26 Eylül 2024 10:43

Putin: Konvansiyonel silahlara karşı da nükleer kullanabiliriz

Zelenskiy ABD’de savaş planına destek ararken Rusya “nükleer silah kullanma şartlarını” yeniledi. Putin, “konvansiyonel” saldırılara karşı da nükleer silah kullanabileceklerini söyledi.

Fotoğraf: Kremlin Basın Ofisi

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD’de Rusya’ya baskıyı artırma planını Biden ile görüşmeye hazırlanır ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gelmiş ülkelerden daha fazla destek için temaslarını sürdürürken Rusya’dan ABD ve NATO müttefiklerini uyaran açıklamalar dikkat çekiyor. Rusya Lideri Putin, “nükleer silahları kullanma şartlarını” değiştirdiği uyarısı yaparken Duma başkanında ise ABD Başkanı Biden’ı hedef alan açıklamalar geldi. Bu arada Rusya ordusu, Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde bir yerleşim yerini daha ele geçirdiğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi üyeleriyle “nükleer caydırıcılık alanında devlet politikasının temellerinin güncellenmesi” gündemiyle bir toplantı yaptı. Nükleer silah kullanımının temel prensibinin belirlendiğini söyleyen Putin, nükleer güç kullanımının “ülkenin egemenliğini korumak için başvurulacak son çare” olduğunu söylese de "nükleer caydırıcılığın uygulandığı devletler ve askeri ittifaklar kategorisi genişletildiğini” vurgulayarak, "Belgenin güncellenmiş versiyonunda, nükleer olmayan herhangi bir devletin, ancak nükleer bir devletin katılımı veya desteğiyle Rusya’ya yönelik saldırısının Rusya Federasyonu’na yönelik ortak saldırı olarak değerlendirilmesi öneriliyor" dedi.

"KONVANSİYONEL SİLAHLI SALDIRILARA DA NÜKLEER YANIT VERİLEBİLİR”

Putin, Rusya ve Belarus’a karşı saldırı durumunda nükleer silah kullanma hakkını saklı tuttuklarını söylerken şu ifadeleri kullandı: "Bütün bu konular Belarus tarafıyla, Belarus Cumhurbaşkanı (Aleksandr Lukaşenko) ile mutabakata varıldı. Konvansiyonel silahlar kullanan düşmanın egemenliğimiz için kritik bir tehdit oluşturması da buna dahildir. Sonuç olarak, tüm açıklamaların derinlemesine doğrulandığını ve bunların Rusya Federasyonu ile ilgili modern askeri tehditler ve risklerle orantılı olduğunu belirtmek isterim." 

“KUZEY AKIM BORU HATLARINA YÖNELİK SALDIRILARIN ARKASINDA BİZZAT BIDEN VAR”

Öte yandan Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin Kuzey Akım hattı patlamalarının ikinci yıldönümünde açıklamalarda bulundu. Volodin, Kuzey Akım hatlarına düzenlenen saldırıların arkasında Washington yönetimi ve bizzat Başkan Joe Biden’ın olduğunu savundu.

Batı Avrupa’nın Rus gazından mahrum kalmasının ABD’nin çıkarına olduğunu, böylece Washington’un söz konusu bölgedeki ülkelere kendi enerji kaynaklarını üç kat daha pahalıya satma imkanı elde ettiğini belirten Volodin, Kuzey Akım saldırılarından en fazla zarar gören ülkenin ise Almanya olduğunu ve Alman ekonomisinin resesyona girdiğini söyledi. Volodin, “Bugün doğalgaz Alman vatandaşlarına önceye kıyasla yüzde 84 daha pahalıya mal oluyor. Dolayısıyla Kuzey Akım saldırılarının sorumluluğunu Washington değil, Almanlar aldı” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna savaşı başladıktan sonra ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa ülkelerine Rusya’dan doğal gaz ve petrol alımının durdurmalarını dayatmış, Rusya’dan Avrupa’ya gaz taşıyan Kuzey Akımı hatları ise 26 Eylül 2022 tarihinde dinamit konularak patlatılmıştı.

Sabotajın “Ukrayna yanlısı bir grup” tarafından gerçekleştirildiği öne sürülmüştü. ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi ise Almanya’nın Kuzey Akım’la ilgili yürüttüğü soruşturmanın eski Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy ve yardımcıları üzerinde yoğunlaştığını bildirmişti. Haberde ayrıca CIA’in, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den sabotaj emrini iptal etmesini talep ettiği, Zelenskiy’in bunu kabul ettiği ancak Zalujnıy’ın emre itaat etmediği iddia edilmişti. 

RUSYA ORDUSU: UKRAİNSK KASABASINI ELE GEÇİRDİK

Bu arada Rusya ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan Ukrainsk kasabasını ele geçirdiğini ve bunun Moskova’nın ilerleyen güçleri için bir dizi toprak kazanımının sonuncusu olduğunu söyledi.

Ukrainsk, bölgesel başkent Donetsk’in yaklaşık 30 kilometre (18 mil) batısında yer alıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Korgan’daki maden sondajına karşı “Yaylalarımıza Dokunma” mitingi

SONRAKİ HABER

Gediz nehrinde göz göre göre gelen felaket: Biyogaz tesisinden boşaltılan atıklar binlerce balığı öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa