25 Eylül 2024 15:06

BM kurulunda Ukrayna gündemi: Zelenskiy savaş planını Biden’a sunacak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Perşembe günü Biden’a sunması beklenen “zafer planı”, ABD’nin Rusya’yı “barışa zorlaması”nı içeriyor. Rusya ise “ölümcül bir hata olur” dedi.

Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı

Paylaş

ABD’nin New York kentinde devam eden Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulunun en önemli gündemlerinden biri de Ukrayna savaşı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bu hafta Beyaz Saray’a sunacağı “Zafer Planı”, Biden yönetiminin Rusya’yı “barışa zorlaması”nı içeriyor. Basına sızdırılan bilgilere Ukrayna planı, AB ve NATO üyeliği için garantiler, Rusya’ya yaptırımların artırılması, Rusya topraklarının derinliklerini vurabilecek uzun menzilli silahların artırılması gibi talepleri içeriyor ancak bunların “hızla” yapılması isteniyor. Ukrayna yönetimi Trump’ın olası başkanlığından önce planına onay arıyor.

ZELENSKİY’DEN TRUMP İMASI

Zelenskiy, ABD ziyareti öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ortaklar sık sık ‘Ukrayna zafer kazanana kadar yanında olacağız’ diyorlar. Şimdi Ukrayna’nın nasıl kazanabileceğini ve bunun için nelerin gerekli olduğunu açıkça gösteriyoruz. Çok spesifik şeyler. Tüm bunları bugün, Ukrayna için zafer isteyen tüm yetkililer hâlâ resmi görevlerindeyken yapalım" ifadelerini kullanarak ABD’de olası bir Trump seçim zaferinden duyduğu endişeyi de dile getirmiş oldu.

Kasım seçimlerini kazanma ihtimali hâlâ güçlü olan Donald Trump, önceki gün yaptığı açıklamada Zelenskiy’i “tarihteki en iyi pazarlamacı” ilan etmiş ve "ABD’ye her gelişinde 60 milyar dolarla dönüyor" demişti.

Zelenskiy planını Biden’a perşembe günü sunacak. AP haber ajansına göre üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Ukraynalıların Zelenskiy’nin planının bazı unsurlarını ABD ve diğer ülkelerle “test ettiklerini” ancak henüz ayrıntıları ya da teklifin tamamını sunmadıklarını söyledi. Yetkili, planın bir kısmının ya da tamamının desteklenmesine ilişkin herhangi bir kararın Biden’a bağlı olacağını söyledi.

ZELENSKİY’NİN PLANINDA NELER VAR?

İsminin açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan yetkili, planın askeri unsurunun Ukrayna’nın Rusya üzerindeki baskıyı sürdürmek ve onları müzakere masasına oturtmak için kısa vadede ihtiyaç duyduklarını karşılamakla ilgili olduğunu söyledi.

Yetkili, siyasi unsurun ise Ukrayna halkına Avrupa Birliği ve NATO gibi Batılı kurumlarda hoş karşılanacaklarına dair nasıl güvence verileceği ile ilgili olduğunu söyledi. Yani Ukrayna AB ve NATO üyeliğinin garanti altına alınmasını istiyor.

NATO üyeliği talebinin yanı sıra plan, Moskova’yı müzakereye zorlamak için Ukrayna’nın hava savunma kabiliyetleri de dahil olmak üzere savunmasını yeterince güçlendirmeyi amaçlıyor. Ayrıca Rusya’nın ekonomisini ve savunma sanayisini zayıflatmak için yaptırımların arttırılması talebi de bekleniyor.

Zelenskiy, Kiev’in Rusya’nın Kursk kentine yaptığı askeri saldırının da "zafer planı"nın bir parçası olduğunu söyledi. Saldırı Ukrayna’ya herhangi bir stratejik kazanım sağlamadı. Ancak saldırının Rusya’nın "yenilmez olmadığı" ve Ukrayna’nın da hala saldırı kabiliyetine sahip olduğunu gösterdiği yorumları yapılıyor.

Zelenskiy önerisini, kasım ayı için önerdiği "Barış Zirvesine bir köprü" olarak tanımladı. 

AP’ye konuşan Kiev merkezli bir düşünce kuruluşu olan Information Resistance’ın askeri analisti Oleksandr Kovalenko, mevcut koşulların devam etmesi halinde Ukrayna’nın yıl sonuna kadar 1000 kilometrekareden fazla toprak kaybedeceğini söyledi. Kovalenko, “(Müttefikler) Ukrayna’yı savunmazsa, bu savaşın daha uzun yıllar süreceğini ve nihayetinde savaşı kaybetmemizi mümkün kılacağını anlamamız gerekiyor” dedi. Kovalenko, “Her türlü silahtan yoksunuz ve Rusya silahlarını günde 24 saat üretiyor” dedi.

RUSYA: ÖLÜMCÜL BİR HATA

Öte yandan Rusya’dan yapılan açıklamada, Zelenskiy’nin Rusya’yı barışa zorlama planı “ölümcül bir hata” olarak nitelendirildi. Reuters’in haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın barış istediğini ancak bu konuda zorlamanın mümkün olmadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bartın Irmağı'ndan akan çamurlu su denizin rengini değiştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa