26 Eylül 2024 05:45

İletişim sektöründeki çifte standart

Bir Türk Telekom teknikeri yazdı: Ülkede internet ağının Türk Telekom teknikerleri sayesinde ayakta durduğu gerçeği apaçık ortada iken teknikerleri sendika ve işveren eliyle bilerek itibarsızlaştırma

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bir Türk Telekom işçisi

Türk Telekom’da çalışan teknikerler gerek işveren gerekse yetkili sarı sendika nedeniyle 2006 yılındaki Türk Telekom özelleştirmesi sonrası imzalanan toplu iş sözleşmeleriyle haklarını birer birer kaybetmeye başladı. Özelleştirme öncesi çalışan ve sonrasında emekli olanlar bugün net asgari ücretin 2 katı emekli maaşı alırken, aktif çalışan emekçiler işveren ve sarı sendika sayesinde ağustos ayında ortalama 27 bin lira maaş aldılar. Gelir vergisi olarak yüzde 27’lik dilimde olmaları ise mağduriyetlerini daha da artırıyor.

Aynı sektördeki emsal şirketlerde (Türksat, Turkcell, Vodafone vs.) çalışan diğer emekçiler 65-70 bin lira maaşlar alırken Telekom emekçileri yıllık 112 gün ikramiyeye rağmen emsallerinin aldıkları maaşa yaklaşamıyor. Türk Telekom’da toplu sözleşme kapsamı dışında kalan (kapsam dışı) çalışanlarla aralarındaki makas fazlasıyla açıldı, bu durum iş yerlerinde huzursuzluğa ve motivasyon kaybına neden oluyor.

Türk Telekom 3 ayda bir açıkladığı bilançolarda rekor seviyelerde net kâr elde ederken Telekom emekçisi psikolojik bunalımlarla borç batağına itilerek sömürülmeye mahkum ediliyor. Telekom emekçisi tıpkı emsal şirketlerde çalışan emekçiler gibi hak ettiği ücreti ve yan haklarını almak istiyor.

SORUNLAR ÇIĞ GİBİ

Ülkede internet ağının Türk Telekom teknikerleri sayesinde ayakta durduğu gerçeği apaçık ortada iken teknikerleri sendika ve işveren eliyle bilerek itibarsızlaştırma politikası uygulanıyor. Emekçilere Türk Telekom ile alakalı en ufak eleştiri bile yapamayacağı konusunda her sene tutanaklar imzalatılıyor, bu duruma uymayan personel hızlı bir şekilde tazminatsız işten çıkarılıyor. Teknikerler pandemide uzaktan eğitim sisteminin getirdiği internet ihtiyacını sırtlamış, milyonlarca yeni abone aktif etmiştir, buna rağmen emekçilerin ücrete her sene sonu neredeyse asgari ücretin altına kalıyor, yasa gereği ücretler asgari ücrete çekiliyor.

Aynı kurumda çalışıp aynı işi yapan biri toplu iş sözleşmesine tabi bir çalışan ile toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalan çalışan arasında neredeyse 2 katına yakın maaş farklı mevcut. Kapsam dışı personel ayrıca cep telefonu, şahsi bilgisayar gibi birçok haktan yararlanırken, toplu iş sözleşmesine bağlı teknik personel kendi şahsi cep telefonunu iş telefonu olarak kullanmaya mahkum bırakılılıyor.

Depremde, pandemide, kışın buz gibi havada, yazın 40 derece sıcakta, yağmurda çamurda, direkte, kulede, yer altında, zehirli maddelerin içinde, “terör bölgesi”nde interneti çalışır tutan ama emeklerinin karşılığını alamayan telekom teknikeri, yeri geldiğinde milyonluk sistemlerde yeri geldiğinde lağım sularının içinde çalışmaya mahkum ediliyor, ancak emekçiler hakkını arıyor.

Türk Telekom’un dünya devi olmasında en büyük pay telekom teknikerlerine aittir. Çarklar teknikerler sayesinde dönmektedir. Gelişen teknoloji ile hayatın birçok noktasında tekniker vardır. Türk Telekom çalışanları Türk Telekom’da çalışmaktan gurur duymak isterken uygulanan maaş politikası ve çifte standart çalışanların kurumlarına olan inancına zarar veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Antep'te iş cinayeti: İşçinin üzerine vincin kopan bomu düştü; 1 ölü, 3 gözaltı

SONRAKİ HABER

Mobbingciye 'mobbingci' diyen akademisyene ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa