25 Eylül 2024 21:37

EMEP’li Karaca: Gelin ekmeğin arkasındaki emekten konuşalım!

Fırın işçilerinin taleplerini gündeme taşıyan EMEP Milletvekili Karaca, “İşçiler sigortasız, tatilsiz işçi çalıştırmanın ortadan kalkmasını, 8 saat iş gününü, yani yasaların uygulanması istiyor” dedi.

Fotoğraf: Sertaç Kayar

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Antep Milletvekili Sevda Karaca, TBMM’den yayımladığı video mesajda ekmek üretiminde emeği geçen fırın işçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

DİSK/Gıda-İş’te örgütlenen fırın işçilerine de selam gönderen Karaca, “Yoksulluğumuzun ne kadar arttığını ekmek fiyatı hesabından yapıyoruz. Ekmeğin emek olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya ekmeğin ardındaki emeği biliyor muyuz?​” diye sordu.

Ülkedeki güvencesiz çalışmanın yoğun olduğu fırın işçiliğine değinen Karaca, çalışma saatlerinin fazla olması, izin haklarının verilmemesi, işçilerin sigortasız olması, ücretlerin asgari ücretin dahi altında kalması gibi fırın işçilerinin yaşadığı sorunlardan bazılarını sıraladı.

“İŞÇİLER YASALAR UYGULANSIN İSTİYOR”

Bingöl ve Diyarbakır’da fırın işçilerinin hakları için iş bırakma eylemi yaptığını hatırlatan Karaca sözlerini şöyle sürdürdü; “Diyarbakır’dan bir fırın işçisi şöyle demişti: ‘Biz çalışmasak, ekmek çıkarmasak onlar bir hiçtir. İşçi olmasa dünya bugün yürümez!’ İşte bu sözler hayatın gerçek formülü aslında. İşçiler üretmezse dünyanın duracağı gerçeği bütün dünya işçilerinin kavraması gereken en önemli şey. Üzerinde Gıda-İş yeleği olan fırın işçisi Sadık ‘Bu kölelik düzenine artık yeter diyoruz’ dedi. ‘Artık yeter’ diyen fırın işçileri çalışma koşullarının düzeltilmesi için Gıda-İş Sendikasında örgütleniyor. Talepleri aslında önceki yüzyıldan kalan çalışma düzeninin insanileşmesi. Yasalarda suç olarak tanımlanan sigortasız, tatilsiz işçi çalıştırmanın ortadan kalkması. 8 saat iş günü. Yani yasaların uygulanması. Dedik ya yasalar işçiye karşı patronun çıkarına uygulanıyor hep. İşçilere kalan bir tek şey var, örgütlü mücadele, üretimden gelen güçleri. Diyarbakırlı fırın işçileri 13 Eylül’de çok güzel bir toplantı yaptılar ve iş bırakma kararı aldılar. Sadece bu karardan sonra bile 50’ye yakın fırın sigorta, 8 saat iş günü ve tatil hakkını karşıladı. İşçilerin örgütlü gücü yasaların gücünden üstün geldi.”

Amedli fırın işçilerinin mücadelelerini selamlayan Karaca, işçilerin taleplerini yineledi;

  • Çalışma saatleri haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlensin.
  • Haftanın bir günü tatil günü olarak belirlensin.
  • Bayram ve yas günü gibi özel günlerde izin hakkı sağlansın.
  • Yılda en az 24 gün yıllık izin hakkı sağlansın.
  • Yasa dışı biçimde sigortasız işçi çalıştıran fırınlar denetlensin cezai işlem uygulansın.
  • Tüm işçilerin sigorta girişleri yapılsın.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail Refah’a saldırdı: 3 Filistinli hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa