25 Eylül 2024 14:35

Amerika’daki SAG-AFTRA’nın grevi League of Legends'a sıçradı

ABD'li medya/eğlence sektörü sendikalarından SAG-AFTRA, üyelerinin 18 aylık "video oyunu grevini baltalamaya çalıştığı" gerekçesiyle League of Legends'a karşı grev çağrısı yaptı.

SAG-AFTRA isimli YouTube kanalının "Video Game Performers Strike Back!" başlıklı videosundan alınan ekran görüntüsü

Paylaş

Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu (SAG-AFTRA) üyelerinin yaklaşık 18 aylık grevi bu kez "video oyunu grevini baltalamaya çalıştığı" iddiaları üzerine League of Legends'a sıçradı.

2500’DEN FAZLA OYUN SANATÇISI GREVDE

Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu (SAG-AFTRA) üyeleri, daha iyi çalışma koşullarının yanı sıra seslerinin yapay zeka kullanılarak değiştirilmeyeceği veya kopyalanmayacağı konusunda güvence sağlanması talepleriyle 2024 Temmuz ayında greve çıktı. 2.500'den fazla video oyunu sanatçısının, büyük video oyunu şirketleriyle yaklaşık iki yıllık müzakerelerin ardından çıktıkları bu grev devam ediyor.

Her ne kadar aralarında arasında Studio Wildcard (ARK Survival Evolved'ın arkasındaki ekip), Little Bat Games (şu anda ilk oyunu Vampire Therapist üzerinde çalışan bağımsız bir stüdyo) ve Francisco Gonzales (Rosewater ve Lamplight City gibi bir dizi retro tarzı tıkla ve macera oyununun geliştiricisi) gibi 80 yaklaşan oyun geliştiricileriyle anlaşma sağlansa da; Formosa Interactive'in "video oyunu grevini baltalamaya çalıştığı" iddialarının ardından League of Legends'a karşı grev çağrısı yapıldı.

FORMOSA ŞARTLARI KABUL ETMİYOR

League of Legends, Riot Games tarafından geliştirilip yayınlanıyor ancak diğer birçok büyük şirket gibi seslendirme çalışmalarını Formosa Interactive'e veriyor. Formosa şirketi ise sendikanın yapay zeka şartlarını kabul etmeyi reddediyor.

Formosa Interactive'in seslendirme veya ses tasarımı çalışmalarını üstlendiği diğer oyunlar arasında “The Legend of Zelda: Breath of the Wild”, “Helldivers 2”, “God of War: Ragnarok”, “Dead Space”, “Death Stranding” ve “The Last of Us Part 2” gibi oyunlar da yer alıyor. League of Legends ise, Formosa Interactive'in en büyük devam eden oyunlarından biri.

OYUN GİZLİCE BAŞKA BİR ŞİRKETE DEVREDİLİYOR

Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu yaptığı açıklamada; Formosa’nın oyunu gizlice sahte bir şirkete devrettiğini ve yalnızca 'Sendikasız' kişiler için kadro açtığını bildirdi.

Ulusal Yönetici Direktör ve Baş Müzakereci Duncan Crabtree-Ireland, “Formosa ve diğer şirketlerin, film, televizyon, yayın ve müzik endüstrilerinin yanı sıra 90'dan fazla diğer oyun geliştiricisinin kabul ettiği adil yapay zeka şartlarını kabul etmeyi reddetmesi yeterince kötü" ifadelerini kullandı.

SAG-AFTRA ise oyunu gizlice başka bir şirkete devretme çabalarını “iş hukukunun temel ilkelerinin feci şekilde ihlali” olarak değerlendirdi.

SAG-AFTRA'nın müzakere ettiği diğer şirketler arasında Activision, Blindlight, Disney, Electronic Arts, Formosa Interactive, Insomnia, Llama Productions, Take-Two Productions, VoiceWorks Productions ve WB Games gibi şirketler de yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Kara: Hatay’da zemin iyileştirme çalışmalarının nasıl yapıldığını açıklayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa