25 Eylül 2024 13:22
Son Güncellenme Tarihi: 27 Eylül 2024 02:15

Davutoğlu birleşme, Babacan grup istiyor

Ali Babacan ile görüşmesini anlatan Ahmet Davutoğlu, "Onların parti kurullarında birleşme gündemi olmaksızın bir grup kurma yönünde bir karar çıkmış, saygı duyarım. Ben birleşmeyi tercih ederim" dedi.

Ekran görüntüsü 'Halk TV' yayınından alınmıştır.

Paylaş

Gelecek Partisi ile DEVA Partisi arasındaki birleşme görüşmelerine dair Ahmet Davutoğlu'ndan yeni bir açıklama geldi. Davutoğlu, "Bir partinin genel başkanı, diğer partinin ismi ve logosuyla buluşsun ve onun başına geçsin" şeklindeki birleşme teklifine karşılık DEVA Partisi kurullarından "birleşme gündemi olmaksızın bir grup kurma yönünde" karar çıktığını aktardı.

DAVUTOĞLU'NUN TEKLİFİ

Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'a geçen hafta sunduğu teklifi hatırlattı:

"Bizim hedefimiz yeni bir sinerji oluşturmak. Bu sinerjinin birleşmeyle oluşacağı kanaatindeyim. Babacan'a geçen hafta götürdüğüm teklif, birleşelim teklifiydi. Şahısları bir kenarıya koyalım, iki partinin tabanının aidiyet hissetmesi ve bir heyecan uyandırması için bir partinin genel başkanı diğer partinin ismi ve logosuyla buluşsun ve onun başına geçsin. 'Böylece isim, logo ve genel başkan arasında bir sentez oluşsun ve bu konuda siz bir tercih yapın' dedim."

BABACAN'IN YANITI

Babacan'ın dün gece kendisini aradığını söyleyen Davutoğlu, teklifine verilen yanıtı aktardı: "Onların parti kurullarında birleşme gündemi olmaksızın bir grup kurma yönünde bir karar çıkmış, saygı duyarım."

"GRUP KURMAK BİRLEŞMEYE ENGEL DEĞİL"

DEVA ve Gelecek Partisinin birleşmesinin başka partileri de kapsayan bir Meclis grubu kurmaya engel olmadığını söyleyen Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Ben birleşmeyi tercih ederim çünkü Türkiye'nin şu anda kaybedecek vakti yok, bir an önce birleşilmesi lazım. TBMM'de grubu olmayan, benzer ilkeleri savunan bütün partilerin ortak bir grup oluşturması... Yani DEVA ile Gelecek birleşir ve Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Demokrat Parti ve isteyen başka bağımsız milletvekilleriyle takriben 40-45 kişilik bir grup oluşturulabilir. Bu DEVA - Gelecek birleşmesine engel değil, DEVA - Gelecek birleşmesi de bunun ön şartı değil ama bizim birleşmemiz çok organik. Birleşmeye dair her opsiyona 'evet' diyoruz. Yeter ki Mecliste AKP - CHP kutuplaşması karşısında bir merkez sağ ihtiyacı karşılansın."

"CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAKTAN ÇEKİNMEM"

"DEVA Partisi, 28 Mayıs'tan sonra kabul etseydi Saadet Partisi ile grup kurmayacaktık. Elimizde Türkiye'deki siyasi dengeyi değiştirecek 25 milletvekili var" iddiasını öne süren Davutoğlu, görüşmelerde cumhurbaşkanı adaylığı üzerinden pazarlık yapıldığı söylemlerine de şu yanıtı verdi:

"Benim bu devleti yönetme konusundaki iradem konusunda kimsenin şüphesi olmasın, gerekirse o görevi alırım, cumhurbaşkanı adayı olmaktan da çekinmem. Ama benim cumhurbaşkanı adaylığım üzerinden bir siyasi pazarlık yaptığım konusunu hakaret telakki ederim. Arkadaşlarımız kendi aralarında konuşurken doğal olarak, 'Biri genel başkan olursa diğeri de siyaseten yok olmayacağına göre doğal cumhurbaşkanlığı adaylığına dönebilir' şeklinde konuşulmuş. Benim böyle bir ön şartım olmadı."

ERBAKAN: HERHANGİ BİR PARTİ İLE BİRLEŞME GÜNDEMİMİZ YOK

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin başka bir siyasi partiyle bir araya gelip gelmeyeceğine yönelik iddialara ilişkin herhangi bir parti ile birleşmenin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Erbakan, “Tabii bizim Yeniden Refah Partisi olarak herhangi bir partiyle resmi olarak birleşme gibi bir gündemimiz yok. Biz Yeniden Refah Partisi olarak kendi partimiz, parti programımızla ve şehrimizle yolumuza tabii ki devam edeceğiz. Ancak orada belki Meclis’te grup oluşturmayı kastetmiş olabilirler. Yani Yeniden Refah Partisi'nin varlığını devam ettirerek Yeniden Refah Partisi'nin milletvekillerinin de içinde bir ortak grup oluşturulması noktasında bir ifade olabilir. Bununla ilgili de herhangi bir düşüncemiz şu ana kadar olmadığı tecrit değil, düşünceler veren arkadaşlarımız oluyor. Ancak biz şu anda böyle bir şey yaparız veya yapacağız deme noktasında değildir. Ama diğer konu tabii ki Yeniden Refah Partimizin herhangi bir partiyle birleşme gibi bir durumu söz konusu değil” dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle taşımalı eğitimden yararlanamayan öğrenciler okula gidemiyor

SONRAKİ HABER

"Kriminal olayların dramatize edilmesinin sonucunda şiddet kanıksanıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa