26 Eylül 2024 12:27
/
Güncelleme: 11:44

Gediz nehrinde göz göre göre gelen felaket: Biyogaz tesisinden boşaltılan atıklar binlerce balığı öldürdü

Manisa’nın Turgutlu ilçesi İzzettin Köyü yakınlarındaki Ecofer Biyogaz Enerji Santralinden Gediz Nehrine boşaltıldığı ileri sürülen atıklar çaydaki bütün balıkları öldürdü.

Gediz nehrinde göz göre göre gelen felaket: Biyogaz tesisinden boşaltılan atıklar binlerce balığı öldürdü

Gediz nehrine geceleri biyogaz atıklarının gizlice boşaltıldığı yer (Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)

Özer AKDEMİR

Manisa’nın Turgutlu ilçesi İzzettin Köyü yakınlarındaki Ecofer Biyogaz Enerji Santralinden Gediz Nehrine boşaltıldığı ileri sürülen atıklar çaydaki bütün balıkları öldürdü. 25 Ocak 2024 tarihinde yayınlanan “Biyogaz tesisi Gediz Havzasını zehirliyor’’ başlığı ile Çepeçevre Yaşam Programında konuşan köylüler ve uzmanlar tesislerin yörede yarattığı kirliliğe dikkat çekmiş, ileride çok büyük felaketler yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.

“TEHLİKEYİ GÖRMEZDEN GELDİLER”

Ecofer Biyogaz Enerji Santrali

Ecofer Biyogaz Enerji Santrali (Fotoğraf: Turgutlu Çevre Platformu)

Yörede yaşayan yurttaşlar tarafından önceki gün “Sinirli köyü yol güzergahı Gediz çayına bio enerji tesisinden dökülen atık sular balıkların hepsini öldürmüş” notu ile paylaşılan videoda simsiyah görülen kirli sularda binlerce küçük balık ölüsü görülüyor. Biyo enerji tesisinden atık suların hala Gediz’e boşaltılmaya devam edildiğinin de belirtildiği duruma dair görüşlerini aldığımız Turgutlu Çevre Platformundan Vedat Özçömlekçi, biyogaz tesisinin İzzettin Köyü yakınlarında 2018-2019’den beri faaliyet gösterdiğini söyledi. Tesise karşı açtıkları dava sürecinde yöreyi  hiç bilmeyen Antalya’dan, Isparta’dan getirilen bilirkişilerin tesis lehine rapor verdiğini aktaran Özçömlekçi, “Bizler bu tesisin Gediz Nehrine 800 metre mesafeye kurulamayacağını, nehri ve tüm Gediz Büyük Ovasını kirleteceğini mahkemelerde haykırdık ancak ne heyet, ne İl Tarım ne de Çevre İl Müdürlükleri oralı olmadı. Yani tehlikeyi görmezden geldiler” dedi.

“GÜNDE BİN TON ATIK GEDİZ’E DÖKÜLÜYOR!”

Tehlikeye dair çok sayıda bilimsel kanıtı mahkemede sunduklarını Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığınca hazırlanan “Gediz Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı”nda soruna dair ciddi uyarılar olduğunu aktaran Özçömlekçi, “Günde 1000 tonun üzerinde sıvı fermente atığın nasıl yok edileceğini sormuş ve cevabını vermiştik. Gediz Nehrine dökeceklerdi. LCA standartları temelinde yani beşikten mezara kadar tüm olasılıklar analiz edilerek önlerine konulan bilgiler görmezden gelindi” dedi.

“OLACAKLARI HERKES BİLİYORDU!”

Gediz Nehri'nde balık ölümü

Fotoğraf: Turgutlu Çevre Platformu

25 Ocak 2024 tarihinde yaptığımız Çepeçevre Yaşam’da “Biyogaz tesisi Gediz Havzasını zehirliyor’’ başlığı ile bir program yapıldığını hatırlatan Özçömlekçi, “O programda gelecekte olacaklar konusunda sizler sayesinden herkesi bilgilendirmiştik. Yine herkes kulağının üstüne yattı. Jandarma bilgilendirildi. Kimseden tık yok. Oysa herkes olacakları biliyordu. Zannettiler ki çok sonra ortaya çıkacak suçu, başkalarına atabilecekler. Oysa yıkım o kadar büyüktü ki işte Tesisten birkaç yüz metre ileride komşu köyde olanlar ortaya çıkmaya başladı. Oysa bu sadece görünen yüzü. Görünmeyen yıkımlar taa Gediz Deltasına kadar gidiyor. Ancak bizde gözlem olmadığı için henüz görülemiyor” diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et