25 Eylül 2024 15:29

İzmir Sağlık Platformu: Vergide adalet istiyoruz

İzmir Sağlık Platformu 29 haftadır sürdürdükleri “Vergide Adalet” talepli eylemlerine bu hafta da devam etti. Platform, “Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçin” dedi.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Reklam

İzmir Sağlık Platformu’nun, ‘Vergide Adalet’ talepli eylemleri 29 haftadır sürüyor. Sağlık emekçileri bu hafta da yapılan eylemde “Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçin” taleplerini yineledi.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında İzmir Sağlık Platformu adına SES İzmir 1 No’lu Şube Eş Başkanı Olcay Tekin, Sayıştay’ın kamu kurumlarının denetimi sonucu hazırladığı 2023 yılına ait raporunu hatırlattı.  

Tekin, raporda, kamu idarelerinden 45’inin kullanılan harcamalar hakkında bilgi vermediği, 2020 yıllından bu yana dernek, vakıf, birlik, kurum ve kuruluşlara yapılan yardımların bilinmediği; 2023 yılında da yapılan yardım ve harcamalara ilişkin bilginin raporlarda yer almadığını aktardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilişkin raporunda muhasebe birimlerince tahsilat ve ödeme amacıyla kullanılan fakat Sayıştay’a bildirilmeyen 1555 adet banka hesabı olduğunu belirten Tekin, yine raporda 86 idarenin, tahsis edilen ödenek dışında kullanıma tahsis edilen özel ödenek, dış proje kredisi veya bağış ya da yardım gibi kaynaklara dair de bilgi paylaşmadığının yer aldığını aktararak kamu kaynaklarının nerelere harcandığı, ne için bu ödemelerin yapıldığının anlaşılmadığını kaydetti.

Tekin ayrıca “usulsüz yapılan ödemelerin sonucunda herhangi bir incelemenin yapıldığı görülmemektedir” diye ekledi.

"BAKAN ŞİMŞEK HALKI GÖRMEZDEN GELİYOR"

Yüksek vergi kesintilerine ilişkin konuşmasını sürdüren Tekin, Bakan Mehmet Şimşek’e seslenerek “Hükümet adına açıklama yapan Şimşek, çalışanların vergi yüküne değinmeyip, hazinenin esas gelirini sağlayan ücretli kesimden ve yüksek dolaylı vergilerden, düşük gelirden derin yoksulluğa mahkûm edilen halkın halini görmezlikten gelmeye devam etmektedir” dedi. 

Ardından taleplerini yineleyen Tekin, “Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçin, adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesintisini hayata geçirin” dedi.

Son olarak 29 haftadır sürdürdükleri eylemlerine devam edeceklerini belirten Tekin, mücadele vurgusu yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam