir kesimin “barış konuşması” olarak sunduğu konuşmada İran ve Rusya’ya karşı savaşı tırmandırma mesajları vardı.

Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasında barış üzerine hamaset yaparken satır aralarında Rusya ve İran’ı hedef aldı. Ukrayna savaşının süreceği mesajı verirken İran’a karşı devletlerden “daha güçlü pozisyon” talep etti.

İsrail’in Lübnan’da 500’ün üzerinde insanı katletmesinin ertesi günü BM kürsüsüne çıkan Biden, İsrail’e tek eleştiri yöneltmedi. Genel olarak “gerilimin düşürülmesi” ve “Gazze’de ateşkes” söylemini kullandı ancak BM kararlarına rağmen Filistin’i işgalini sürdüren ve Gazze’de 42 bine yakın can alan İsrail’i değil Hizbullah’ı hedef aldı. Biden, “Hizbullah, sebepsiz yere 7 Ekim saldırısına katılarak İsrail’e roket fırlattı. Her ülkenin böyle bir saldırının bir daha asla gerçekleşmemesini sağlama hakkı ve sorumluluğu vardır” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında İran’ı de hedef alan Biden, “İran’ın yarattığı süregelen tehditle başa çıkmak için daha güçlü bir pozisyon talep etti. Biden Ortadoğu’da barışa doğru ilerlemenin dünyayı “İran'ın yarattığı süregelen tehdit karşısında” daha güçlü bir konuma getireceğini söyledi: “Birlikte İran'ın terörist vekillerine oksijen vermemeli ve İran’ın asla ve asla nükleer silah elde edemeyeceğinden emin olmalıyız” dedi.

Biden’ın hedefindeki bir diğer ülke de Rusya oldu. Savaşın ilk dönemlerindeki müzakere çabalarını neden baltaladıklarına değinmeyen Biden, “NATO her zamankinden daha büyük, daha güçlü ve daha birleşmiş durumda” dedi ve “Vazgeçemeyiz... Ukrayna’ya verdiğimiz destekten vazgeçmeyeceğiz” diyerek savaşın devamında yana olduğunun işaretini verdi. “Yorulamayız, gözlerimizi başka tarafa çeviremeyiz ve Ukrayna adil ve kalıcı bir barışla kazanana kadar Ukrayna'ya verdiğimiz destekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Biden ABD’nin Çin ile rekabeti sorumlu bir şekilde yönetmeye çalıştığını ileri sürerek, böylece çatışmaya sürüklenmeyeceğini savundu. “Acil sorunlar karşısında iş birliği yapmaya hazırız. “Kısa bir süre önce ölümcül sentetik uyuşturucu akışını durdurmak için Çin ile işbirliğine yeniden başladık. Bu işbirliğini takdir ediyorum. Bu benim ülkemin insanları ve dünyadaki pek çok insan için önemli” ifadelerini kullandı.

Biden, BM kürsü konuşmasından iki gün önce ise Çin’e karşı ittifakı güçlendirmek için Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile toplantı yapmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian ise, bu grubun ABD’nin Çin'i kuşatması ve ABD hegemonyasını sürdürmesi için bir araç olduğunu söylemiş ve zirvenin ABD'nin “‘Çin tehdidini’ abartarak Çin'i çevreleme konusunda fikir birliği oluşturmaya çalışan “Hint-Pasifik stratejisi” için liderlik mekanizması olarak konumlandırıldığını söylemişti. Lin, “ABD zirvenin Çin'i hedef almadığını söyleyip durdu ama zirvenin ilk konusu Çin oldu” dedi. “Çin zirvenin gündeminde üst sıralarda yer alıyor” demişti. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İsrail’in Lübnan’a hava saldırıları üçüncü gününde: 72 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Mısır, Irak ve Ürdün’den ortak açıklama: İsrail bölgeyi topyekun savaşa itiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa