25 Eylül 2024 13:37

Bangladeş'te geçici hükümet öğrenci eylemlerindeki ölüm sayısının 708 olduğunu açıkladı

Bangladeş'te kamuda işe alımlarda hükümet yanlılarına ayrıcalık tanınmasına karşı yapılan öğrenci protestolarındaki ölü sayısı 708 olarak güncellendi.

Fotoğraf: Nahid Sultan & Saiful Aopu/ CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

Paylaş

Bangladeş'teki geçici hükümet, daha önce 625 şeklinde açıkladığı öğrenci protestolarında hayatını kaybedenlerin sayısının 708 olarak güncellendiğini bildirdi.

Dhaka Tribune sitesinin haberine göre, Bangladeş Sağlık Bakanlığı, ülkede kamu işe alımlarında hükümet yanlılarına ayrıcalık tanınması kararının ardından başlayan protestolarda ölenlerin kişisel bilgilerinin bulunduğu listeyi kamuoyuyla paylaştı. Listeye göre, daha önce 625 olarak açıklanan öğrenci eylemlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 708 olarak güncellendi. Yeni açıklanan verilerde hata olması durumunda düzeltme, ekleme ya da çıkarma yapılabileceği belirtildi. Bakanlık ayrıca "1400'ün üzerinde ölü olduğu iddialarının doğrulanmadığını ve teyit edilmediğini" savundu.

Bangladeş Sağlık Bakanlığından üst düzey yetkili Akmal Hüseyin Azad, 11 Eylül'de, öğrenci protestolarında 625 kişinin öldüğünü, 18 bin 380 kişinin yaralandığını bildirmişti.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken; bunun yüzde 30'u 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyor. Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018'de kaldırılmıştı. Ancak Yüksek Mahkeme’nin, kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı. Bu sistemi ayrımcılık olarak nitelendiren gençler, bunun Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi’nin ve destekçilerinin çıkarları için yapıldığını belirterek kararı protesto etmişti. Eylemler sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Bangladeş’te kamuda kontenjan kararına tepki olarak başlayan protestoları bastıramayan Başbakan Şeyh Hasina Ağustos'ta istifa etmiş, ülkeyi terk ederek Hindistan'a gitmişti. Öğrenciler, ordu yetkilileriyle görüşerek, askeri bir hükümeti kabul etmeyeceklerini vurgulamış ve istedikleri gibi bir hükümet kurulmazsa, protesto gösterilerini sürdüreceklerini dile getirmişti. Parlamentonun feshedilmesinin ardından kurulacak olan geçici hükümete Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus başkanlık edeceği bildirilmişti. Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı. Ekonomist ve bankacı olan Yunus, 1983 yılında kurduğu Grameen Bank aracılığıyla "mikrokredi piyasalarını geliştirme çalışmaları" nedeniyle 2006 Nobel Barış Ödülü almıştı. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 28 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle taşımalı eğitimden yararlanamayan öğrenciler okula gidemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa