25 Eylül 2024 15:25

Diyarbakır'daki operasyonlarda gözaltı süresi uzatıldı

Diyarbakır'da Kürtçe dil çalışmaları yapan derneklere ve kitapçıya düzenlenen baskında gözaltı sayısı 29’a yükseldi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2022 yılında başlattığı soruşturma gerekçesiyle dün Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk kitabevi ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve polis tarafından baskın düzenlendi. Baskınlarda, kitap, dergi ve dijital materyallere el konulurken, soruşturmaya gizlilik kararı getirildi. Gözaltına alınalar Diyarbakır TEM Şube’de tutulurken gözaltı sayısı 29’a yükseldi.

MED-DER avukatlarından Eyüp Aydeniz, gözaltına alınanlar hakkında getirilen avukat kısıtlılık kararının bugün sona ermesi ardından müvekkilleriyle görüştüklerini söyledi. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olduğu için dosyayı inceleme yetkilerinin olmadığını ifade eden Aydeniz, “24 saatten sonra kısıtlılık kararının kalkmasıyla müvekkillerimizle görüşebildik. Henüz ifadeleri alınmadı o nedenle yapılan suçlamayı bilmiyoruz. Ama gözaltı defterinde PKK/KCK yazıyor. Ama hangi eylemle bu PKK/KCK üzerinden bağlantı kuruyorlar, bu konuda bilgi sahibi değiliz” dedi.

24 SAAT EK GÖZALTI KARARI VERİLDİ

Gözaltına alınları yakından tanıdıklarını söyleyen Aydeniz, “Bunların tamamına yakını MED-DER’de mevcut yöneticiler ya da eski yöneticiler. Bu da bir tespit yapmamıza olanak sağlıyor, Kürtçe dil çalışmaları yapan insanlar gözaltına alınmış durumda. Sonuçta soruşturmada suçlamalar nedir, henüz müvekkillerimize de iletilen bir şey olmadığı, ifadeler alınmadığı için bunu bilmiyoruz. 24 saat ek gözaltı kararı verildi ayrıca.”

‘MÜVEKKİLLERİMİZİN BİR KISMI 60 YAŞ ÜSTÜ, HASTA İNSANLAR’

Müvekkillerinin büyük bir kısmının 60 yaş üstü insanlar olduğuna işaret eden Aydeniz, “Gençlerimiz de var ama yaşları 60 üzerinde olan müvekkillerimiz de var. Tansiyonu, şeker rahatsızlığı olan, kronik rahatsızlıkları olan, düzenli ilaç kullanan müvekkillerimiz var. Bunlar gözaltına alındı ve ilk 24 saat avukat görüşmesi de yapamadı bu insanlar. Dosyayı da bilmiyoruz, yani bu insanlar mağdur ediliyor” şeklinde konuştu.

BİTKİN DİYARBAKIR'A GETİRİLDİ

Soruşturma kapsamında İzmir’de gözaltına alınan Belkıs Süleymanoğlu Bitkin’in de Diyarbakır’a getirildiği öğrenildi. İstanbul’da gözaltına alınan Şehriban Ayluçtarhan’ın henüz getirilmediği öğrenildi. 

MED-DER’DE DAYANIŞMA DERSİ YAPILDI

Kültürel çalışmalar yürüten kurumların temsilcileri kapısı kırılan MED-DER'le dayanışmak amacıyla Kürtçe atölye düzenledi. Ma Music, KASED, Amed Şehir Tiyatrosu (Şanoya Bajêr e Amedê), Ortadoğu Sinema Akademisi (Komeleya Akademîya Sînemayê ya Rojhilata Navîn) tarafından gerçekleştirilen atölyede kurumlara yapılan baskın ve gözaltılar kınandı. 

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre, ilk derste konuşan Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) Başkanı Saliha Ayata, “Kürt dili uzun yıllardır, resmi dil olmaması, yazım dili olmamasına rağmen kendini koruyarak, bugünlere geldi. Bunun için büyük bir mücadele verildi. Bizlerde kültür çalışmalarında yer alanlar olarak, gözaltında olan arkadaşlarımızın kalemlerini yerde bırakmayacağız" ifadelerini kullandı. Ayata, gözaltına alınanların tek suçunun Kürt dilini savunmak olduğunu belirterek, bir an önce serbest bırakılmalarını istedi.

MED-DER'in bahçesinde katılımcılar adına kısa bir açıklama yapan Ma Music Koordinatörü Şêrko Kanîwar ise şunları söyledi: “Kürtler olarak şunu bilmeliyiz ki; dün yapılan saldırı son olmayacaktır, devam edecektir. Ancak Kürt dili canlıdır. Ağzımızı bağlasalar, zihnimizde ana dilimizle düşüneceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çiftlik Bank davasında Mehmet Aydın ve ağabeyine 88 bin 302'şer yıla kadar hapis talebi

SONRAKİ HABER

İzmir Sağlık Platformu: Vergide adalet istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa