26 Eylül 2024 13:19
Son Güncellenme Tarihi: 27 Eylül 2024 01:00

Gözaltına alınan Kürtçe eğitmenlerin ifadeleri alınmaya başladı | Mustafa Açmaz serbest bırakıldı

Gözaltına alınan Kürtçe ders veren eğitmenlerin de aralarında olduğu 29 kişinin ifade işlemleri başladı. Gözaltına alınanlardan Mustafa Açmaz, savcılık ifadesi ardından serbest bırakıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır'da Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ile Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperitifi'ne 24 Eylül’de polisler tarafından baskın düzenlendi. Polisler, Kürtçe ders veren eğitmenlerin evine de aynı tarihte baskın düzenledi. 2022 yılında başlatılan bir soruşturma kapsamında yapılan baskınlarda 30 kişi gözaltına alındı. Savcı, dosya hakkında "gizlilik" kararı aldı. 
 
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Payîz Pirtûk adlı kitapçıyı işleten Cihat Güney, dün savcılık ifadesi ardından serbest bırakıldı. Gözaltında tutulan diğer isimler için 24 saat ek gözaltı kararı daha alındığı öğrenildi. 

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de tutulan 29 kişinin ifade işlemleri öğleden sonra başladı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlara gizli tanık ve itirafçı Ümit Akbıyık’ın beyanlarının yanı sıra kurumlar arasında ilişki olup, olmadığı soruları yöneltildi. MED-DER ve Anka’nın faaliyetleri, öğretmenlerin gönüllü çalışıp, çalışılmadığı da sorulan sorular arasında oldu. Emniyette ifade işlemleri devam ediyor. İfade işlemlerinin bugün tamamlanması beklenirken, gözaltına alınanların yarın adliyeye çıkarılması bekleniyor.  

Gözaltına alınanlardan Mustafa Açmaz, savcılık ifadesi ardından serbest bırakıldı. Yakın zamanda anjiyo olan, şeker, tansiyon rahatsızlıkları da bulunan Açmaz’ın sağlık sorunları nedeniyle ifade işlemlerinin hızlandırıldığı ve serbest bırakıldığı öğrenildi. 

Gözaltında tutulan isimler şöyle: “MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut, Rıfat Ronî, Ramazan Holat, Dilan Güvenç, Nazan Çelik, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Berivan Duman, Ayhan Karatekin, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Mehmet Salih Öngün, İlyas Gün, Hebun Yağmur, Mine Karakaş, Ahmet Boltan, Rabia Karayıl, İpek Oyur, Fatma İgin, Mustafa Açmaz, Hasan Gürpınar, Şilan Elmas Kan, Şehriban Ayluçtarhan, Niştiman Gül, Cihat Çağrıcı, Yaşar Aslan, Hasan İkvan, Mehmet Selim Temel ve Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız.”

BAKAN YERLİKAYA’YA SORU: HANİ KÜRTÇE SİZİNDİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından parti genel merkezinde yaptığı açıklamada gözaltına alınanların Kürtçe dil kursunda eğitmenlik yaptıklarını hatırlatarak, "Bu gözaltı ve tutuklamalardan önce İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır’da şöyle dedi; 'Feqiyê Teyran’ın Ey Dilberêsî de Kürtçe de bizimdir.' Ey Dilberê’yi referans göstererek ardından dün Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Şırnak’a gitti. Şırnak’ta Kürtçe şarkı eşliğinde karşılandı. Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Hani Kürtçe sizindi? Hani en çok sizin iktidarınız döneminde Kürtçeye dönük saldırıların önü alınmıştı ve Kürtçe artık herkesin konuşabildiği bir dil haline gelmişti? Bu soruların artık yanıtlanması gerekiyor. Çünkü toplum yaptığınız açıklamalara güvenmiyor, hiçbir şekilde samimi bulmuyor” ifadelerini kullandı.

MED-DER’DE KIRMANÇKÎ ATÖLYESİ

Amed Emek Demokrasi Platformu temsilcileri baskın yapılan MED-DER’de Kirmanckî atölyesi düzenledi. Sur Belediye Eş Başkanı Fatma Gulan Önkol’un yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi de bu atölyeye katıldı. Atölyede baskınlar kınanırken, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.

 (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Katil polisin ifadesi aylardır alınmıyor

SONRAKİ HABER

Roma'da ekim ayında yapılması planlanan Filistin'e destek eylemleri yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa