26 Eylül 2024 14:57

Türk Toraks Derneği: Deprem bölgesi ve kentsel dönüşüm asbest riskini artırıyor

Türk Toraks Derneği, Mezotelyoma Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yüksek oranda asbestin neden olduğu Mezotelyoma adlı kanser hastalığına dikkat çekti.

Türk Toraks Derneği logosu

Paylaş

Türk Toraks Derneği Mezotelyoma Farkındalık Günü kapsamında açıklama yaparak, Mezotelyoma adı verilen kanser hastalığına dikkat çekti. Hastalığın asbest ile ilişkisinin hatırlatıldığı açıklamada, ayrıca deprem sonrası ve kentsel dönüşüm sürecinde de artabileceğine dikkat çekildi.

İnşaat, gemi yapımı, çatı ustalığı, kazan işçiliği, izolasyon, elektrikçilik ve otomotiv üretimi gibi sektörlerde çok yaygın kullanılan asbest nedeniyle hastalığın en çok bu sektörlerde çalışanlarda görüldüğüne dikkat çeken, Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel şunları söyledi: "Mezotelyoma, mezotel hücrelerden köken alan bir kanserdir. En çok akciğer zarında (plevra) görülür. Mezotelyoma yüksek oranda asbest kaynaklıdır” dedi.

Hastalığın deprem sonrası ve kentsel dönüşüm sürecinde de artabileceğine dikkat çeken Göksel, “Hem deprem sonrası hem de kentsel dönüşüm sürecindeki şehirlerde asbestli malzemelerin düzensiz yıkımı ve uygunsuz bertarafı havaya tehlikeli lifler salarak sadece çalışanları değil, çevredeki toplulukları da tehlikeye atmaktadır” diye konuştu.

EĞİTİM VE FARKINDALIĞIN ÖNEMİ

Asbest maruziyetini önlemenin, mezotelyoma riskini azaltmanın en etkili yollarından biri olduğunu vurgulayan Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tamer Altınok ise korunma yollarına dair bilgiler paylaştı.

Altınok, "Asbest içeren malzemelerle çalışırken uygun koruyucu ekipmanların kullanılması, potansiyel maruziyeti azaltabilir. Kontrollü bina yıkımı öncesi asbest analizlerinin yapılması gerekmektedir. Mezotelyoma ile mücadelede en kritik stratejilerden biri, eğitim ve farkındalık yoluyla asbeste maruz kalmanın önlenmesidir” dedi.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Mezotelyomanın belirtilerine ve tedavi sürecine ilişkin erken tanının önemli olduğu kaydedilen dernek açıklamasında, “Göğüs ağrısı, genellikle plevral mezotelyomanın bir sonucu olan bu ağrı, donuk bir sızı olarak başlayabilir ve zamanla şiddetlenebilir. Nefes darlığı da akciğer ve göğüs duvarı arasında sıvı birikmesi (plevral efüzyon) veya tümörlerin akciğer genişlemesini kısıtlayarak nefes almayı zorlaştırmasından kaynaklanır. Kuru veya ağrılı bir öksürük gelişebilir ve buna bazen ses kısıklığı veya öksürükle kan tükürme eşlik edebilir. Vücut hastalıkla savaşmak için daha fazla enerji harcadığından ani, istenmeyen kilo kaybı meydana gelebilir. Birçok kanserde olduğu gibi mezotelyoma da kalıcı yorgunluğa ve düşük enerji seviyelerine neden olabilir. Karın ağrısı ve şişlik gibi belirtiler de kanserin karın zarında (periton) geliştiği peritoneal mezotelyomada daha yaygındır. Bulantı ve bağırsak değişiklikleri ise bulantı, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir” denildi.

Son olarak, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

  • “Mezotelyoma hakkında daha fazla bilgi edinin ve risk faktörlerini öğrenin.
  • Asbest maruziyetiniz varsa sağlık kontrollerinizi yaptırın.
  • Mezotelyoma farkındalığı için çevrenizdeki insanları bilgilendirin.
  • Mezotelyoma ile savaşan insanlara ve ailelerine destek olun.
  • Ağaçlandırma ile asbestin rüzgar ile yayılmasını önleyebiliriz.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

CHP’li  Gülşah Deniz Atalar: Devlet Tiyatroları hiç bu kadar yıpratılmamıştı

SONRAKİ HABER

Kütahya'da işçi servisi ile hafif ticari araç çarpıştı, 5’i işçi 10 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa