25 Eylül 2024 13:50

Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle taşımalı eğitimden yararlanamayan öğrenciler okula gidemiyor

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit tasarruf tedbirleri gerekçesiyle taşımalı eğitimin kaldırılması sonucu çocuklarını okula gidememesini Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: DEM Parti

Paylaş

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit “Tasarruf Genelgesi” gerekçesiyle taşımalı eğitimin kaldırılması nedeniyle çocukların okullara gidememesi ile ilgili Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi

“ÖĞRENCİLERİN TEMEL HAKLARI TASARRUF GEREKÇESİYLE KISITLANMIŞTIR”

2024 – 2025 eğitim ve öğretim döneminin okullarda eksiklerin tamamlanmadığı koşullarda başladığını belirten Kaçmaz Sayyiğit; “Eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunlar da çözüm beklerken öğrenci ve veliler için daha zor bir döneme girilmiştir. Özellikle taşımalı eğitimin uygulandığı bölgelerde, okulların açılmasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen okula başlayamayan öğrenciler bulunmaktadır. Taşımalı eğitimin mağduriyet yarattığı kentlerin başında da Van gelmektedir. Her yıl okulların açılmasıyla Başkale ve Çaldıran’da başta olmak üzere öğrencilerin aylarca okula gidemediği sıklıkla kamuoyuna da yansımaktadır. Siyasi iktidar bir taraftan köy okullarını kapatarak taşımalı eğitimi yaygınlaştırırken diğer taraftan da gerekli koşulları sağlamaktan kaçınmıştır. Bununla birlikte 1 Ağustos 2024 tarihinde Taşımalı Eğitim Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle öğrencilerin temel bazı hakları “ekonomik tasarruf” kapsamında kısıtlanmıştır” dedi.

"KÖYDE 60 ÖĞRENCİ OKULA GİDEMİYOR"

Yapılan değişiklikle birçok köyde öğrencilerin okul servisi hakkından yararlanması imkanının ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Kaçmaz Sayyiğit şunları söyledi; “Dolayısıyla okulundan 30 kilometreden daha uzakta yaşayan öğrencilerin eğitime erişim imkânı zorlaştırılmıştır. Bizzat bit öğrenci velisi de şikayetlerini tarafımıza ileterek; Van’da Spor Lisesine ulaşmak için her gün 30 km giden çocuğunun okul servisi ve ücretsiz yemek hakkının iptal edildiğini ifade etmiştir. Bir açıklama bekleyen velilere ise “Devletin bütçesi yetmediği için bütün okullarda bunu yapmak zorunda kaldıkları” şeklinde bir açıklama yapılmıştır. Aynı şekilde Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Beydoğan mahallesinden tarafımıza iletilen mesajda da bir yurttaş; okul servisi verilmediği için kardeşlerinin okula gidemediğini, köyde en az 60 öğrencinin aynı sorunu yaşadığını aktarmıştır.”

Kişi başına düşen milli gelirde son sıralarda yer alan Van’da ciddi bir ekonomik kriz yaşanırken tasarrufun öğrenciler üzerinden yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Kaçmaz Sayyiğit; “Bununla Van’ın kırsal bölgelerinde birçok öğrenci eğitim sürecinden kopabilecektir. Özellikle Van’da zorlu kış koşullarının başlamasıyla yollarda can güvenliği sorunları da baş gösterecektir. Yine Van’da birçok lisedeki öğrencilerin uzaktaki pansiyonlara yönlendirildiği, öğle yemeğinden yararlanamadıkları ve yolda güvenlik sorunları yaşadıkları da belirtilmektedir” dedi.

"EĞİTİMDEN KOPUŞA NEDEN OLACAK"

Taşımalı Eğitim Yönetmeliğindeki değişiklikle, 30 km’den fazla uzaklıkta oturan öğrencilerin okul pansiyonlarına yerleştirilmesi kararının da eğitimden kopuşta etkili olacağını belirten Kaçmaz Sayyiğit; “Özellikle Kürt coğrafyasında yatılı bölge okullarının asimilasyon mazisi düşünüldüğünde bunun ciddi sorunlar doğurabileceği, ailelerin kız çocuklarını göndermek istemeyecekleri görülmektedir. Bu uygulama ile ailelerin tarikat ve cemaat yurtlarına mecbur bırakılması da önemli kaygıların başında gelmektedir. Dolayısıyla siyasi iktidar, tasarrufa eğitimden başlamak yerine köy okullarının yeniden açılmasını sağlayarak yerindelik ilkesiyle eğitimin gerçekleşmesini sağlaması gerekmektedir. Halihazırda taşımalı eğitim; kışın kapanan yollar, servis ihalelerinin geç yapılması, okul servislerin aşırı doluluğu, yollardaki güvenlik riskleri ile sağlıklı işlemeyen bir sistemdir. Buna rağmen Yönetmelik değişiklikleri ile öğrenci ile veliler daha zorlu koşullarla karşı karşıya bırakılacaklardır” ifadelerini kullandı.

KAÇMAZ SAYYİĞİT’İN SORDUĞU SORULAR  

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’in Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle sorduğu sorular şöyle

  • 2024 – 2025 eğitim ve öğretim döneminde taşımalı eğitim kapsamında olan öğrenci sayısı kaçtır? Taşımalı eğitimde hizmet veren toplam okul servisi sayısı kaçtır?
  • 2024 – 2025 eğitim ve öğretim dönemi başlarken taşımalı eğitimde yaşanan sorunların tespit edilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Bu kapsamda yapılan çalışmalar nelerdir?
  • Taşımalı Eğitim Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasının temel sebebi nedir? Öğrencilerin okul servisi ile ücretsiz yemek hakkının tasarruf tedbirleri kapsamında kaldırıldığı doğru mudur?
  • Taşımalı Eğitim Yönetmeliğinde yapılan değişiklikten etkilenen toplam öğrenci sayısı kaçtır? Kaç öğrencinin okul servisi ve ücretsiz yemek hakkı iptal edilmiştir?
  • Van’da 2023-2024 ile 2024 – 2025 eğitim ve öğretim dönemlerinde taşımalı eğitim kapsamında olan öğrenci sayısı kaçtır? Bunun ilçelere göre dağılımı nedir?
  • Van’da 2023 – 2024 ve 2024 – 2025 eğitim ve öğretim dönemlerinde taşımalı eğitimde kullanılan okul servisi sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nedir?
  • Van’da ortaokul ve lise öğrencilerinin kaldığı pansiyon sayısı kaçtır? 2023 – 2024 ve 2024 – 2025 dönemlerinde pansiyonlarda kalan öğrenci sayısı kaçtır? Bunun ilçelere göre dağılımı nedir?
  • Van’da taşımalı eğitimde kullanılacak servislerin ihalesi yapılmış mıdır? İhaleler hangi tarihte ve hangi şekilde yapılmıştır? Okul servislerinin denetimi hangi sıklıkla ve nasıl yapılmaktadır? (HABER MERKEZİ)
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bangladeş'te geçici hükümet öğrenci eylemlerindeki ölüm sayısının 708 olduğunu açıkladı

SONRAKİ HABER

Davutoğlu birleşme, Babacan grup istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa