25 Eylül 2024 13:18

TEİS: Kur farkı nedeniyle bazı ilaçlar bulunmamaya başladı

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan Dünya Eczacılık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada ilaç fiyatlarında baz alınan avro kuru nedeniyle birçok ilaç bulunmamaya, "yok"'a girmeye başladığını belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 25 Eylül Dünya Eczacılık Gününde  eczacıların yaşadıkları sorunlarına dair açıklama yaptı. Saydan, "AVro kurunun 38 TL'ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan avro kuru ancak 17,54 TL seviyesine ulaşabilmiştir. Bu ekonomik gerçekler maalesef tüm sektöre bir yük getiriyor. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya, "yok"'a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, ilaçlar ise ülkemize getirilmemeye başlanmıştır" diye konuştu.

İlaca erişim sorunun sürdüğünü açıklayan TEİS Genel Başkanı Saydan, "Meslektaşlarımız ve hastalarımız, yürürlükte olan bazı mevzuat ile ilaç sanayisindeki kimi uygulamalar nedeniyle ilaca erişimde ciddi mağduriyetler yaşıyor. Eczanelerimizdeki ilaç yoklarının ve ekonomik kaygıların son bulmasını istiyoruz" dedi.

“YENİ İLAÇLAR ÜLKEMİZE GETİRİLMİYOR”

İlaç temininin sorunu karşısında meslektaşlarının sorun yaşadığını, hastaların da mağdur olduğunu ifade eden Saydan, "Avro kurunun 38 TL'ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan avro kuru ancak 17,54 TL seviyesine ulaşabilmiştir. Bu ekonomik gerçekler maalesef tüm sektöre bir yük getiriyor. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya, "yok"'a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, ilaçlar ise ülkemize getirilmemeye başlanmıştır" diye konuştu.

Global firmaların muadili olmayan(majör) ilaçları ülkeden çekmeye başladığını ifade eden Saydan, "Hastalarımızın tedavileri yarım kalmakta ve bazı tedavilerde hekimlerimiz ikame ilaç bulamamakta ve daha pahalı bir yöntem olan hastalara özel olarak ithal edilmektedir.  Yurt dışından ilaç getirmekle adeta taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışılıyor. Yürürlüğe konulduğu dönem itibariyle uygulanabilir olan Euro kuru uygulaması artık dönemini fiili olarak kapatmıştır. Acilen İlaç Fiyat Kararnamesinin dönemin ekonomik koşullarına göre güncellenmesi gerekmektedir" dedi.

“İFK'NIN GÜNCELLEMESİ ÜLKENİN EKONOMİK KOŞULLARINA GÖRE YAPILMALI”

İFK (İlaç Fiyat Kararnamesi) 'nde yapılan kısmi düzenlemelerin de ilaçta yaşanan sorunları gidermeye yetmediğini ifade eden Saydan, "Bu çerçevede; eczacı karlılığının belirlenmesinde kullanılan baremlerin güncellenmesiyle beraber bu kademe artışlarının Avro kuru güncellemesiyle aynı zamanda ve aynı oranda gerçekleşmesini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır." dedi.

Enflasyon bazlı yeni bir fiyatlandırma politikasına geçilmesi gerektiğini söyleyen Ecz. Nurten Saydan, " İlacın bulunamamasının bir diğer sonucu da piyasaya merdiven altı kaçak ve sahte ilaç girmesi demektir. Çünkü bir ürün bulunamazsa o ülkeye ya kaçağı ya da sahtesi girer. Dolayısıyla vatandaşlarımız ilaçlarını her zaman eczanelerimizden almalılar. Çünkü eczanelerimizde sahte ve kaçak ilaç asla bulunmaz" diye ifade etti.

“İLAÇ FİRMALARININ SGK'YA YAPMAK ZORUNDA OLDUKLARI KAMU KURUM İNDİRİMİ UYGULAMASINDAKİ AKSAKLIKLAR SÜRÜYOR”

Kamu Kurum İskontosunun eksik uygulanması; haksız ve hukuka aykırı bir uygulama olup, eczane ekonomilerimize zarar verdiği gibi sigortalı hak sahiplerinin ilaca ulaşmasında engel teşkil ederek mağduriyetine neden olduğunu söyleyen Saydan, "Tüm mevcut yasal düzenlemelere ve uygulamalara rağmen bazı ilaç firmaları;   herhangi bir yasal mevzuata dayanmayan bir yöntem kullanarak, ruhsat sahibi oldukları ilaçların bazılarının depolardan eczanelere sevkinde çeşitli kurallar başlatarak, yasal eczacı karını ve karlılığını olumsuz yönde etkileyecek, hasta mağduriyetine neden olacak eylemlerde bulunmaktadırlar." dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Engelli vatandaş 90 yaşındaki hasta annesiyle yalnız yaşıyor

SONRAKİ HABER

MEB: Dağıttığımız kitapları okutmayan özel okullar hakkında inceleme başlatılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa